caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dialog Intercultural



 

Datoria trebuie platita, iar America trebuie sa renasca ….

de (22-9-2008)

Evenimentele ultimelor zile sunt de-a dreptul alarmante prin modul in care le prezinta canalele de presa.

Ne aflam in fata unui mare cutremur financiar. Totul a inceput cu Lehman Brothers, cel mai mare concern financiar din Statele Unite, important prin drenarea de fonduri din si catre visteria Americana si ancorat cu parame serioase la economiile mai multor tari.
Visteria Americana a ramas intr-un deficit urias in urma razboiului din Irak, asa cum avertizau acum cativa ani somitatile financiare din America pe toate canalele de stiri, pronuntandu-se impotriva continuarii campaniei inceputa de George W Bush in Irak.
“Generatii la rand vor avea de platit aceasta datorie” spuneau expertii, iar senatorii, in majoritate, au ridicat mainile in sus aprobator ca razboiul sa continue.
Campania si-a continuat cursul sau si iata ca s-a ajuns si la fundul sacului.
Mai precis…..care fund si ….care sac?
Este vorba atat de sacul cu bani pe care-l gestioneaza Departamentul de Finante astfel ca sa se poata acoperi atat credibilitatea financiara a Americii cat si de sacul peticit si pe alocuri rupt al Ministerului Apararii.
Veti intreba desigur “Ce treaba are Ministerul Apararii cu Lehman Brothers?” si mai ales ce implicatii are falimentarea acestui concern financiar.
Concernul bancar Lehman Brothers gestiona investitii de trilioane de dolari. Renumele sau a crescut cu trecerea timpului iar investitori din ce in ce mai potentati au inceput sa riste valori din ce in ce mai mari. A venit randul guvernelor diverselor tari sa faca acelasi lucru asumandu-si un risc imens prin achizitionarea de actiuni neasigurate pentru care credibilitatea Lehman Brothers era un garant sufficient. Vremea a trecut, razboiul din Irak a inceput, iar America a facut apel la puterile Europene pentru a forma o coalitie unitara impotriva a ceea ce deranja pe toata lumea adica terorismul, dictatura aplicata la rezervele de petrol ale lumii, instabilitatea din zona arabica.
George Bush si-a asumat in numele Americii dreptul de a contra-ataca, in calitate de victima, un regim aflat in zona fierbinte a zacamintelor de titei. Europa Occidentala a stat linistita sau, de frica unor atacuri teroriste, a facut nazuri la datoriile pe care le avea fata de cauza NATO. Contributiile lor au fost palide, la nivelul obligatiilor stipulate in carta aliantei.

In acelasi timp, opinia publica, ziaristii europeni, nu mai conteneau in a-l acuza pe George Bush de diletantism si greseli tactice de anvergura. Toti asteptau ca America sa-si distruga imaginea in scurta vreme dupa invazie asa cum o facuse Rusia cu nu prea mult timp in urma in Afganistan.
Si nu a fost asa… George Bush si-a continuat nestingherit politica externa si interventia din Irak. Dar toate acestea au cantarit mult in visteria Americana. Luxul de a-l sacrifica pe George Bush si politica sa, precum si de a-l arata cu degetul costa usturator de mult.
Ca sa faca fata situatiei, America a trebuit sa-si gaseasca un partener cu forta de munca ieftina precum China, unde dolarii americani erau asteptati precum apa in desert. Si au venit…
Desi China a promis ca dupa acest urias ajutor economic va face si ea la randu-i investitii in America pentru recuperarea datoriei externe americane, si-a schimbat intentiile si a inceput sa joace un alt joc; acela al unei mari puteri militare care ocupa pozitii mondiale si cucereste piete pe toate continentele, incercand sa joace de la egal la egal. Pana nu demult MaoTse Tung nu avea din ce sa asigure un bol de orez populatiei, iar acum, cand au ajuns atat de multi bani in mainile partidului, in loc sa se uite la bunastarea propriei populatii, acesta a inceput sa imprime Chinei tendinte expansioniste. Marele prieten de la Caucaz, detinatorul unei alte mari averi energetice, a constatat ca e frumos sa fii primit la ranch-ul lui George Bush cu mari onoruri, avand impresia ca America va muri fara aceasta alternativa petroliera. …si s-a inselat caci in conflictul cu Georgia, George Bush a fost primul care a luat pozitie contra Rusiei.
Intre timp insa, Lehman Brothers a platit dividende grase posesorilor de actiuni. America a devenit o foarte buna vaca de muls dolari.

Cand Gerge Bush a dat primele semnale in Europa ca deficitul financiar ar putea sa devina o problema pentru America, nimeni nu i-a dat nici un ajutor lasandu-l sa sufere singur oprobiul public pentru continuarea campaniei din Irak.
Si iata ca a venit si momentul caderii.
Banca Federala Americana a crescut taxele de licitatie iar Lehman Brothers a intrat in incapacitate de plata si a declarat faliment. In acest caz toti cei ce au detinut bonduri neasigurate au pierdut banii. Este vorba de miliarde de dolari, investitii printre altele si ale mai multor guverne din Europa, pe care Banca Federala Americana a decis sa nu o absoarba din buzunarul contribuabilului. Atinsa de aceeasi boala, Merill Lynch a avut o singura portita de iesire, fiind preluata de catre Banca Americii.
Ca raspuns la aceste evenimente neplacute, mai multe miliarde de actiuni au reinceput sa populeze piata bursiera americana creand o puternica presiune inflationista care sa puna la colt Banca Federala. Bursa de la New York a avut pe 18 Septembrie o ora de cosmar la inchiderea licitatiilor. Miliarde de actiuni au fost tranzactionate in numai o ora.
Si inca nu s-a terminat acest uragan. Brockerii de pe Wall Street si din marile institutii bursiere ale lumii au viata grea in aceste zile.

…si toate acestea pentru ca America este si trebuie sa ramana cea mai mare putere a lumii si nimeni nu-i va putea lua locul sau de deschizator de drumuri, de politist al conflictelor fierbinti, de creator de noi tehnologii, care-i confera dreptul de a fi sustinut de toti, cu toata forta si convingerea. America face sacrificii nu de dragul sacrificiilor ci ca ele sa fie rasplatite pe deplin si a fie considerate la adevarata lor valoare.

Ecouri

  • stanciu mariana: (22-9-2008 la 00:00)

    Am si eu o intrebare.Am actiuni la o societate si nu am primit devidente de 16 ani .Ce pot face sa aflu daca pot recupera ceva ? Unde te poti interesa daca actiunile tale au valoare si ce valoare au?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
B.O.R. în sistemul medical românesc: Nu ne mai lipseşte nimic!

Unul din bancurile cu Bulă care au circulat în vechiul regim suna cam aşa. La o oră de dirigenţie profa...

Închide
18.119.124.8