Alegerile parlamentare din Republica Moldova ar putea avea loc pe data de 5 aprilie, potrivit unor surse apropiate partidelor de opoziție.
Potrivit sursei respective, Parlamentul ar urma să voteze pe 2 februarie pentru această dată de desfășurare a scrutinului parlamentar.
Precedentele alegeri au avut loc pe data de 6 martie 2005 și au fost câștigate de Partidul Comuniștilor (PCRM) care a întrunit 46% din voturi și 56 de mandate de deputat din totalul de 101.
Pragul electoral de 6% a mai fost trecut atunci de Blocul Moldova Democrată, între timp dispărut, cu 28% și 35 de mandate și Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD) cu 9% și 11 mandate.
Prezenta lege electorală nu mai permite formarea blocurilor și alianțelor pre-electorale.
Potrivit sondajelor de opinie, cinci partide – PCRM condus de președintele Vladimir Voronin, Alianța Moldova Noastră condusă de Serafim Urecheanu, Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu și de primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, Partidul Liberal Democrat, condus de Vladimir Filat și PPCD, condus de Iurie Roșca, au șanse să treacă de pragul de 6%.
De la alegerile precedente cea mai spectaculoasă schimbare a intervenit in rândurile electoratului rus al celui înaintat in vârstă. Iniţial lozincile scandate in stradă despre necesitatea cursului european, cu excepţia mediului intelectual si a celui studenţesc, erau un glas in pustiu. A fost nevoie de „coborârea lui Iurie Roşca ,cu megafon in mână, din copacul din faţa parlamentului”şi de aşezarea sa civilizată in scaunul de legiuitor, ca PCRM-ul şi tot electoratul sau de stânga, ca la comandă, fără nici un murmur, organizat cum numai ei si pionerii ştiu s-o facă, au acceptat şi, incredibil pentru opoziţie, realizează prin fapte cursul proeuropean. Aici e meritul si, totodată, jertfa PPCD-ului, care riscă acum sa-şi piardă electoratul şi aliaţii. Opoziţia nu-i iartă, fiindcă şi ea s-a văzut slăbită – nu prea are la ce se opune şi ce altceva să propună mai important decât integrarea europeană.