Primul planetariu digital HD (high definition) din Europa şi cel de-al treilea din lume a fost inaugurat şi va funcţiona , la Piteşti, in clădirea Muzeului Judeţean Argeş. Celelalte două se află în Ucraina şi în Italia, dar acesta este singurul situat într-un muzeu. Investiţia a fost suportată de Consiliul Judeţean Argeş, fiind evaluată la 280.000 de euro. Poate gazdui aproximativ 40 de spectatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale de deplasare. Mobilierul este proiectat şi realizat special pentru planetariu care dispune de un sistem de climatizare optim şi ecologic,.
Vizită în Univers
Planetariul este de tip „In Space Systems” (ISS) , are un ecran cu diametrul de 7 metri şi oferă vizionarea unor proiecţii de cinematografie panoramică şi simultană şi de expoziţii virtuale de înaltă definiţie (1900×1900 pixeli), sonorizate cu un sistem audio 5.1 pentru săli de cinematograf. Echipamentul tip ISS 2C HD poate fi interconectat prin sisteme digitale de transport a informaţiei cu echipamente de observare astronomică pentru facilitarea unor proiecţii live de observaţii astronomice făcute oriunde pe Terra. In maxim 35 de minute, iubitorii stelelor pot realiza o calatorie completă prin Univers urmărind mişcările planetelor şi ale stelelor din Cosmos.
Finalizarea lui a fost posibilă prin stădania a 60 de angajaţi ai firmei fanceze RSA Cosmos, care au început construcţia planetariului pe 1 mai a.c. şi a durat 4 luni. Societatea a fost aleasă în urma unei licitaţii publice internaţionale.
Spectacolele de planetariu care vor fi prezentate în 2008-2009 sunt produse de Astroneuf şi RSA Cosmos în Franţa. „Călătorie în sistemul solar” este un voiaj multimedia de 33 de minute destinat prezentării Universului pe înţelesul publicului larg. „Cursă către Pământ” – un spectacol special de desene animate, destinat tuturor categoriilor de public, de la 7 la 90 de ani, spre a se înţelege mai uşor primii paşi făcuţi în cucerirea cosmosului.
Principalele activități
Ora de astronomie” – cuprinde noţiuni elementare de astronomie pentru public şcolar de toate gradele);
„Cerul nostru, azi!” – informaţii generale, la zi, despre astronomie pentru public larg;
„Universul pentru tine!” – noţiuni medii de astronomie şi date referitoare la simfonia dintre diferitele discipline, concepte şi modalităţi aplicative ştiinţifice folosite în cercetarea Universului oferite prin intermediul unor conferinţe şi ateliere celor care sunt pasionaţi de astronomie;
Secţiune de discuţii profesionale (masă rotundă) şi de comunicări ştiinţifice în cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice naţională cu participare internațională, extraordinară „Etnosinteze şi ecosinteze carpatine” organizată de Muzeul Judeţean Argeş.
Zilnic este vizitat de foarte mulţi localnici şi turişti, ţinandu-se cont de programările făcute din timp.