caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Alegerile din Diasporă – un fiasco

de (2-12-2008)
Votare la Londra, în secția 55Votare la Londra, în secția 55

Mult trâmbițata alegere directă a nu mai puțin șase parlamentari reprezentând Diaspora (locul 2 în lume după Italia care alege 6 senatori din 315 și 12 deputați din 630, începând cu alegerile din 2008, la o populație de trei ori mai mare ca a României) a fost de fapt un fiasco, la votare în afara României prezentându-se doar 24008 alegători, deși secțiile de votare respective fuseseră dotate cu peste 500000 de buletine de vot.

Așadar o participare aproximativă de sub 5%. Cauzele sunt multiple, de la supraestimarea electoratului potențial, la informarea uneori deficitară din partea autorităților, la lipsa de interes a majorității cetățenilor români din Diasporă pentru aceste alegeri și lipsa actelor doveditoare ale rezidenței în țara respectivă.

În orice caz, este absolut nedrept ca doi senatori și patru deputați să reprezinte 24000 de votanți din Diasporă – unul la 6000, iar restul de 446 de parlamentari să reprezinte 6800000 de votanți – unul la peste 15000 de votanți.

Dar calculele sunt înșelătoare, pentru că de fapt numai colegiul 1 (Europa Occidentală) – a avut un număr oarecum semnificativ de votanți – peste 15000, celelalte trei având sub 4000, dintre care colegiul 4 – Orientul Apropiat, Mijlociu și Africa doar 1768 de votanți, dintre care aproape jumătate în Israel.

Unii cititori sugerau votul prin corespondență sau votul electronic, dar asta nu înseamnă că această suprareprezentare a Diasporei este justificată. La urma urmei și în Statele Unite, Germania sau Marea Britanie se poate vota prin corespondență, dar nu există locuri rezervate pentru parlamentari ai Diasporei.

‘Muieți-s posmagii?’

În Marea Britanie, de pildă, numărul secțiilor de votare a sporit de la două la alegerile europene din noiembrie 2007 la 14 acum.

Am întâlnit alegători la secția de votare care HABAR n-aveau că aleg un senator și un deputat într-un colegiu pentru Diasporă.

Am stat de vorbă la Patiseria Română din Londra, unde era și afișul candidatului PD-L, William Brînză, care venise special să facă agitație electorală, dar unii români HABAR n-aveau despre ce e vorba.

Am întâlnit și alegători care mi-au spus că s-au informat foarte ușor pe internet.

În aceste condiții, invocarea lui „N-am avut informație” este precum „Muieți-s posmagii?”.

De aceea sugerez reducerea drastică a numărului de parlamentari de la șase la unul singur – senator – care să fie ales de cetățenii români din afara României.

Niciunul dintre candidați nu a fost ales direct, neobțînând majoritatea absolută, în frunte clasându-se peste tot candidații PD-L: Viorel Badea (colegiul 1) și Eugen Chivu (colegiul 2) la Senat, William Brînză (colegiul 1), Eugen Tomac (colegiul 2), Mircea Lubanovici (colegiul 3) și Herman Berkovits (colegiul 4) la Camera Deputaților.

Până la urmă, dintre aceștia doar Viorel Badea, William Brînză și Mircea Lubanovici au fost aleși, celelalte mandate revenind – conform reprezentării proporționale stipulate de legea electorală – lui Raymond Luca (PNL, Senat colegiul 2), Tudor Panțîru (PSD, Camera Deputaților colegiul 2) și Iosif Koto (UDMR, Camera Deputaților, colegiul 4).

De remarcat scorul slab – 320 de voturi din 1768 obținut de candidatul PSD Armand Schor, care a fost devansat la colegiul 4 nu numai de Herman Berkovits, ci și de candidata PNL Mariana Stoica.

Ar fi interesant cât a cântărit disprețul cu care domnul Schor a tratat cererea revistei ACUM de a răspunde la o serie de întrebări.

Dacă facem un clasament al votului la Senat pentru Diasporă ajungem la clasamentul:

PD-L 46,4%
PNL 23,5%
PSD 13,2%
UDMR 5,1 %

care este destul de asemănător cu sondajul nostru http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=500, deși 40% dintre cititorii noștri sunt din România.

Calitatea campaniei electorale în Diasporă a lăsat de dorit, fie prin absența totală a informației, fie prin atacurile calomnioase, dezinformarea și lipsa de substanță, la care s-au raliat din păcate mai multe personalități și publicații din Diasporă.

Candidații de origine basarabeană au promis cetățenie română pentru toți locuitorii Republicii Moldova, știind foarte bine că așa ceva s-ar fi realizat până acum, dacă nu ar exista limitările inerente pe care statutul de membru al Uniunii Europene le pune în calea aplicării unei asemenea măsuri de către România.

Directorul revistei noastre, Ștefan Niculescu Maier, a stat de vorbă cu un candidat la Camera Deputaților, care s-a interesat de vederile candidatului aceluiași partid la Senat cu privire la avorturi și homosexualitate, pentru că, spunea el, fiind pastor, să știe ce recomandare de vot să facă enoriașilor săi.

Toate acestea mă îndeamnă să conchid că exercițiul acesta a fost ratat (interesant ar fi de știut cât a costat).

Ecouri

  • Daniel Miron: (2-12-2008 la 00:00)

    Ati citat Italia ca exemplu pentru numarul de reprezentanti in Parlamentul Italian. Pentru diaspora italiana se practica votul prin corespondenta iar consulatele italiene publica nenumarate anunturi in presa locala din diferite tari despre alegerile care se pregatesc. De ce Romania nu practica votul prin corespondenta sau on-line ?

    Eu locuiesc la 120 km. vest de Toronto, Ontario, Canada. In dimineata zilei de 30 Noiembrie, toate serviciile meteorologice canadiene anuntau furtuna de iarna in regiunea noastra.

    Cine sa se gandeasca la o deplasare pana la Consulatul Romaniei din Toronto pe o asemenea vreme ?

  • Vlad Solomon: (2-12-2008 la 00:00)

    De la bun inceput nu am inteles rostul acestui vot. Daca s-ar fi permis tuturor persoanelor care se afla, in ziua votului, in strainatate, mi-ar fi fost mai clar. Scenele pe care le-am vazut in fata Ambasadei Romaniei, la Tel Aviv, pareau extrase dintr-un film comic. Batrinei care abia se miscau, au ajuns cu minibus, pentru ca sa intrebe acolo de ce si pentru ce. Unul m-a intrebat daca voteaza, cu aceasta ocazie, pentru Knessetul israelian ( aici se apropie alegerile). Nici eu n-am priceput ca se alege si pentru Senat. In presa de limba romana- pe care o citeste un numar infim dintre cei de origine romana din Israel, au fost anunturi electorale foarte neconvingatoare. Nu am intilnit nici o explicatie cum vor reusi cei ce locuiesc in Israel, sa influenteze, de la distanta politica in Romania- nici nu mi se pare logic. Si mai aiurita a fost impartirea, la un loc-tarile arabe cu Africa si Israelul
    Pot intelege sa se acorde dreptul de vot celor cu cetatenia romana, rezidenti in strainatate, dar pentru partide, nu pentru reprezentanti ai partidelor.
    Pe scurt, circ.

  • elrodust: (2-12-2008 la 00:00)

    Dragä Dle Clej,
    Dacä ati fi intrat pe forumurile unde scriu si/sau numai cetateni romani aflati in strainatate, ati fi aflat ca, pe langa distanta de deplasare la sectiile de votare sau de vremea proasta, motivele absenteismului nostru au fost cu totul altele decat credeti Dvoastra. Nu „lipsa de informare”, ci surplusul de informare ne-a determinat de data asta sa nu ne facem datoria de cetateni. Noi cunoastem SI mecanismele din tarile in care traim. Si vedem mai clar decat cei din Romania marasmul in care s-a cufundat de tot viata politica romaneasca. Ce ne sfatuiati Dv sa alegem? FSN (psd) sau FSN (pdl)? Cat despre Liberali, ni l-au trimis candidat pe Petre Roman!! Multi forumisti au scris: astia chiar ne cred imbecili? Nu inteleg de ce am plecat noi din tarä? Majoritatea sunt tineri, plecati dupa 1989. Atitudinea cetateneasca cea mai corecta de data aceasta a fost absenta. Si este bine ca 60 % din cetatenii din RO si mult mai multi din afara inteleg perfect ce se intampla in aceasta tara europeana.

  • Alexandru: (2-12-2008 la 00:00)

    Au fost oameni care au venit si nu au putut vota, fiindca nu aveau acte in regula, altii nu au mers ca nu se gasesc informatii… Cum ziceti ca se gasesc informatii cand eu nu am reusit sa gasesc decat articole din ziare despre cat a furat unu sau altu cand au fost in parlament. Nu scria, ce vrea ala sa faca cand o sa fie in parlament… Nu zicea nimica, ba chiar multi (Popescu Marian, candidat PSD+PC de exemplu) nu aveau nici poza pusa pe internet sau data de nastere macar.

    Cel mai grav a fost la camera deputatilor unde invalmaseala a fost toatala…

    Alexandru

  • Petru Clej: (2-12-2008 la 00:00)

    Precedentele două ecouri se bat cap în cap. Niciunul nu aduce argumente împotriva ideii de reducere a reprezentării Diasporei în parlament.

  • Michael Avraham: (2-12-2008 la 00:00)

    Dle Clej
    De acord cu articolul dvs.mai ales cu caracterizarea de „fiasco” si cu necesitatea reducerii nr.de deputati din diaspora avand in vedere procentul anemic de tot al votantilor. Cum amandoi am intrevazut aceasta si cu acordul dvs.amintesc aici de discutia care am avut-o in afara de site si poate veti reda cate ceva din ea,daca credeti ca e bine.

    Revin aici la aprecierea f.exacta a dvs. cu privire la dr.Aurel Vainer care „nu poate rata alegerea”.Am aflat ca a obtinul 22000 voturi fata de 2500 care erau necesare lui ca reprezentant de minoritate nationala. Mai mult chiar la Piatra Neamt unde sunt numai 200 evrei a primit 2600 voturi. Intrebarea mea este cum se repartizeaza (daca se face asa ceva) diferenta de 22000-2500=19500 voturi.
    In orice caz fatza de aceste cifre se vede ca a fost o mobilizare puternica acolo.

  • Andrei Barburas: (2-12-2008 la 00:00)

    Dle Clej, stimata revista ACUM,

    Traiesc in Olanda, si recunosc fara rusine, ca nu m-am dus la vot dintr-un singur motiv: Nu am avut cu cine sa votez. Dupa 19 ani de la revolutie, astept in continuare o generatie de politicieni care nu au fost la putere inca, si mai ales care nu au fost influentati „de cum bate vantul”.

    Eu unul m-am saturat de interesele in functie de care se stabilesc candidatii, parlamentari care sunt deputati sau senatori de judet care nici nu stiu unde se afla judetul, de oameni batrani care nu au ceva mai bun de facut decat sa stabileasca soarta noilor generatii, si de politicieni care habar nu au ce este acela bun simt, obraz si simt civic.

    Nu dau vina pe vreme sau pe transport pentru ca nu m-am dus la vot. Votul este singura metoda a poporului de a-si exprima multumirea sau nemultumirea de ce se intampla. Puteam foarte bine sa aleg acela mai putin rau, dar de data aceasta m-am abtinut.

    Totodata consider si cred ca in mare parte, diaspora nu s-a prezentat la vot din cauza diverselor incidente care ar fi putut aparea la sectiile de votare; incepand cu cozi, angajati ai ambasadelor care considera ca ne fac o favoare lucrand la ambasada, si alte incidente care ar fi putut aparea.

    Raspunzand si la cateva randuri care le-ati scris, nu consider ca homosexualitatea a fi o problema majora in Romania; credem in Biblie trup si suflet, dar furam pe unde putem si cand e vorba sa muncim, mergem la biserica si ne rugam sa ne ajute Dumnezeu in loc sa muncim cu adevarat. Cred ca ar trebui de fapt sa ne concentram mai mult pe situatia economico-financiara.

    Cat despre costurile exercitiului: ca de obicei, de 3 ori mai scump. Buletine de vot imprimate gresit, oameni incompetenti, si mai ales campanie asupra votului ineficienta.

    Cu stima

  • Petru Clej: (2-12-2008 la 00:00)

    Domnule Avraham,

    Poate acum vă dați seama că întrebarea dumneavoastră „de câte voturi este nevoie pentru alegerea deputatului în colegiul 4 Diasporă” era lipsită de sens.

    După cum am explicat în articolul de la Ultima Oră, rezultatul din colegiul 4 ca și cele din colegiile 1,2,3 au depins de rezultatul pe ansamblul votului din Diasporă – circumscripția 43.

    Așa cum v-am spus de la început, votanții din Israel – în speță 860 – nu sunt buricul pământului, iar rezultatul din acest colegiu cu nimic mai important decât cele din restul colegiilor. Mai mult, este colegiul cu cei mai puțini votanți în aceste alegeri – 1768.

    Despre scorul candidatului FCE, Aurel Vainer, nu este o surpriză, deoarece anul acesta, pentru prima dată, minoritățile naționale au avut un singur candidat și au prezentat listă în TOATE colegiile uninominale.

    Coeficientul electoral național fiind de 21772 de voturi (numărul total de voturi valabil exprimate împărțit la numărul de colegii uninominale pentru Camera Deputaților), rezultă că pragul electoral de 10% pentru minorități naționale a fost de 2177 de voturi, trecut de toate cele 18 asociații și uniuni ale minorităților naționale intrate în competiție.

    Voturile în plus față de prag obținute de aceste minorități nu sunt utilizate.

  • Kirya: (2-12-2008 la 00:00)

    „Votantii din Israel nu sunt buricul pamantului”. Nu reiese nimic din aceasta aruncatura aiurea. Fiecare votant este un buric al pamantului stimabile. In schimd la dta buricul este mai mare decat burta. Nu gramada conteaza ci acei care stiu ce voteaza. Cand nu ai ce vota este mai bine sa faci ca atunci cand nu ai nimic de zis, sa taci si iti vezi de drum. Politic, Romania este falimentara si aceasta ii va afecta strajnic economia. Daca ai citi mai atent jurnalele serioase romanesti, le-ai denigra mai putin si ti-ai lauda cu mai multa modestia marfa cu ifose de atotstiutor patentat.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum se vede România din afară

Întrucît mă aflu printre cei care au „consumat“ UE mai mult de un an, motivul şederii nefiind decît colateral unul...

Închide
18.119.167.189