caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Alegeri în Israel: Kadima pe primul loc, dar dreapta și religioșii sunt majoritari

de (10-2-2009)
Livni are Livni are „un cap” avans față de Netanyahu

Partidul centrist Kadima, condus de ministrul de externe Tzipi Livni, s-a situat pe primul loc în alegerile parlamentare din Israel cu un avans infim față de partidul Likud – dreapta naționalistă, al fostului premier Biniamin Netanyahu.

Rezultatele finale dau pentru Kadima 28 de mandate (din totalul de 120 ale Knessetului, parlamentul unicameral), 27 pentru Likud, 15 pentru Israel Beitenu (dreapta radicală) și 13 pentru Partidul Muncii, condus de ministrul apărării, Ehud Barak.

Doamnei Livni îi va fi însă greu să formeze un guvern, dat fiind că dreapta naționalistă (Likud, Israel Beitenu și Uniunea Națională, cu 4 mandate) și religioșii (SHAS 11, Unitatea Torei 5, Casa Evreiască 3) au împreună 65 de mandate.

Partenerul de guvernare al Kadimei, Partidul Muncii, a obținut un rezultat catastrofal – 13 mandate, cel mai slab din istoria sa, la fel ca și partidul stângii radicale – Meretz, cu 3 mandate.

În pofida boicotului anunțat în rândul electoratului arab, cele trei partide prezente în competiție au obținut împreună 11 mandate, un spor de un mandat față de scorul lor obișnuit.

Ecouri

  • Mariana Gott-Shmilovitch: (10-2-2009 la 00:00)

    Cati israelieni, atatea pareri? O gluma spune ca de la trei israelieni ai sa auzi cel putin patru pareri…

    Cand am scris primul comentariu la acest articol, in noaptea de dupa alegeri, inca nu stiam rezultatul final si cat de lovita va fi stanga israeliana. Marturisesc ca si eu regret prabusirea partidului Meretz, desi nu fac parte dintre cei ce il sustin. Sunt perfect de acord cu dl. Clej ca este cel mai de stanga partid „evreiesc” si daca descrierea lui ar fi doar conform celor scrise de dl. Solomon, intr-adevar nu s-ar vedea deosebirea de Partidul asa-zis al Muncii. Tocmai pentru ca in Israel notiunile de ‘stanga’ si ‘dreapta’ au alt inteles decat in Romania, si eu as caracteriza „Meretz” ca partid radical de stanga, si din punct de vedere politic, si social-economic.

    Observatia pe care as adauga-o acum este o senzatie personala de dezamagire cu privire la Tzipi Livni. Sute de mii de voturi (fara exagerare) care au emigrat de la Meretz si Partidul Muncii spre Kadima, nu datorita partidului in sine (care se declara de centru, dar are doar o vaga – daca are – ideologie de centru) ci doar pentru Tzipi Livni, pentru speranta de a o vedea invingandu-l pe Bibi, au fost irosite, reusind doar sa slabeasca blocul ‘de stanga’. Caci in prima dimineata dupa alegeri, doamna Livni a ales sa se intalneasca cu extremistul de dreapta Lieberman, si l-a trimis pe Shaul Mofaz la extremistii religiosi Shas. Chiar daca este doar o tactica, impresia pe care o lasa este proasta. Parerea mea.

    Dupa cum m-am mai exprimat, cred ca viitorul nostru guvern va fi de centru-dreapta, partidul Kadima intrand cu Bib-erman fara probleme de constiinta si probabil cu doua portofolii importante – Externe si Aparare – in conducerea tarii, caci de fapt, asta a ales poporul : Kadima („Inainte”), spre dreapta.

  • Petru Clej: (10-2-2009 la 00:00)

    Domnule Solomon,

    Ideologia Likud-ului are la origine sionismul revizionist la lui Vladimir Jabotinsky, îmbrățișat de lideri istorici ai partidului precum Menachem Begin, Ytzhak Shamir sau Ariel Sharon.

    Sigur că în decursul timpului au apărut și partide mai radicale, precum Tehiyah, Tzomet, Uniunea Națională sau Israel Beitenu, dar nu se poate spune că Likud nu e un partid naționalist, deși unul moderat. Termenul de liberal este, în opinia mea, irelevant în Israel, dată fiind concentrarea aproape exclusivă pe problemele de securitate.

    Meretz e un partid socialist și este cel mai de stânga partid „evreesc”, dat fiind că Hadash este în mod regulat citat ca un partid „arab”, de aceea am optat să-l descriu drept radical, pentru a-l deosebi de Partidul Muncii, pentru că articolele se adresează TUTUROR cititorilor revistei ACUM, nu numai celor din Israel.

  • George Gross: (10-2-2009 la 00:00)

    O vedere personală asupra partidelor politice din Israel
    Kadima, Likud, Yisrael Beteinu, Partidul Muncii.

    Puncte de vedere comune:
    Extern:
    – acceptarea unui Stat Palestinian
    – concordanţă cu USA pe cât posibil
    – concordanţă cu UE, dar nu ca factor predominant în negocierile de Pace
    – îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia
    – extinderea relaţiilor cu ţările islamice (nu toţi islamicii sunt arabi)
    – o nouă politică cu ţările Americii Latine, fără a deranja politica USA faţă de această regiune
    – încheierea Pacii cu Siria (nu aceiaşi prioritate în rezolvarea problemei)
    – neacceptarea unui Stat Hamasnic în Gaza Strip
    – neacceptarea înarmării atomice a Iranului (agendă internaţională, nu unic israeliană)
    – neacceparea negării Holocaustului

    Intern:
    – repectarea situaţie actuale între Stat şi Religie,
    – legi de apărare a drepturilor mamei şi copilului (20% din membrii noului Knesset sunt femei)
    – legi de apărare a patrimoniului ecologic
    – asigurarea depunerilor pentru pensii
    – îmbunătăţirea asigurărilor medicale şi sociale
    – îmbunătăţirea învăţămîntului
    – micşorarea decalajului între situaţia economică a minorităţilor naţionale

    Divergenţe:
    – modul de ducere a tratativelor de Pace cu AP, cu Siria

    – separarea statului de religie
    – priorităţi bugetare
    – drepturile minorităţii arabe
    – sistemul de învăţămînt de stat, sisteme de învăţămînt sectoriale (religioase) susţinute bugetar (în Israel există mai multe sisteme susţinute de bugetar)

  • George Gross: (10-2-2009 la 00:00)

    Cu toate că Partidul Kadima a cîştigat cele mai multe locuri în Knesset, asta încă nu înseamnă că va forma noul guvern. Conform legii, Preşedintele Israelului va desemna ca PM pe Şeful Partidului care este în stare să formeze un Guvern, şi este foarte posibil ca D-nul Shimon Peres să-l însărcineze pe Benjamin Netanyahu cu formarea noului Guvern.
    Deocamdată, atât Tzipi Livni (Kadima) cât şi Benjamin Netanyahu (Likud) duc tratative cu celelate partide, tatonînd posibilitatea de formare a unui Guvern viabil.
    Dacă EGOUL n-ar juca rolul important în personalitatea celor 2 conducători de Partid, atunci s-ar putea forma un guvern majoritar Kadima-Likud-Partidul Muncii, sau Likud-Kadima-Partidul Muncii, invitînd Partidul Yisrael Beteinu să li se alăture. În acest caz, ar fi un Guvern majoritar – 83 locuri în Knesset, cu susţinere suplimentară de cel puţin încă 10 mandate.
    Cu toate că teoretic partidele de dreapta – Likud, Yisrael Beteinu, Shas, etc împreună deţin 65 de locuri în Knesset, Netanyahu ştie că nu poate forma un Guvern viabil de dreapta.
    În aceste condiţii, s-ar putea ca Preşedintele Israelului să încerce să-i convingă pe cei doi protagoniţti să formeze un Guvern de Uniune Naţională cu rotaţie.

  • Vlad Solomon: (10-2-2009 la 00:00)

    D-lui Clej

    Desigur, aveti dreptate cind va referiti la agenda aproape exclusiv legata de problemele de securitate, in preajma alegerilor. Si totusi, intre electiuni ( foarte frecvente), sint discutate numeroase probleme economice si sociale, unde harta politica a Israelului, dasi la prima vedere pare aprope monocromatica, are numeroase nuante. De aceea am crezut necesara precizarea, in legatura cu Likud si Meretz.

    Desi de sorginte revizionista, prin fractiunea sa Herut, Likudul a renuntat, practic, la „Doua maluri ale Iordanului” – dovada este ca insusi Menachem Begin a facut pace cu Egiptul, iar Likudul a sprijinit pacea cu Iordania. Sharon a ajuns, la batrinete, la concluzii apropiate de ideologia stingii.

    Tocmai pentru ca ACUM se adreseaza tuturor cititorilor de limba romana, cred ca aceste nuantari ar fi necesare. De exemplu, Meretz e un partid socialist sionist, care militeaza pentru drepturile omului si pentru o politica sociala echilibrata, care sa rezolve saracia; a fost sustinut, fara succes, de personalitati din viata economica si culturala ( ex. scriitorul Amos Oz).

    Prabusirea acestui partid este regretata de toate persoanele cu care dialoghez, indiferent de preferintele lor politice.

    Desi am fost intotdeauna adversar politicii Likudului, dupa parerea mea s-a indepartat, in timp, de nationalism ( cred ca va e clara ostilitatea mea la adresa nationalismului), dar datorita noii conjuncturi politice, Nethaniahu va fi nevoit sa faca concesii partidului nationalist de dreapta Israel Beiteinu ( Lieberman), insa nu sint deloc convins ca negocierile cu Aut. Palestiniana vor fi inghetate.

    Imi permit aceste comentarii, pentru ca articolul e pe tema alegerilor din Israel, ACUM are multi cititori in Israel, iar ceilalti cititori, in caz ca sint interesati, pot beneficia de aceste ecouri, pentru a-si forma o opinie si din cele ce gindesc cei de la fata locului.

    Stinga si dreapta au alta semnificatie in Israel, decit in Ro, de ex. A fost in trecut un partid, Tzomet, care era de dreapta in politica externa si de stinga in ceea ce priveste religia. Harta politica a Israelului e foarte complicate. Citi israelieni, atitea pareri si partide…

  • Kirya Goldmann: (10-2-2009 la 00:00)

    Conflictul Israelo-Arab nu se poate solutiona prin tratative caci presiunea araba este belicoasa prin definitie. Tergiversarile „bla-bla-bla” sunt de o totala inutilitate. Numai dreapta va fi capabila de o rezolutie radicala, iar Liberman este un stimul binevenit si oportun in viitoarea coalitie.
    In timp ce Iranul paradeaza cu asa-zisa forta militara de intimidare, pierderea de timp poate deveni fatala.
    O operatie „chirurgicala” este singura garantie de supravietuire a Israelului

  • Petru Clej: (10-2-2009 la 00:00)

    Doamnă Goldmann,

    Înainte ca Israelul să bombardeze „chirurgical” Iranul, așa cum doriți dumneavoastră, mai întâi va trebui să aibă un nou guvern.

    Deci, până una-alta, v-aș ruga să vă exprimați preferința pentru noul premier – Tzipi Livni sau Biniamin Netanayahu – căci Avigdor Lieberman (pentru cei care nu știu este liderul partidului Israel Beitenu, situat pe locul trei cu 15 mandate și care a făcut campanie pentru condiționarea cetățeniei israeliene a arabilor/palestinienilor din Israel) nu poate pretinde la șefia guvernului.

  • Vlad Solomon: (10-2-2009 la 00:00)

    Pentru D-na Goldmann – cred ca supraestimati Israelul, daca va imaginati ca o interventie ” chirurgicala” in Iran ar putea fi efectuata fara sustinere americana ( militara si politica). Asta in afara de faptul ca Iranul de azi nu e Irakul anilor ’80.

    Dar nu acesta e subiectul articolului. Ascensiunea lui Lieberman e o rusine, dupa parerea mea, pentru electoratul israelian, desi personajul e mult mai inteligent si pragmatic decit pare la prima vedere.

    Pentru D-l Clej – cred ca definirea Likudului ca fiind ” dreapta nationalista” e exagerata. Eu il consider un partid de dreapta cu ideologie ( daca mai exista ideologie in politica israeliana) liberala. Si care poate surprinde doar in bine, avind posibilitatea sa inceapa tratative si sa fie sustinut de partidele de centru si stinga.

    Se pare ca Lieberman se distreaza cu ideea sa se auto-propuna ca PM, ca sa incurce jocurile si pentru ca e suparat pe Nethaniahu, dar, pina la urma, il va sprijini, cred eu, pe acelasi Nethaniahu.

    Cred ca Tom Friedman spunea ca la aceste alegeri electoratul israelian avea de ales intre cineva bine-cunoscut, pe care nu il simpatizeaza ( Nethaniahu) si cineva pe care il simpatizeaza, dar nu il cunoaste suficient ( Tzipi Livni).

    Trista prabusirea partidului de stinga Meretz (care nu e stinga radicala, ci un partid de stinga cu ideologie socialista, exista un partid si mai de stinga, Hadash, in teorie comunist cu majoritate coplesitoare araba).

    Meretz, format din oameni onesti si inteligenti, multi intelectuali, condus de Haim Oron, a avut, in trecut, cei mai capabili ministri ai invatamintului si a promovat valorile democratice si umanitare, dar a pierdut voturi, mai ales, datorita bilbiielilor din timpul razboiului in Gaza.

    Personal, o prefer pe Tzipi Livni, care nu pare a suferi de narcisismul si mitomania lui Nethaniahu, nici de individualismul si aroganta lui Barak, care a distrus practic Partidul Muncii.

    Probabil insa ca Nethaniahu va forma guvernul.

    In general, e o mare criza de leadership in Israel. Electoratul a uitat incapacitatea lui Nethaniahu ( deja fost PM) de a conduce tara. Sau a votat astfel din lipsa unei alternative reale.

  • Mariana Gott-Shmilovitch: (10-2-2009 la 00:00)

    Il ascult in aceste momente pe Avigdor Lieberman, conducatorul partidului de dreapta „Israel Beitenu”, in discursul sau ‘de victorie’, dupa campania electorala a carei surpriza a constituit-o intarirea partidului sau. Acest partid va constitui „cheia” in formarea noii coalitii, Lieberman recunoscand ca in aceasta seara si Bibi Nethaniahu si Tzipi Livni i s-au adresat deja.

    Daca in ultimii 10 ani Partidul Muncii si partidul Meretz (din stanga hartii politice) si-au injumatatit ponderea in Parlamentul israelian – de la 26 si 10 mandate respectiv, in 1999, pana la 13 si 4-5 mandate respectiv, in aceasta seara, iata ca „Israel Beitenu” a facut drumul invers, de la 4 mandate in 1999, la 14-16 in 2009.
    Rezultatele nu sunt definitive, dar este clara tendinta ca Israel s-a miscat spre dreapta.

    Doar constituirea unui guvern centrist, de uniune nationala, ar putea evita o coalitie de extrema dreapta si religioasa si ar putea, eventual, contribui la procesul de solutionare a conflictului din regiune. Recunosc ca nu eram o entuziasta suportera a acestei idei (care ar putea intari ingrijorarea pastrarii existentului status-quo), dar in situatia actuala nu vad alta solutie.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Legea privind ZIUA TATALUI si ZIUA MAMEI

Am primit la redactie urmatorul comunicat de presa, pe care-l consideram o binevenita initiativa: Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor –...

Închide
3.148.105.127