Sebastian Aurelian Ghiță (n. 10 noiembrie 1978, Ploiești, România), este un om de afaceri român care deține grupul Asesoft și postul de televiziune RTV[. La alegerile legislative din 2012 a obținut un loc de parlamentar în Camera Deputaților, fiind reprezentant al colegiului uninominal 4 din județul Prahova.
În octombrie 2009, averea lui era estimată la 90 – 100 milioane euro. În octombrie 2011 a fondat postul de televiziune Romania TV. La data de 9 dec. 2012 a câștigat funcția de deputat de Prahova pe listele USL.
Este cercetat penal în mai multe dosare, fiind acuzat de spălare de bani, folosire de informații confidențiale, șantaj, mită, cumpărare de influență, conducere fără permis, și i s-a stabilit o cauțiune de 13 milioane de euro.
În septembrie 2016, Sebastian Ghiță s-a autodenunțat la Parchet: „Am participat la măsluirea raportului de expertiză privind teza de doctorat a Codruței Kövesi”.
Fostul deputat Sebastian Ghiță, aflat sub control judiciar și cu interdicție de a părăsi țara, a fost văzut ultima oară în public în seara zilei de luni, 19 decembrie 2016, la o reuniune de bilanț a SRI cu parlamentarii care au făcut parte din Comisia de Control din Parlament. La o săptămână după această dispariție, la postul de televiziune deținut de Sebastian Ghiță, România TV, au început să fie difuzate o serie de înregistrări nedatate, înregistrări în care acesta aducea acuzații grave la adresa procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, respectiv a generalului SRI Florian Coldea. Acesta din urma a si fost demis în urma respectivelor dezvăluiri.
Pe 14 aprilie 2017, autoritățile sârbe și române au anunțat reținerea lui Sebastian Ghiță de către poliția din Belgrad. După o luna si jumătate a fost eliberat din arestul preventiv si menținut in arest la domiciliu, pentru o cauțiune de 200.000 de euro. Sursa.
În ziua de joi 14 iunie Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) L-AU ACHITAT pe fostul deputat Sebastian Ghiţă pentru toate capetele de acuzare imputate în acest dosarul în care era judecat pentru diverse fapte de corupţie, alături de foşti şefi din Poliţie şi parchete din Prahova, respectiv folosire de informaţii nedestinate publicităţii, dare de mită, cumpărare de influenţă, conducere fără permis, şantaj şi spălare de bani. Decizia instanţei supreme nu este definitivă.
Motivele sentinţei au fost, fie că faptele nu există, fie că nu sunt prevăzute de legea penală. Totodată, ICCJ a revocat mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Sebastian Ghiţă şi în baza căruia a fost cerută EXTRĂDAREA din Serbia. Magistraţii au dispus şi revocarea sechestrului asupra bunurilor fostului deputat şi restituirea cauţiunii. Sursa.
Realizatorul TV Victor Ciutacu a susţinut, după larga paletă de achitări de care a beneficit la Instanţa Supremă fostul deputat Sebastian Ghiţă, că aşa se întâmplă de când s-a dat liber la judecat „pe bune” dosarele de corupţie. Victor Ciutacu a declarat pentru DC News:
„Procurorul Portocală şi acoliţii lui de la Ploieşti au făcut dosare la comandă politică. Au acţionat împotriva unor ţinte. Nu spune nimeni că de-a lungul istoriei DNA-ului toată lumea anchetată de a fost nevinovată. Dar, pentru asta trrebuie să mai faci şi dosare pe bune, ceea ce la Prahova nu prea s-a făcut, după cum se vede. Le cad dosarele ca spicele în instanţă. S-a înfundat culoarul din justiţie, se alege praful de dosarele lor! Pentru că nu au fost făcute cu temeinicie, nu au fost făcute în spiritul legalităţii, au fost denunţuri obţinute cu japca, au fost presiuni făcute asupra familiilor martorilor şi ulterior a suspecţilor şi s-a ajuns la ce s-a ajuns!
Ca să citez din domnul procuror Portocală „Lui Ghiţă tot îi găsescu eu ceva. Îi înscenez un furt din buzunare şi un viol.„, aşa zicea domnul procuror Negulescu în înregistrările pe care le-am difuzat eu. Ei, n-a reuşit cu violul şi cu furtul din buzunare, dar a reuşit pe bază de dosare de aşa zisă corupţie în care a tras după el tot ce a găsit disponibil în judeţul Prahova: şefi de procuratură, şefi de poliţie, şefi de servicii secrete… a luat tot de-a valma. Şi acum vine instanţa, că s-a dat liber la judecat pe bune, care decide că oamenii ăia sunt nevinovaţi!”. Sursa.
Cele de mai sus arată încă odată de ce Procurorul Şef al DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit să-şi dea demult demisia.
@Victor
> aşa se întâmplă de când s-a dat liber la judecat „pe bune” dosarele de corupţie
Deci, după „Realizatorul TV Victor Ciutacu” (şi după tine, deoarece îl citezi aprobator), ÎCCJ şi numeroase instanţe inferioare nu au judecat „pe bune” dosarele de corupţie, iar de la un moment încoace cineva le-a spus / le-a dat voie să judece „pe bune”. Şi sunt aceiaşi judecători ca şi cei dinainte, dar ei judecă după cum este voie, respectiv după cum li se spune! Inclusiv cei de la ÎCCJ, căci NU s-au schimbat între timp!
Deci:
– cine şi cum nu a dat voie judecătorilor – inclusiv de la ÎCCJ! – să se judece pe bune?
– cine şi cum a dat acum dispoziţii judecătorilor – inclusiv celor de la ÎCCJ! – să se judece pe bune?
– ce s-a întâmplat cu cei care „nu au dat voie”? Au fost prinşi?
– acei judecători – inclusiv de la ÎCCJ! – care NU au judecat „pe bune” – ce li s-a întâmplat? Au fost daţi afară, poate chiar deferiţi justiţiei?
Să se fi făcut deja o epurare totală printre judecători de care nimeni n-a auzit?? Dragnea a promis-o, dar abia de câteva zile !!
Ce se întâmplă acolo?? S-a descoperit oare un complot, a fost acesta deja nimicit şi noi nu ştim? A fost deja învins statul paralel, cel care este plătit de NATO şi UE, cel care îl are pe Iohannis în frunte, iar ca principale unelte pe şefa DNA, pe şeful DIICOT şi pe şeful SRI?
A fost ceva asemănător cu complotul dejucat al lui Fethullah Gülen, dar poate organizat de Soros cu miliardele lui, cum lasă să se înţeleagă persoane sus-puse din România?
@ Alex. Leibovici
Achitările văzute ca fiind catastrofale pentru DNA-Codruța nu reprezintă decât 10.5% din dosarele întocmite de ei, iar restul de 89.5% reprezintă condamnări pe care, conform zicalei: „Ciutacu Victor și alți nu văd pădurea din cauza copacului care le stă în fața !”
Avocații buni din România nu au și ei dreptul să-și pmeseria, cu un randament de măcar 10,5% ? Poate că cineva le-a dat si lor liber să sape dupe „excepții” și „neprevederi” in Codul Penal (poate Iohannis, sau poate Soros ?).
@Alexandru
> Deci, după „Realizatorul TV Victor Ciutacu” (şi după tine, deoarece îl citezi aprobator), (…)
Eu nu l-am citat pe dl. V. Ciutacu nici aprobator şi nici dezaprobator, ci doar l-am citat întocmai.
> Şi sunt aceiaşi judecători ca şi cei dinainte, dar ei judecă după cum este voie, respectiv după cum li se spune! Inclusiv cei de la ÎCCJ, căci NU s-au schimbat între timp! Deci:
– cine şi cum nu a dat voie judecătorilor – inclusiv de la ÎCCJ! – să se judece pe bune? etc.
Să avem pardon, dar eu am întrebat primul pe ACUM, şi nu o singură dată, ce s-a întâmplat în acest an, de a pornit valul de achitări, deşi judecătorii sunt aceeaşi. Nici unul dintre înţelepţii comentatori nu mi-a răspuns la întrebare.
Am reţinut doar că pe un comentator care a criticat f. pe scurt justiţia, de curând şi pentru prima dată, l-am întrebat cum de n-a spus nici pâs înainte. Răspunsul său a fost că i-a fost frică, dar mai mult nu am putut obţine de la el.
Răspunsul său nu mi s-a părut însă unul de neglijat, dacă mă gândesc că oameni care cunosc bine sistemul judiciar românesc au şters-o în Costa Rica, asigurându-se acolo de un statut de refugiat (Udrea, nr. 2 sub T. Băsescu, Alina Bica – şefa DIICOT tot de atunci), sau în Serbia („eroul” articolului meu). Aceste nume sunt cu siguranţă mult mai cunoscute în România decât cel al lui Fethullah Gülen, cu care românii nu au nici o treabă.
Am întrebat ce s-a schimbat în acest an, deoarece pe ACUM domnea de veci o încredere cuasi-sfântă în Codruţa şi în soluţiile ei convingătoare, de cătuşe la vedere. Apreciez că ceva s-a schimbat puternic, începând cu descoperirea şi punerea sub acuzare a acuzatorilor, adică a procurorilor penali de la Ploieşti (elita declarată a d-nei Kovesi), protocoalele secrete între SRI şi Justiţie, valul de achitări la vârf (o reacţie în lanţ, deseori cu sentinţe precum: faptele nu există, sau nu sunt prevăzute de legea penală) şi terminând cu decizia fără echivoc a CCR în conflictul constituţional bine cunoscut între preşedinte şi guvern.
Deci ghici ghicitoarea mea: Mănăstire într-un picior… ghici CODRUŢA ce-i?
Aseară, Judecătoarea-ȘEFĂ a Curții Supreme, Iulia Cristina Tarcea, a făcut declarații publice, susținând că : „Se fac presiuni asupra judecătorilor !!”
Cine și cum – nu a spus. Este o persoană de 58 de ani credibilă 1000/100%, și această declarație trebuie luată în serios, în contextul politizării excesive impuse de Marele Conducător” – PSDragnea !!
Și în contextul marcat serios de apopierea (peste doar câteva zile), a hotărârii judecătorești privindu-l direct pe Dragnea.
În România, „presiuni” înseamnă amenințări mai mult sau mai puțin subtile, plimbări spre anumite -cu sacoșe,(pline cu hârtii de valoare, dar și cu produse de calitate, de la coniacuri la cârnați !), vorbe șoptite în locuri fără camere de supraveghere – vorbe despre posibile retrogradări sau chiar amenințări, dar și promisiuni de promovare, cu destinatăari importanți la un moment dat, vorbe transmise indirect, prin intermediul terțelor persoane, care pot fi prietenii, copii, bunicii, sau cel mai sigur – amantele, care mai întotdeauna au o influență mai puternică (în pat!) decât soțiile ! Să așteptăm să vină JOIA cea mare pentru Dragnea, dar mult mai important pentru țară.
Dar este probabil sa se gaseasca iar un motiv de amanare, caz in care judecatorii pot sa mai rasufle usurati, scapati de povara politica care atarna deasupra capului lor.
Indiferent de decizie, suspendarea Presedintelui este absolut necesara, macar pentru 5 secunde, necesare pentru doua semnaturi ale lui Tariceanu – fericit sa fie Presedinte chiar si pentru o secunda – dar si pentru promovarea a doua potlogarii politice: demiterea lui Codruta si avizarea modificariïi (192 de modificari !) ale Codului Penal – cel facut de hoti pentru hoti !
@Pincu Sfartz
>Aseară, Judecătoarea-ȘEFĂ a Curții Supreme, Iulia Cristina Tarcea, a făcut declarații publice, susținând că : „Se fac presiuni asupra judecătorilor !!”
D-le Sfartz. Atunci când puneţi ceva între ghilimele, acel ceva trebuie să fie un citat exact, altfel induceţi în eroare cititorii. Compararaţi ceea ce aţi scris dv. cu ceea ce ce apare mai jos, preluat din ziare.ro. Nu este acelaşi lucru!
Din textul de mai sus se poate înţelege că presiunea a venit de la „televizor” şi din „stradă”.
Am mai aflat de la ziare.ro că: „Tarcea a anuntat, joi, in plenul CSM, ca a primit si ea o sesizare de la Cristian Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, in care este acuzata ca ar fi participat la intalniri in case conspirative ale SRI si ca acestea sunt de notorietate pentru magistrati”.
Aceasta face parte din denunţurile cu care am fost obişnuiţi, nefiind vorba însă de vreo presiune din partea autorităţilor româneşti sau a reprezentanţilor partidelor (ca denunţul d-lui preşedinte al PNL, L. Orban, unul de Înaltă Trădare contra d-nei premier V. Dăncilă). „Romanian Community Coalition este o organizatie non-profit infiintata in 2014 in California pentru a da o voce comunitatii romanesti, si sprijini statul de drept si lupta pentru combaterea coruptiei in Romania”. Sursa.
De altfel m-aş aştepta ca dv. să fiţi de acord cu acest denunţ, venit de la o organizaţie ce luptă împotriva corupţiei din România.
> (…) promovarea a doua potlogarii politice: demiterea lui Codruta (…)
Citat tot din ziare.ro: „Ea (Tarcea – vm) a aratat ca deciziile CCR si ale instantelor de judecata trebuie respectate”. Este limpede ca lacrima (celor acuzaţi pe nedrept de DNA şi deseori încarceraţi)…
Există şi condamnări la vârf în acest an, de exemplu în cazul fostului ministru PSD Dan Şova, care fusese achitat recent în procesul Turceni-Rovinari, odată cu Victor Ponta. Sentinţa nu este definitivă.
Instanța supremă l-a condamnat pe fostul senator Dan Șova la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul CET Govora, în care este acuzat de trafic de influență. Sentinţa instanţei este definitivă. Fostul senator s-a predat la Poliţie. Sursa.