caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Farestonul nu mai este indicat pentru bolnavii cardiaci

de (1-2-2009)

Medicamentul Fareston (toremifene), apartinand companiei Orion Pharma, nu mai este indicat pacienţilor cu probleme cardiace, recomandă Agentia Europeana a Medicamentului .

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMEA a reevaluat medicamentul Fareston şi a concluzionat că utilizarea acestuia ar putea conduce la prelungirea intervalului QT la pacientii care utilizeaza acest medicament. Dacă pacienţii au intervale QT prelungite prezinta riscul de a dezvolta aritmii ventriculare (batai neregulate periculoase si rapide ale inimii).

Medicamentul Fareston este autorizat in Uniunea Europeana din anul 1996. A fost folosit pentru tratamentul hormonal al cancerului de san metastatic hormono-dependent la femeile aflate in perioada postmenopauza.

CHMP a recomandat ca medicamentul Fareston sa nu mai fie utilizat la pacienti care prezinta:
Intervale QT prelungite;
Tulburari electrolitice, in special hipokaliemie (niveluri scazute ale potasiului in sange);
Bradicardie relevanta din punct de vedere clinic (ritm anormal de scazut al inimii);
Insuficienta cardiaca relevanta din punct de vedere clinic, cu fractie de ejectie a ventriculului stang scazuta (incapacitatea inimii de a pompa destul sange in restul corpului);
Antecedente de aritmii simptomatice (ritm cardiac anormal).
Şi sa nu fie utilizat impreuna cu alte medicamente care prelungesc intervalul QT. Recomandarile inaintate Comisiei Europene pentru adoptarea unei decizii cu efect juridic.

La inceputul acestui an, cei mai importanti producatori autohtoni de medicamente, au decis constituirea Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Asociatia are drept principale obiective promovarea intereselor industriei, initierea unui dialog deschis si constructiv cu autoritatile si cu societatea civila, precum si sustinerea principiilor de responsabilitate si guvernare corporatiste, in concordanta cu normele si practicile europene.

Pana in acest moment s-au inscris în APMGR cei mai importanti investitori industriali din Romania: Actavis, Antibiotice, Gedeon Richter, Labormed, Ozone, Sandoz, Terapia Ranbaxy si Zentiva, care produc si comercializeaza in prezent circa 60% din volumul de medicamente din Romania.

Vice-Presedinte APMGR, Dragos Damian, a declarat că ” „Infiintarea acestei asociatii a venit ca un lucru necesar, in contextul in care industria farmaceutica autohtona nu era reprezentata corespunzator in fata autoritatilor si a opiniei publice. Domeniul din care facem parte este extrem de important pentru industria, economia si societatea romaneasca. Sa nu uitam ca, pe langa activitatile comerciale si de productie, producatorii romani de medicamente generice sunt si importanti angajatori, contributori masivi la PIB, precum si o semnificativa sursa de crestere economica, fiind normal sa detina o reprezentare la cel mai inalt nivel”.

Ministerul Sanatatii a lansat o linie telefonica gratuita dedicata semnalarii deficientelor existente in sistemul de sanatate.

Acesta este 0800800885 şi va sta la dispozitia pacientilor, care pot sesiza probleme in asigurarea asistentei medicale, precum si a medicilor, care sunt incurajati sa informeze Ministerul cu privire la problemele intalnite in exercitarea profesiei.

Linia telefonica va functiona zilnic, de luni pana vineri, intre orele 08.00-18.00.

Toate apelurile vor fi inregistrate, iar orice forma de abuz, in sensul utilizarii injuriilor sau a apelurilor multiple nejustificate, va fi sesizata autoritatilor competente

Nu se va da curs apelurilor anonime iar în cazul unor eventuale investigatii identitatea apelanţilor va fi protejată.

Pentru a ajuta la decongestionarea liniei telefonice gratuite lansate in cadrul campaniei „Ce te doare?” a fost creata si adresa de e-mail cetedoare@ms.ro Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

S+a luat această hotarare in urma numarului mare de apeluri inregistrate la numarul gratuit 0800 800 885, care a supraaglomerat linia telefonică şi s+a ajuns în imposibilitate tehnică de preluare a tuturor apelurilor.

Acum există mai multe şanse pentru pacienţi şi medici să semnala poată semnala problemele cu care se confruntă sistemul medical.

Conform unui clasament al tarilor europene facut pe baza numarului de paturi de spital, Romania se situeaza pe locul 11, cu 658 de paturi disponibile la suta de mii de locuitori, potrivit datelor Eurostat, preluate de cotidianul britanic The Telegraph.

Germania,este pe primul loc in clasamentul celor 32 de ţări cu 829 de paturi la suta de mii de locuitori, tara urmata de Cehia (817) si Letonia (801).

După Romania urmează Polonia (647), Bulgaria (621) si Luxemburg (569) iar ultimele

trei locuri din clasament sunt ocupate de Suedia, cu 287 de paturi la suta de mii de locuitori, Turcia (241) si Malta (237).
Marea Britanie, potrivit datelor Comisiei Europene, este clasata pe locul 25, are mai putine locuri pe cap de locuitor decat majoritatea tarilor din Europa, chair mai putin decat jumatate din numarul paturilor disponibile in Lituania sau Ungaria.

In ultimii trei ani, numarul paturilor din sistemul de sanatate britanic a fost redus cu 20.699, aproximativ 11% din numarul total, relateaza cotidianul britanic. Cifrele oficiale arata ca sistemul de sanatate din Marea Britanie functioneaza la doar 85% din capacitatea totala de paturi, nivelul recomandat pentru a preveni infectiile intraspitalicesti.
Un purtator de cuvant al Departamentului de sanatate britanic a declarat ca numarul de paturi a scazut deoarece pacientii sunt tratati mult mai rapid, petrec mai putin timp in spital si pentru multe afectiuni nu este deloc necesara spitalizarea.
Informatiile Eurostat referitoare la numarul paturilor de spital lansate la sfarsitul anului 2008, sunt cele mai recente date referitoare la cele 32 de tari, in functie de ultimele statistici realizate in fiecare tara in parte (in 2005, 2006 sau 2007).
Sursa: Pharma Business

<80 de noi consulate se vor deschide, dintre care 4 în Spania>

Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, aflat intr-o vizita oficiala in Spania, a declarat, miercuri, ca in urmatoarea perioada vor fi deschise aproximativ 80 de noi consulate romanesti in diverse state, dintre care patru – in Spania.

Comunitatea romana din Spania se ridica la o cifra de aproximativ 800.000 de cetateni.

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, în cele doua zile ale vizitei sale in Spania s-a intalnit, cu ambasadorul Romaniei la Madrid si consulii din Sevillia, Bilbao, Zaragoza, Castellon si Madrid. Discutiile au vizat in special situatia oficiilor diplomatice din Spania.

Agenda ministrului a mai inclus întalnire cu ministrul Muncii si Imigratiei, Celestino Corbacho, cu presedintele Congresului Deputatilor, Jose Bono Martinez, cu omologul sau spaniol, Miguel Angel Moratinos, evaluarea activitaţii Consulatului General al Romaniei si o intalnire cu comunitatea romaneasca.

Patriarhia Romana a întrebat in ce masura datele cuprinse în paţapoartele biometrice nu aduc atingere libertatii si demnitatii persoanelor?

Patriarhia precizeaza ca, dupa evaluarea informatiilor primite, va formula un punct de vedere in cadrul sedintei Sfantului Sinod din zilele de 25-26 februarie.

Biserica Ortodoxa Romana dezaproba initiative particulare si de grup, fara consultarea si binecuvantarea ierarhului locului.

Iustin Parvu, Staretul Manastirii Petru Voda, judetul Neamt, a solicitat recent o dezbatere publica pe tema Apocalipsa de dupa cipurile din pasapoartele biometrice si a cipurilor personale.,,precizand că in spatele acestui sistem de insemnare a oamenilor, de codare si stocare a datelor de identificare se ascunde o intreaga dictatura, un intreg plan demonic, prin care de buna voie iti vinzi sufletul diavolului”, afirma Iustin Parvu in mesajul adresat credinciosilor. ..

Cautand linistea, dealurile si verdeata din Ardealul sau drag, Liviu Rebreanu a cumparat conacul de la Stefanesti – Valea Mare Podgoria in anul 1930 si a locuit acolo pana in 1944, cand, bolnav fiind de cancer la plamani, se stinge din viata la varsta de 59 de ani.

Consemnând, în Jurnalul său, că, la 9 iunie 1930, cumpărase, prin banca lui Grigore Coandă, la Piteşti, cu 200.000 lei, o vie de vreo cinci pogoane la Valea Mare ( care apartinuse familiei preotului Aslan , era suficient de spatioasa pentru el si sotia sa, iar livada care se intindea pe mai bine de 14.000 mp, mediul potrivit pentru creatie) Liviu Rebreanu înscria, astfel, în aria geografică a popasurilor sale literare, un nume simbolic ce se va dovedi extrem de generos pentru destinele literaturii naţionale, întrucât, acolo, romanele Răscoala, Jar, Gorila şi Amândoi vor încununa o muncă titanică pe tărâmul nu întotdeauna fertil al literelor……

Casa memoriala evoca personalitatea scriitorului prin intermediul obiectelor personale ale lui Liviu Rebreanu, manuscrisele, fotografiile, scrisorile, cartile…..

In muzeul de la Valea Mare se regaseau obiecte personale ale marelui prozator: penita cu care scria, o lupa, doua calimari din marmura de Cararra primite in dar de la fiica sa la implinirea a 50 de ani, mapa in care tinea manuscrisele, biroul, discuri de „piatra” primite tot de la fiica sa, fotografii de familie, dar si o parte din cartile din biblioteca sa.
.

Activitatea intensa ca scriitor, dar si ca director al Teatrului National, i-a afectat sanatatea, iar un control radiologic efectuat in iarna anului 1944 a semnalat „opacitate suspecta la plamanul drept”. La 4 aprilie 1944, fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fara sa mai revada vreodata Bucurestiul.

Se stinge din viata doua luni mai tarziu si este inmormantat la biserica din sat. La scurt timp, insa, Liviu Rebreanu este deshumat si inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti. Pentru ca proprietatea era prea mare, sotia sa se hotaraste sa se mute la Bucuresti, vanzand casa si terenul doctorului Ierbasu. Patru ani mai tarziu, in urma nationalizarii fortate din 1948, conacul devine Casa Memoriala Liviu Rebreanu.

Dupa 1990, inginerul Gheorghe Ierbasu a solicitat retrocedarea proprietatilor tatalui sau. Dosarul a taraganat in justitie pana in 2005, cand i s-a dat castig de cauza, fiind pus in posesie. Consiliul Judetean a incercat rascumpararea, dar dupa cateva luni de negocieri, proaspatul proprietar hotaraste sa nu o mai vanda si promite ca nu ii va schimba destinatia. Daca pana in 2005 casa a fost an de an restaurata si varuita la exterior, in ultimii trei ani nimeni nu s-a mai ocupat de intretinerea acesteia.

Portile de lemn aproape ca au putrezit si stau sa cada, geamurile de la fostele camari de conserve sunt sparte, tencuiala zidurilor este crapata, iar vopseaua se decojeste….

Conform legii, la trei ani dupa retrocedare, monumentele de patrimoniu intra in posesia proprietarului.

Desi era ardelean de origine, Liviu Rebreanu a fost foarte iubit la Valea Mare. Batranii satului care l-au cunoscut isi aduc aminte cu drag de el. El era cel care le dadea bani de incaltaminte, i-a indemnat sa invete o meserie sau oferea burse si carti elevilor buni care nu aveau posibilitatea sa isi continue studiile.

Asta este legea …..si nu avem ce face.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dimitri Chostakovich – “Lady Machbeth de Mzensk” – Opera Bastille

La Opera Bastille din Paris a avut loc în data de 17 ianuarie 2009 premiera “Lady Machbeth de Mzensk”, o...

Închide
3.16.82.208