„Primavara de la Praga”, reprimata cu brutalitate de tancurile sovietice acum 40 de ani, a influentat in mod negativ o parte din „intelighentia romana neonationalista” care si-a exprimat fripturismul feroce si a intrat in partid pentru a primi rasplata sistemului totalitar.
Peste timp aceeasi arivisti au folosit ca alibi asa numita „deschidere a lui Ceausescu” despre care se afirma ca ar fi fost independent de rusi.
In realitate asa zisa independenta a fost un ordin venit de la Moscova care avea interesul de a pastra un canal de comunicatii cu vestul iar Ceausescu a fost ales ca intermediar.
Ceausescu – omul Moscovei
Ceasusescu a fost de la inceput unelata umila a Moscovei, care l-a ridicat la putere tocmai pentru ca a fost un model de slugarnicie.
Am auzit opozant al sovieticilor si fost colaborator al lui Patrascanu povestea luptei de putere de la intrarea armatei rosii pina la venirea la putere a lui Ceausescu.
In inchisoare Ceausescu era un imbecil fara nici o importanta in ierarhia de partid.
Dupa intrarea sovieticilor Ceausescu i-a urmat si le-a urmat ordinele.
Fractiunea prosovietica a primit arme si a trecut la lichidarea independentilor.
El a facut curatenie de elementele nesupuse total Moscovei si de aceea a fost pus la conducere.
Este fara acoperire creditul acordat lui Ceausescu. El nu a avut nici un merit.
Asa zisa independenta nu a fost decit o manevra propagandistica sa convinga populatia ca exista un comunism nationalist in realitate un neolegionarism.
Intelectualii cad in capcana
Intelighentia s-a facut ca este pacalita de Ceausescu in realitate, a facut jocul puterii si ar trebui sa-i fie rusine pentru aceasta.
Colaborationisul intelectualilor a dus la intariea dictaturii comuniste, care acum era mindra de falsa legitimitatea, a crescut confuzia in rindul oamenilor si a intarit pretentia lui Ceasusescu de a fi glasul unic al tarii.
Practic atunci s-au pus bazele cultului personalitatii.
De atunci nici o alta gindire nu a fost permisa.
Politructii si securistii au fost primii care au tras foloasele si-au intarit pozitia si au zdrobit orice opozitie.
Confuzia de dupa 89 si situatia de azi sint rezultatul optiunii gresite a unei parti din intelectualitate.
Cei care ar fi putut sa devina alternativa si sa scoaata tara de sub dictatura au impins-o spre dezastru.
P.S. Iată și textul integral al discursului lui Nicolae Ceaușescu din august 1968:
„Dragi tovarăşi, cetăţeni ai ţării româneşti,
În aceste momente grele pentru poporul frate cehoslovac, pentru situaţia din Europa, doresc ca în numele Comitetului Central, al Consiliului de Stat şi al Guvernului să mă adresez dumneavoastră, exprimând încrederea noastră deplină în hotărârea poporului român de a asigura construcţia paşnică a socialismului în patria noastră. (Aplauze puternice, urale)
Pătrunderea trupelor celor cinci ţări socialiste în Cehoslovacia constituie o mare greşeală şi o primejdie gravă pentru pacea în Europa, pentru soarta socialismului în lume. Este de neconceput în lumea de astăzi, când popoarele se ridică la luptă pentru a-şi apăra independenţa naţională, pentru egalitatea în drepturi, ca un stat socialist, ca state socialiste să încalce libertatea şi independenţa altui stat.
Nu există nicio justificare, nu poate fi acceptat niciun motiv de a admite, pentru o clipă numai, ideea intervenţiei militare în treburile unui stat socialist frăţesc. (Aplauze, urale puternice, prelungite)
Delegaţia noastră de partid şi de stat, care a vizitat săptămâna trecută Cehoslovacia, s-a convins că poporul cehoslovac, Partidul Comunist din Cehoslovacia, clasa muncitoare cehoslovacă, bătrâni, femei, tineri, în unanimitate, sprijină conducerea de partid şi de stat în efortul pentru a îndrepta stările de lucruri negative moştenite din trecut pentru a asigura triumful socialismului în această ţară. (Aplauze, urale prelungite)
Problema alegerii căilor de construcţie socialistă este o problemă a fiecărui partid, a fiecărui stat, a fiecărui popor. Nimeni nu se poate erija în sfătuitor, în îndrumător cu privire la felul în care trebuie construit socialismul în altă ţară. Noi considerăm că pentru a aşeza relaţiile dintre ţările socialiste, dintre partidele comuniste pe baze cu adevărat marxist-leniniste trebuie, o dată pentru totdeauna, să se pună capăt amestecului în treburile altor state, altor partide. (Aplauze puternice, urale prelungite)
În cadrul măsurilor pe care Comitetul Central, Consiliul de Stat şi Consiliul de Miniştri au hotărât să le ia, se are în vedere să se supună Marii Adunării Naţionale o Declaraţie care să precizeze modul cum înţelegem să clădim relaţiile noastre cu ţările socialiste, cu toate ţările lumii pe baza respectului independenţei şi suveranităţii naţionale, egalităţii depline în drepturi, neamestecul în treburile interne, dorinţa noastră de a aşeza aceste relaţii pe o colaborare cu adevărat marxist-leninistă care să contribuie la triumful ideilor lui Marx, Engels şi Lenin, la triumful comunismului, de a milita pentru restabilirea autorităţii şi încrederii în ideile marxism-leninismului. (Aplauze, urale puternice)
Am hotărât ca începând de astăzi să trecem la constituirea gărzilor patriotice înarmate, alcătuite din muncitori, ţărani şi intelectuali, apărătoare ale independenţei patriei noastre socialiste. (Aplauze însufleţite, urale). Dorim ca poporul nostru să-şi aibă unităţile sale înarmate pentru a-şi apăra cuceririle revoluţionare, pentru a-şi asigura munca paşnică, independenţa şi securitatea patriei socialiste. (Aplauze, urale puternice, prelungite)
Noi pornim în activitatea noastră de la răspunderea pe care o avem faţă de popor, faţă de toţi oamenii muncii, fără deosebire de naţionalitate. Noi cu toţii, români, maghiari, germani, oameni de alte naţionalităţi, avem acelaşi destin, aceleaşi năzuinţe – făurirea comunismului în patria noastră – şi suntem hotărâţi, într-o unitate deplină, să asigurăm înfăptuirea acestui ideal. (Aplauze, urale prelungite)
S-a spus că în Cehoslovacia există pericolul contrarevoluţiei; se vor găsi poate mâine unii care să spună că şi aici, în această adunare, se manifestă tendinţe contrarevoluţionare. Răspundem tuturor: întregul popor român nu va permite nimănui să încalce teritoriul patriei noastre. (Aplauze furtunoase, urale îndelungi).
Uitaţi-vă, aici e întregul nostru Comitet Central, Consiliul de Stat, Guvernul. Cu toţii suntem hotărâţi să servim cu credinţă poporul în construcţia socialismului, în apărarea cuceririlor revoluţionate, a independenţei sale. (Aplauze, urale)
Suntem aici mulţi comunişti şi antifascişti care am înfruntat închisorile, am stat în faţa morţii, dar nu am trădat interesele clasei muncitoare, ale poporului nostru. Fiţi siguri, tovarăşi, fiţi siguri, cetăţeni ai României, că niciodată nu vom trăda patria noastră, nu vom trăda interesele poporului nostru. (Aplauze, aclamaţii, urale)
Avem încrederea că partidele comuniste şi muncitoreşti vor şti să găsească căile pentru a face să se pună cât mai iute capăt acestui moment ruşinos din istoria mişcării revoluţionare. Avem convingerea că nu se va găsi nicăieri un comunist care să poată aproba această acţiune militară împotriva Cehoslovaciei, că toţi comuniştii îşi vor ridica glasul pentru promovarea libertăţii, pentru promovarea principiilor marxist-leniniste, pentru ca poporul cehoslovac, pentru ca orice popor să poată construi aşa cum doreşte societatea socialistă.
Noi suntem hotărâţi să acţionăm cu toate forţele, cu toată răspunderea pentru a contribui la găsirea căilor în vederea rezolvării cât mai rapide a situaţiei create prin pătrunderea trupelor străine în Cehoslovacia, pentru ca poporul cehoslovac să-şi poată desfăşura activitatea în linişte.
Suntem ferm hotărâţi să acţionăm împreună cu celelalte ţări socialiste, cu celelalte partide comuniste şi muncitoreşti pentru a contribui la eliminarea divergenţelor, la întărirea unităţii ţărilor socialiste, a partidelor comuniste. Suntem convinşi că aşa servim interesele poporului şi interesele socialismului în întreaga lume. (Aplauze)
Îi rugăm pe cetăţenii patriei noastre ca, având deplină încredere în conducerea partidului şi a statului, în partidul nostru comunist, să dea dovadă de unitate deplină, să acţioneze calm şi cu fermitate. Fiecare, la locul lui de muncă, să-şi înzecească eforturile pentru a asigura înfăptuirea programului de dezvoltare a societăţii noastre socialiste. Să fim gata, tovarăşi, să ne apărăm în orice moment patria socialistă, România. (Aplauze, aclamaţii, urale prelungite)
Mulţumesc tuturor cetăţenilor Capitalei pentru această manifestare caldă, tuturor locuitorilor patriei noastre pentru încrederea ce ne-o acordă, pentru atenţia cu care urmăriţi şi sprijiniţi politica partidului nostru. Vă dorim, tovarăşi, multă sănătate, succes în activitatea pentru triumful socialismului în patria noastră. (Aplauze, urale). Vă rugăm, tovarăşi, să vă întoarceţi la activitatea dumneavoastră; aveţi încredere că vă vom ţine la curent cu desfăşurarea evenimentelor.
La revedere, tovarăşi! (Aplauze prelungite, urale, minute în şir)”
Nu am nici o indoiala ca „tovarashu” a fost de la inceput pana la sfarsit omul Moscovei. Numai ca vreau sa adaug ca in 1968 l-a cuprins spaima ca isi pierde tronul (el cunoscand extrem de bine stilul „tovarasesc de lucru” al KGB-ului si a reactionat violent.
Reactia verbala violenta si imaginile violente televizate la fatza locului in Praga in direct nu au fost pe placul KGB-ului, care a si intervenit din ziua a treia hotarator (cand Ceausescu a suprimat total transmiterea vizuala a evenimentelor, calmand tonul) si l-a pus la punct, dandu-i probabil asigurari ca nu-l detroneaza daca el va face jocul lor.
Ulterior rusii au folosit din plin aceasta posibilitate de a comunica totusi cu occidentul prin el iar el le-a facut jocul.
Despre invadarea Cehoslovaciei, va pot relata, deoarece eram elev in liceu si pasionat de radiofonie. Mesterind un radio, cand sa-l verific, dau peste discursul lui Ceausescu, discurs care condamna invazia sovietica, discurs care a tinut vreo doua-trei zile, repetare ca de papagal, pana a ragusit complet, dar m-a impresionat curajul lui Ceausescu, gandind si la urmarile acestui discurs.
Ceauşescu
A fost un oportunist, adoptat de aripa prosovietică a PMR-ului, devenit mai tîrziu PCR.
Între cele două aripe cea democrată, a foştilor luptători ai Brigăzilor Spaniole ca mai apoi luptători maquisarzi şi aripa sovietică, tovarăşii ce au fost în URSS în anii 1939-1945, a cîştigat în final aripa prosovietică.
Procesul Luca-Pătrăşcanu a fost numai unul din aspectele cunoscute ale acestei lupte pentru putere.
Nu cred că vreodată se va cunoaşte adevărata istorie internă a PMR-PCR, şi că vreodată se va face lumină şi dreptate tuturor celor ce au suferit în regimul antonescian şi mai apoi în regimul comunist din România. Mă refer la toţi cetăţenii României, indiferent de religie, orientare politică, sexuală samd.
Domnule Gross, am și eu o curiozitate și poate mi-o satisfaceți: dați-mi câteva nume de persoane din aripa „democrată” a PCR.
Și ce înseamnă că erau „democrați”? Doreau cumva alegeri libere, libertatea cuvântului, protecția proprietății private și toate drepturile și libertățile care țin de democrație?
Și dacă exista o aripă sovietică, această aripă era anti-sovietică sau naționalistă?
Vă rog să mă luminați, pentru că e prima oară când aud de așa ceva despre PCR.
Aparatul de propaganda comunist a realizat in acel moment cea mai teribila inselatorie conceputa vreodata. S-a reusit nu numai „pacalirea” unui popor ci, la scara mondiala, pozitia romaneasca a fost apreciata drept nebuneasca si curajoasa.
Cine isi putea inchipui ca totul era regizat de Moscova, ca Bucurestiul era menit sa devina „calul troian” strecurat in lumea capitalista?!
Nici expertii de renume in materie, (celebrii „sovietologi”), nu au descoperit minciuna decat mult prea tarziu.
Probabil ca aceasta intoxicare a fost una dintre cele mai reusite din istoria mondiala contemporana.
1968 – Invazia sovietică a Cehoslovaciei socialiste şi prietene
Timp de aproape 50 de ani am crezut că invadarea iniţială a Cehoslovaciei de către trupele sovietice de desant aerian a avut loc cu colaborarea unei coloane a V-a din acea ţară. În sprijinul ipotezei mele venea faptul că este foarte riscant să aterizezi asemenea trupe fără un sprijin substanţial de la sol.
Am aflat cu surprindere, dintr-o recentă carte (*) a lui Victor Suvorov, că lucrurile s-au petrecut într-un mod cu totul diferit.
Pe 21 august 1968 la ora 2:12 noaptea un avion de pasageri sovietic a cerut aprobare pentru o aterizare de urgenţă pe aeroportul Ruzine şi a primit această aprobare.
Avionul respectiv a depăşit însă ţinta, iar în locul lui a aterizat un avion foarte asemănător, cu trupe speciale (SpN GRU – „Speţnaz”) la bord. Aceştia au sărit din avionulul ce rula pe pistă, după care avionul a accelerat şi a decolat. După el au aterizat alte avioane, într-un şir fără de sfârşit.
Trupele sovietice au pus mâna rapid pe turnul de control şi pe pază, ceea ce a permis apoi aterizarea fără probleme a unei întregi divizii de desant aerian.
Aşa a început în 1968 „eliberarea” Cehoslovaciei de către armata sovietică.
(*) Referinţă pe web, în limba rusă, Советская военная разведка (Spionajul militar sovietic), 2016:
https://www.litmir.me/br/?b=557418
Comentariul aduce elemente interesante care ar putea inspira un film de actiune.
Au trecut decenii de la acele evenimente si lumea a analizat in amanunt.
Se poate compara atitudinea conducatorilor sovietici din acea perioada si cea a caderii zidului Berlinului.
Acum omenirea se afla in situatie noua.
@Nicolae Muşat
> Au trecut decenii de la acele evenimente si lumea a analizat in amanunt.
Cu toate aceastea eu nu am dat până acum nicăieri de această informaţie importantă. Ce credeam până să aflu ce şi cum s-a dovedit a fi fals.
> Acum omenirea se afla in situatie noua.
Aşa este, şi se întâmplă în permanenţă. Pentru mine rămâne în continuare interesant să aflu lucruri noi despre perioada pe care am trăit-o.
To Victor Manta:
(30-1-2017 la 14:22)
Este adevarat ceea ce scrieti.
Dar analiza s-a efectuate fara sa se cunoasca noile elemente din cele citate de dumneavoastra si care completeaza imaginea totala.
Cind m-am referit la analiza, nu m-am referit decit la chestiuni generale si nu la elementele noi.
Trebuie sa apara si analize noi care sa aduca lumina si sa foloseasca elementele noi si cele care vor mai aparea.
@Nicolae Muşat
> Dar analiza s-a efectuate fara sa se cunoasca noile elemente din cele citate de dumneavoastra si care completeaza imaginea totala.
Nu îmi dau seama la care analiză vă referiţi. În articol dv. interesant vorbiţi despre invazia Cehoslovaciei de către URSS şi reacţia lui Ceauşescu, iar eu m-am limitat doar la prima parte.
Aţi scris: „Au trecut decenii de la acele evenimente si lumea a analizat in amanunt”. Constat că deşi lumea a analizat, la ce s-a întâmplat în fapt nu a putut ajunge prin pură analiză (ceea ce este dificil).
Acum scrieţi: „… nu m-am referit decit la chestiuni generale …”, dar nu pot deduce la care „chestiuni generale” vă referiţi care să fie pertinente pentru cele descrise de Suvorov. Poate că şi sunt, doar că nu am înţeles.
Amintiri personale – eram la armată în august 1968, atmosfera era … de înmormântare, un ofițer superior mi-a spus – am dat de dracul. Mă mir că nu s-a ferit de mine. Dacă rușii intrau în România, nu cred că ar fi tras cineva un glonţ, poate niște nebuni. Iar Ceaușescu știa, a jucat un rol de cabotin, până și Goma l-a crezut, alți intelectuali. Occidentul a avut o reacție ciudată. Ceaușescu nu a fost un reformist, ci un ortodox stalinist. Nici azi nu înțeleg ce au gândit liderii occidentali. Ceaușescu trebuia să fie izolat și treptat înlăturat, nu în 1989, ci chiar atunci. Chiar dacă rușii făceau asta, poate venea unul mai cu creier. Oricum, brejnevismul s-a clătinat serios, iar Gorbaciov a început … sfârșitul.
@Boris
Ce reteta ai pentru dezvoltarea democratiei romane in 2017? Se pare ca o noua „mineriada” se apropie cu Dragnea in frunte. Crezi ca si Iliescu este eminenta cenusie si de data asta? Ceva este in aer!
@Charlie
> Ceva este in aer!
Aşa este, ceva exploziv este în aer de duminica trecută, cu aprobarea şi sprijinul explicit al preşedintelui actual al ţării, care s-a dus în stradă pentru ca să-i încurajeze pe manifestanţi.
> Crezi ca si Iliescu este eminenta cenusie si de data asta?
Cu toată antipatia mea faţă de acest fost preşedinte, nu am văzut/citit că ar fi în vreun fel implicat în protestele de stradă actuale. Nu văd nici interesul lui pentru aşa ceva de vreme ce el este un PSD-ist, iar PSD-ul este partidul care se află din decembrie trecut la putere.
Deoarece am văzut la TV o serie de interviuri cu „strada” revoltată, ideea că manifestaţiile celor ce se numesc de dreapta ar fi organizate de fapt de cei de stânga mi se pare o teorie conspiraţionistă.
@ Charlie
D. Manta a încercat înaintea mea să de un răspuns. O soluție împotriva corupției nu există, ca și în cazul unor boli oncologice, există paleative. Primul care a încercat ceva a fost Emil Constantinescu, dar n acea „mușchi”. Băsescu a fost un jucător, foarte instabil și imprevizibil, cu un frate mai hoț decât el, Iohannis s-a trezit cam târziu din liniștea lui ardelenească, dar a acționat admirabil acum. A venit în stradă, de aceea nu cred că așa zisă stângă (furăcioasă) incită la revoltă. Ambasadorul american l-a chemat pe Dragnea, cum era chemat Ceaușescu la Moscova. SUA are nevoie de stabilitate aici. Dragnea va ceda, dar va zbura și din PSD, are dușmani în partid. SingurA SOLUȚIE este continuarea luptei Parchetului și DNA-ului cu rechinii. Sper să nu ajungem în sit. Ucrainei, Bulgariei, Greciei, fiecare cu bolile sale. Ciorbea s-a făcut de râs, dovadă ce presiuni și mizerii se practică. Păcat că PNL este încă în pubertate, iar alți voinici nu se arată.
Boris M. Marian a scris: „Ambasadorul american l-a chemat pe Dragnea, cum era chemat Ceaușescu la Moscova”.
Iată ce spune Agerpres: „Întâlnirea a fost solicitată de diplomatul american, potrivit lui Dragnea”.
http://www.agerpres.ro/politica/2017/02/02/dragnea-am-avut-miercuri-cu-ambasadorul-klemm-o-discutie-destul-de-buna-de-corecta-si-de-asezata-20-04-40
Sunt convins că dl. Marian se va feri să ne dezvăluie sursa informaţiei sale.
Nu vom afla nici de unde ştie dânsul că: „Dragnea va ceda, dar va zbura și din PSD, are dușmani în partid”.
Până una, alta, nu văd nici că ar ceda şi nici că ar fi zburat din partid. N-am auzit încă de un politician important care să nu aibă adversari.
@ V. Manta
Că nu este sau este PSD-ist, d. Manta are dreptul ca oricare cetățean. Că îl admiră pe Dragnea, considerându-l„un personaj important”, iar este în dreptul său. Dar ce a făcut Dragnea mai de seamă – a fost un susținător al fanfaronului Ponta cu diplome de doctorat în stoc, a organizat un referendum pt. suspendarea lui Băsescu numai din teama ca lupta anticorupție să nu-l prindă din urmă, că a manipulat niște bani, știe DNA ce și cum, că a mințit sfruntat când a spus că „nu știe de OUG privind grațierea” ( unde ești Bacovia?). Într-o țărișoară a lui Cațavencu nimic nu este de mirare. E bine că PSD are susținători în Elveția, exportul de ceasuri o să crească la cote mare. Salut și voie bună.
Dl. Boris M. Marian continuă se înventeze tot felul de lucruri legate de mine, ca de exemplu în: „Că îl admiră pe Dragnea, considerându-l„un personaj important” …”, sau în: „E bine că PSD are susținători în Elveția”.
Este greu pentru oameni ca dânsul să se menţină în limitele a ceea ce ştiu, fără să inventeze, şi din acest motiv nu sunt capabili să răspundă la întrebările legate de sursele „dezvăluirilor” lor. Deoarece nu pot să răspundă, ne toacă cu tot felul de lucruri ce tocmai le trec prin cap (de exemplu Ponta, Băsescu, Bacovia, Caţavencu, etc.).
Un exemplu de afirmaţie pe care dl. Marian nu a fost în stare să o justifice, aşa cum era uşor de prevăzut, este: ” „Ambasadorul american l-a chemat pe Dragnea, cum era chemat Ceaușescu la Moscova” „.
Această interpretare proprie conţine, în fapt, o dezinformare prost mascată.