caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Fiscalitatea pe înțelesul tuturor – trei întrebări, Matei Păun răspunde

de (3-8-2008)

1. Care sunt principalele caracteristici ale unui sistem de impozitare modern?

În general taxele sunt colectate prin mai multe mijloace, la nivel individual prin impozit pe venit, consum (de exemplu taxe pe vânzări, TVA sau accize) și taxe pe proprietate. La nivel de companie, impozitele pe profit și pe consum sunt cele mai uzuale. Unele țări aplică impozite pe veniturile din capital, moștenire și alte taxe.
Este comun un element de progresivitate al impozitării, ceea ce înseamnă că cineva care câștigă mai mult, plătește taxe mai multe.

2. Care sunt avantajele și dezavantajele principalelor impozite și taxe?

Principalul avantaj al taxelor este că reprezintă bani colectați de stat și cheltuiți la rândul lor pe diferite servicii sau investiți, în infrastructură, apărare, educație, sănătate, etc. În multe ocazii, guvernul este în cea mai bună poziție de a colecta și cheltui eficient fonduri în modalități avantajoase tuturor cetățenilor. Unele taxe au rolul de modificare a comportamentului, cum ar fi accizele pe tutun, alcool sau carburanți. Taxele devin problematice atunci când sunt colectate ne-eficient, prost cheltuite sau prea ridicate. Bineînțeles că toate depind în ultimă instanță de interpretarea personală și sunt subiective. Ce este ridicat pentru cineva, poate fi scăzut pentru altcineva. Oricum ar fi, taxele și impozitele constituie întottdeauna subiect de discuție politică și întotdeauna vor fi unii care vor cere reducerea impozitelor și alții majorarea lor.

3. Cum poate fi caracterizat sistemul curent de impozitare din România?

Politicienii din România se laudă că au introdus așa numita impozitare cu rată unică, de 16% din venit și profit. Adevărul este oarecum diferit dacă se iau în considerare dividendele și câștigurile din imobiliar și capital. De asemenea, România are alte taxe substanțiale la nivel salarial care o duc în cu totul altă direcție față de rata unică de impozitare. Pe ansamblu, raportat la Produsul Intern Brut, România are unul dintre cele mai reduse nivele de fiscalitate din Europa, dar și unul dintre cele mai reduse nivele ale chelutielilor publice.
La modul general, aș spune că în situația în care infrastructura României, serviciile de educație și sănătate sunt printre cele mai înapoiate din Europa, asemenea nivele reduse de taxare și cheltuieli publice par stranii, că să folosesc un eufemism. Alții vor spune că administrația e incapabilă să cheltuiască/investească eficient, justificând astfel nivelul redus de cheltuieli publice. Oricum ar fi, ăsta nu e un mod de a guverna o țară.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Eclipsă totală de soare

Fri Aug 1, 8:47 AM ET (foto REUTERS)O eclipsă totală de soare a fost menită să fascineze vineri, 01.08.2008, milioane...

Închide
18.188.27.67