caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Alexandru BALTAG: „Doresc sa rămân în Moldova”

de (21-7-2008)
Alexandru Baltag prevede Moldovei un viitor europeanAlexandru Baltag prevede Moldovei un viitor european

Alexandru s-a născut la 16 iunie 1984, în oraşul Bender (Tighina), Republica Moldova. S-a întors recent din Franţa unde, la Nisa, a urmat studiile Institutului European de Înalte Studii Internaţionale (IEHEI), susţinând teza de master: „Republica Moldova şi Ucraina – miza între Uniunea Europeană şi Rusia”. A participat la conferinţe internaţionale din Germania, Franţa, Principatul Monaco, Bulgaria, România, Ucraina, Republica Moldova. A obţinut Premiul de excelenţă din partea ex-Preşedintelui al României, Emil Constantinescu, Fundaţia Generaţia Europeană XXI, precum şi diplomă pentru succese deosebite la studii cu prilejul celei de-a 60-a aniversare de la fondarea Universităţii de Stat din Moldova. Cunoaşte limbile română (maternă), franceză, engleză, rusă, germană (începător). Deşi atât de tânăr are o bogată activitate publicistică şi… politică. Iubeşte muzica ethno-dance, clasică, lectura, reviste şi ziare cu caracter politic, economic şi financiar, fotbalul.

I-am vorbit lui Alexandru despre echipa ACUM şi i-am solicitat un interviu. A acceptat şi îi mulţumesc. Să îl cunoaştem împreună pe Alexandru BALTAG.

————–

Te-am cunoscut prin prisma a ceea ce ai publicat. Din acest punct de vedere am considerat ca te numeri printre cei care pot face o diferenţă. Cum îi califici pe cei care merită să fie incluşi în această categorie?

Consider că sunt persoane critice, cu atitudine şi cu o viziune proprie faţă de evoluţia evenimentelor. Desigur, că părerile celor din jur contează, însă ele ar trebui să constituie doar nişte repere. În general, susţin că fiecare persoană trebuie sa-şi dezvolte propria concepţie asupra evenimentelor, pentru a nu fi „manipulată” de altcineva. Important e să crezi în ceea ce faci şi să crezi că este ceva bun, şi nu invers.

Ai acceptat interviul meu pentru această rubrică şi îţi mulţumesc foarte mult pentru acest lucru. Prin ce consideri tu că (trebuie să) faci o diferenţă?

Consider că fac o diferenţă prin modul de gîndire şi logică, prin analiza şi sinteza informaţiei. Prin comparaţii încerc să completez tabloul de analiză, iar prin concluziile finale îi redau claritate. În general, fac această diferenţă printr-o abordare multilaterală a subiectului de analiză.

Eşti deosebit de tânăr, însă, am convingerea că palmaresul tău înscrie activităţi meritorii. Ai putea să ne vorbeşti despre ele?

După cum ai menţionat, sunt destul de tânăr şi este adevărat ca am ceva succese. Fiind deseori autocritic, mi se pare, totuşi, un rezultat modest, ceea ce mă determină „să urc mai insistent treptele” în continuare. Dacă e să menţionez meritele mele, aş putea sublinia rezultatul final destul de bun la programul de master la Institutul European de Înalte Studii Internaţionale (IEHEI) din Nisa, Franţa, premiul de excelenţă acordat de Preşedintele Emil Constantinescu, precum şi apariţia în mass-media din Republica Moldova, România, Rusia şi Ucraina a articolelor mele de analiză. Înainte de examenul final de master (Grand oral), un paragraf din teza mea de master (în limba franceză) a fost publicat pe pagina web a Centrului Internaţional de Formare Europeană (CIFE).

Ce calităţi consideri că ţi-au permis să enumeri toate aceste realizări?

Ambiţia, încrederea în sine, flexibilitatea, cunoştinţele şi practicile acumulate în timpul anilor de studii din Moldova şi Franţa, interesul faţă de actualitatea domeniilor cercetate (geopolitica şi energetica).

Cum este perceput Alexandru Baltag de semenii săi?

Consider că cineva dintr-o parte ar putea răspunde mai bine la această întrebare. În plus, deseori evit discuţiile în grup despre personalitatea mea. Ce se vorbeşte despre mine în absenţa mea puţin mă interesează. Însă, din cele auzite şi intuite aş putea remarca că lumea mă percepe ca o persoană serioasă, responsabilă şi de încredere. Deseori sunt privit ca mîndru, uneori rece şi posesiv. Mulţi îmi zic că sunt ambiţios, insistent şi principial.

Ce anume este semnificativ şi relevant pentru tine în viaţă?

În primul rînd, familia şi oamenii care mă înconjoară. Cariera profesională ocupă o poziţie prioritară în viaţa mea. Fiind o persoană sociabilă, cu o fobie de izolare socială, ma strădui să păstrez relaţiile de prietenie şi contactul cu oamenii pe care îi cunosc.

Alexandru, putem vorbi de un model în ce te priveşte?

Consider ca nimeni nu poate să reprezinte în totalitate un model pentru cineva, deoarece toţi oamenii sunt diferiţi, cu interese, viziuni şi priorităţi distincte. Fiecare îşi are propriul drum în viaţă. Dacă e să vorbim de un model în viaţa familială, atunci este tatăl meu, Andrei Baltag, în cea profesională (politică) ar putea fi Robert Schuman.

Ce apreciază Alexandru Baltag?

Apreciez mult modestia şi omenia. Totodată, apreciez persoanele ambiţioase şi cu caracter puternic.

Ce defecte poţi spune că te caracterizează?

Îmi este dificil să enumăr defectele mele. Consider că o persoană terţă, care mă cunoaşte, ar putea face acest lucru mai bine şi obiectiv. Din defectele pe care le autoobserv aş putea evidenţia că uneori sunt autoritar, meticulos, impulsiv, răsfăţat.

Ce lucruri îţi reproşezi?

Rar îmi reproşez un lucru pe care l-am făcut deja, deoarece mă strădui să fiu conştient de ceea ce fac. Chiar dacă fac ceva rău, mă autocritic, deorece astfel mă mobilizez. În general, consider că reproşul reprezintă o acţiune cu-n impact psihologic negativ. Astfel, evit să fac acest lucru. Fiind o persoană optimistă, încerc să văd în fiecare lucru sau acţiune latura sa pozitivă şi fac ca aceasta să domine în comparaţie cu negativismul. Este un procedeu care mă ajută să traiesc viaţa în culori deschise.

Doreşti să rămâi în Moldova? De ce?

Doresc să rămân în Moldova, deoarece aici am crescut, am fost educat şi m-am maturizat. Mi-aş dori mult să mă implic în sfera politică europeană, dar am decis că acest lucru îl voi face cu Moldova şi prin Moldova.

În ce culori (pre)vezi viitorul Moldovei?

În culori europene.

Dacă ai fi pentru o zi preşedinte al Republicii Moldova, care ar fi agenda ta de lucru?

Ar fi plină de lucru.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Solicitare de sprijin

Am primit la redactie urmatorul apel: Tatal prietenului meu are o tumoare foarte mare pe trunchiul cerebral. Acesta are nevoie...

Închide
18.190.239.132