caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Discursul Premierului V. Dăncilă şi discuţiile din Parlamentul European

de (3-10-2018)
6 ecouri

„Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer, însă, aceeași prețuire și același respect pentru poporul român pe care-l reprezint. Încep cu o întrebare: Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil? Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni. De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție. Drepturile cetățenești trebuie respectate. În ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? Nu am văzut nimic despre încălcarea drepturilor omului, despre protocoalele secrete. În baza protocoalelor, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete în numele luptei anticorupție. Au fost falsificate transcrieri de convorbiri.

Acest mecanism (MCV) și-a ratat menirea. Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem. Comisia de la Veneția spunea că în sistemul sovietic Parchetul a reprezentat un mijloc de a controla puterea judecătorească. În România, mii de magistrați au dosare contrafăcute prin care sunt controlați să dea decizii în afara sălii de judecată. Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Azi v-am informat pe toți, oficial, despre abuzurile din România. De acum nu se mai pot ignora aceste lucruri. Nu se mai poate vorbi despre România fără să fie luate în calcul și aceste lucruri.

Despre mitingul din 10 august. Este acuzată jandarmeria pentru că a intervenit împotriva unui miting neautorizat. Nu am văzut aceeași luare de poziție la alte mitinguri din Europa. Vă cer următorul lucru: nu-i interziceți României ceea ce este permis în alte state membre. Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să fim parteneri egali. Nimeni nu va abate România de la parcursul său european”. Sursa.

Discuţii

– Frans Timmermans: „Îmi amintesc încă de acum aproape 30 de ani că poporul român s-a delimitat de un sistem corupt. Țara fusese condusă de un dictator. De ce mă îngrijorează acum? Riscăm să mergem în direcția opusă. Faptul că românii s-au eliberat de acest trecut oribil. Dacă noi acum vorbim despre aceste lucruri este că ne pasă de poporul român. Vrem să ne asigurăm că statul în care trăiesc se bazează pe statul de drept, iar corupția este combătută.

Recomandările Comisiei de la Veneția sunt importante. Dar să vă uitați și la recomandările și de anii trecuți. N-am putut să tratez foarte precis și detaliat fiecare punct pentru legile ce au fost emise până acum. Îi voi cere Guvernului să răspundă unor întrebări. Miza este mare pentru viitorul UE și e mai importantă pentru poporul român. Dacă Comisia europeană va folosi și alte mijloace o va face și nu e o amenințare asta. Noi facem aceste analize pentru poporul român, nu împotriva poporului român. Ascultați recomandările pe care vi le facem.”

– Viorica Dăncilă: „Am văzut lucruri pe care le-am luat în calcul. Mi-am dat seama că există multă dezinformare. Îi acuz pe cei care stau în spatele acestei dezinformări. Nu ignor vocea poporului. Vreau un dialog care să fie corect pentru România și UE. Doamna Macovei știu de dezinformările dvs. Acest guvern a crescut nivelul de trai al românilor. Da, România e divizată. Vă spune o țară proeuropeană. Să nu încercăm să ne învrăjbim unii pe alții. Ceea ce avem de îndreptat vom îndrepta. Reforma în justiție e inițiată în Parlament, care e dorința poporului. Nu am să mă abat de la valorile europene. Poate nu toate sunt așa cum ar trebui să fie.”

– Eleftherios Synadinos: „România a decis să fie dominată pentru a fi membru UE și UE a decis să-și uite principiile. Au fost erori din două părți. După 11 ani de la aderare procesul a deraiat. Dvs. interveniți în constituția României și nu este posibil. Problemele ce există în reforma justiției să fie depășite. E foarte multă ipocrizie aici. Vorbiți de gaze lacrimogene în România dar același lucru s-a întâmplat și în Grecia dar n-ați zis nimic.”

– Norica Nicolai: „Suntem popor constructiv. Poate n-am făcut foarte mult pentru a combate corupția la nivel înalt. Dublu standard devine o realitate în această dezbatere. Asta nu aduce coeziune. Este dovadă a unei lipse de standard. De ce în ultimii ani n-am avut o analiză a luptei împotriva corupției în toate statele europene?”

– Dan Nica: „România nu acceptă să fie monedă de schimb. Toată lumea trebuie să știe că vremurile trecute nu mai pot să fie. Preda și Macovei au făcut justiția o rușine. Le vom schimba.”

– Laurențiu Rebega: „În România s-au depus decizii ce au încălcat statul de drept. Decizii luate de Liviu Dragnea iar cei ce-l susțin știu asta foarte bine. Nu trebuie luate sancțiuni deoarece cetățenii României nu au susținut sforăriile liderului PSD. Să-i sancționăm pe politicienii vinovați. România este o țară europeană.”

– Nicolas Bay: „După Ungaria și Polonia acum România a intrat în vizorul UE. De fiecare dată argumentele juridice și tehnice sunt pretexte. Ceea ce nu suportă Comisia e faptul că popoarele vor să ia deciziile.”

– Monica Macovei: „Dragnea și Tăriceanu atacă acum UE pentru că minciuna le-au fost descoperite. România suferă din cauza acestui guvern care lucrează împotriva lor. Guvernul a lovit cu bastoane cetățenii. Au schimbat legi pentru a controla magistrații. PSD și ALDE se folosesc de protocoale pentru a obține revizuirea unor decizii ale instanțelor. Românii sunt un popor viu și vor riposta.”

-Guy Verhofstadt: „România are două probleme. Una este corupția și serviciile secrete, un stat în stat. Văd doamnă prim ministru slăbirea luptei împotriva corupției. Acesta e un model Orban din Ungaria, sau Kaczyński. Urmați sfaturile Comisiei de la Veneția.”

– Viorica Dăncilă: „Văd că este acuzată Jandarmeria română. Nu am văzut aceeași poziție față de forțele de ordine din alte țări (Franța, Spania) care au acționat similar. În final vă cer următorul lucru. Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state membre. Și viceversa. Vrem să vă fim parteneri. Vrem să vă fim parteneru egali.”

-Viorica Dăncilă: „Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. E totală, nicidecum restrânsă. Vă asigur că avem bună credință și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția.”

– Viorica Dăncilă: „Nu am văzut nimic în MCV despre drepturile încălcării omului sau despre protocoale. În baza acestor protocoale unii români au fost ascultați de servicii secrete. Nimic despre mărturii mincinoase din procese în raportul MCV. Cer oficial să ne spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a oferit datele pentru MCV.”

– Viorica Dăncilă: „Nu am venit să dau socoteală. Cer prețuire și respect pentru poporul român pe care îl reprezint. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil? (…) Pentru cetățeni.”

– Frans Timmermans: „Comisia cere României să se abțină de la orice pași care ar putea duce România înapoi. Vă stăm la dispoziție să vă ajutăm.”

– Frans Timmermans: „Parlamentul României nu a dat semne că răspunde la recomandările primite. Legile justiției sunt cruciale pentru ca procurorii să trimită în judecată oameni corupți. Climatul s-a deteriorat în urma protocoalelor. Cer ca autoritățile române să investigheze protocoalele
.
– Frans Timmermans: „Suntem cu toții conștienți că autoritățile române și reformele au dus la îngrijorări atât în interiorul țării cât și în exteriorul țării. Comisia împărtășește aceste îngrjorări.”

În urma acestei dezbateri, în luna noiembrie este aşteptată şi adoptarea unei rezoluţii în Parlamentul European. Sursa.

Ecouri

  • CHARLIE: (4-10-2018 la 14:29)

    D-na Dancila apara coruptia din Romania care se dezvolta si mai rapid. In zadar toarna Dancila apa de polare. Nimeni n’o crede! Vorbeste Dragnea din gura ei care vrea sa fie achitat de toate porcariile facute si sa devina prim-ministru sau chiar presidente!

  • Victor Manta: (4-10-2018 la 15:22)

    @CHARLIE

    > D-na Dancila apara coruptia din Romania care se dezvolta si mai rapid.

    Aveţi cumva date obiective care atestă această creştere accelerată a corupţiei în România?

    > In zadar toarna Dancila apa de polare. Nimeni n’o crede!

    Îmi permit să vă contrazic. Am aflat cu toţii că dl. Frans Timmermans (First Vice-President of the European Commission and European Commissioner for Better Regulation, Interinstitutional Relations, the Rule of Law and the Charter of Fundamental Rights) a cerut public, în urma discursului d-nei premier Dăncilă, ca protocoalele secrete dintre Parchete şi SRI să fie cercetate în România.

  • Ghita Bizonu': (4-10-2018 la 16:23)

    Si lala Drunker pe aia din Olanda. Si toti apara bancile care spala banii mafiei ruse!!

  • Victor Manta: (12-10-2018 la 14:22)

    Preşedintele Klaus Iohannis a semnat azi vineri 12 octombrie decretul: „Promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor”. Aceasta este ultima din cele trei legi ale justiției modificate de Parlament şi aprobate de Preşedinte.

    Unul dintre principalele amendamente aduse actului normativ reduce atribuţiile şefului statului în privinţa numirii şefilor Parchetului General, ai DNA şi DIICOT, iar preşedintele poate refuza o singură dată numirea procurorilor de rang înalt.

    Anunţul privind promulgarea acestei legi a fost făcut de către Administraţia Prezidenţială pe site-ul propriu.

    Din textul anunţului: „Președintele României solicită coaliției majoritare reluarea de urgență a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiției, prin consultări reale cu profesioniștii din domeniu și preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislația la standardele Comisiei de la Veneția”.

    Această recomandare insistentă nu apare pentru prima dată. Rezultă din ea că îndelungatele consultări de până acum cu „profesioniştii din domeniu” nu au fost „reale” şi că standardele Comisiei de la Veneţia au fost ignorate de legislativ.

  • Alexandru Leibovici: (12-10-2018 la 19:51)

    Este o ruşine pentru sistemul constituţional românesc faptul că preşedintele este menţinut în circuitul de aprobare a legilor, dar nu le poate refuza şi are obligaţia să le promulge chiar când nu este de acord cu ele. O ruşine şi o umilire.

  • Victor Manta: (13-10-2018 la 22:52)

    > Este o ruşine pentru sistemul constituţional românesc faptul că preşedintele este menţinut în circuitul de aprobare a legilor, dar nu le poate refuza şi are obligaţia să le promulge chiar când nu este de acord cu ele. O ruşine şi o umilire.

    Să fie oare ţinut cu forţa în acest circuit, sau ceva în materie îi este pe plac?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Ca prostu’“

D-l Dragnea ar trebui să facă pasul „în lateral“ cerut în scrisoarea celebră a „dizidenților“ PSD. Ar fi, desigur, și...

Închide
3.145.79.214