La un sfârșit de săptămână vara aceasta, în Montparnasse, îl acompaniez pe un prieten american, pictorul Jerry W. McDaniel, spre un chioșc ca să-și cumpere The New York Times. Și Jerry vrea să meargă pe rue Blomet, un traseu pe care nu-l abordasem niciodată, din 1985 de când îmi petrec verile la Paris. Întâi mă împotrivesc. Am trecut de nenumărate ori pe la două colțuri ale străzii Blomet……continuare (28-11-2017 – Ei vor face o diferenta)
S-a întîmplat mai demult să primim invitații la două nunți. Era vorba de niște rude, nu chiar de gradul unu sau doi. Fapt este că o nuntă era din partea familiei mele și cealaltă din partea rudelor soției. Era cazul să ne ducem ca să nu fie discuții și chiar așa am decis…… (28-11-2017 – Umor)
PERFECTIE!… (28-11-2017 – TV.ACUM)
Vin, prieteni şi dialog la gura sobei.… (23-11-2017 – Gastronomie si Stil)
Picturile lui Van Gogh … (17-11-2017 – TV.ACUM)
De ce să fiu / considerat un bandit / Ce-ar fi să devin / un antisemit? Chiar dacă trăiesc / mereu în marasm / Milioane îi sprijină / cu entuziasm…… (12-11-2017 – Poeme, Eseuri, Proza)
Toate acestea s-au petrecut demult şi sunt atribute ale unui trecut îndepărtat. S-a întâmplat în Odessa, la începutul anilor 1870. Eram gimnazist în clasele superioare. Mesele noastre se încovoiau, încă de pe atunci, sub scrierile lui Pisarev, Flerovskii, Mirtov, Buckle, Spencer, Mills și a multor altora. Despre dezordinile viitoare, de Paște, se vorbea încă din Săptămâna Patimilor. Zvonurile proveneau de la bucătăreasă și de la servitoare…… (7-11-2017 – Poeme, Eseuri, Proza)
În această săptămână continuăm publicarea unor desene ale lui Călin Cazan…… (7-11-2017 – Album)
Sprâncene negre, ochi căprui…… (7-11-2017 – TV.ACUM)
Doamna Iliescu se afla în părculeţul de lângă casă cu cel mai mic dintre moştenitori, când simţi deodată nevoia imperioasă de a se duce într-un loc intim, unde se spune că şi regii sau mă rog, preşedinţii, merg pe jos. Se uită disperată în jur, căutând cu privirea o figură cunoscută, căruia să-i încredințeze copilul pentru cele câteva minute trebuincioase. Salvarea sosi în persoana lui Haim Nasgâtaşvili…… (4-11-2017 – Umor)
S-au scurs șase ani de la trecerea în lumea celor drepți a lui Liviu Ciulei. Este bine să ne reamintim cine a fost şi ce a simbolizat el ca artist, ca intelectual şi ca om. Lucrul este cu deosebire important când, de pildă, se ridică statui unor regizori care au pactizat zelos cu dictatura comunistă. Liviu Ciulei a reprezentat demnitatea culturii române, deci opusul a ceea ce-a întruchipat Sergiu Nicolaescu…… (3-11-2017 – Medalion)
Grupul nostru de opt prieteni romani se afla de cateva zile in Bhutan, haladuind prin Himalaya, insotit de vrednicul nostru ghid, Dawa. Dawa si atat. Bhutanezii nu au nume de familie, ci numai nume mic. In pasaportul lui Dawa scrie doar: Dawa. “Sunt multi Dawa in Bhutan?”, il intrebam noi, curiosi. “Jumatate din populatia Bhutanului se numeste Dawa”…… (1-11-2017 – Impresii de calatorie)
Radio Europa Liberă/Radio Libertatea se numără printre cele câteva organizații de presă pe care oficialii ruși le-au avertizat că ar putea fi desemnate agenți străini. Uniunea Europeană a criticat legislația semnată de președintele rus Vladimir Putin, care dă dreptul guvernului rus să declare „agenți străini” organizațiile de presă care primesc fonduri din străinătate, și să le sancționeze…… (27-11-2017 – Uniunea Europeană)
Degradarea nu se repară, ci naște degradare înfășurată în farsă. Locul acestui blestem fără greș e istoria și, mai precis, politica statelor care au acceptat și trăit prea mult în umilința robiei. Cine nu crede asta sau are impresia că istoria s-a oprit în loc pentru a face loc bunelor purtări, are la dispoziție cazul Zimbabwe…… (25-11-2017 – Istorie si actualitate)
Geneza protocronismului este direct legată de efortul disperat al conducerii PMR/PCR de a-și descoperi o legitimitate în condițiile refuzului destalinizării și ale consolidării modelului intern stalinist. Sub Dej, chiar și după Declarația din aprilie 1964, a existat o anumită rezistență la resuscitarea mitologiilor extremei drepte interbelice. Pentru Ceaușescu însă…… (23-11-2017 – )
Povestea cunoscută sub numele de Brexit și-a pierdut demult interesul și înțelesul pentru omul de rînd, ceea ce este un alt fel de a spune pentru omul de bun simț. Logica a ținut pasul pînă la un punct. Se știa că Marea Britanie este o națiune altfel, adică o insulă vitală pentru istoria Europei, dar și diferită de Europa și normele de viață pe Continent…… (23-11-2017 – Uniunea Europeană)
Aș vrea să adaug însă un fapt controversat, sau uitat de unii oameni. Nu există un singur comunism, ci mai multe feluri de comunism. Suntem obișnuiți să ne axăm pe comunismul sovietic-stalinist, precum și pe comunismul din țările est-europene, fenomen depășit de istorie. Dar trebuie să luăm în considerare și alte tipuri de comunism, pe care lumea le acceptă în prezent, deși ar trebui să le respingă…… (16-11-2017 – Istorie si actualitate)
Noul dosar în care e pus sub acuzare a pornit de la o sesizare OLAF, Oficiul European Antifraudă.Liderul social-democraților se consideră nevinovat și nici nu se gândește să-și dea demisia, nici din funcția de președinte al Camerei Deputaților, nici din fruntea PSD, după ce procurorii anticorupție au anunțat că-l pus sub urmărire penală într-un nou dosar…… (14-11-2017 – Romania)
Comunismul împlinește un secol de crime și minciună fără să fi pierdut mare lucru din aură și seducție. O cercetare publicată acum mai puțin de o lună de un mare institut de sondaj american spune că jumătate din tinerii americani (20-35 ani) ar prefera să trăiască în socialism sau în comunism și nu în societăți capitaliste…… (14-11-2017 – Istorie si actualitate)
Subiectele pentru poeme le gasim nu numai in mituri, in cazne calofile. Nu de multe ori o Romanie paralela ramane neobservata.… (12-11-2017 – Jurnalism, Comunicare)
Horațiu Pepine de la Deutsche Welle: „Dacă oameni mai de preț decât Laura Codruța Kövesi au fost deja la Comisia Parlamentară de investigare a alegerilor prezidenţiale din 2009, ea de ce ar face excepție? Aceasta este întrebarea”… (8-11-2017 – Romania)
În fiecare an 50.000 de oameni obțin o viză de ședere în Statel Unite prin acest sistem. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat după atacul terorist de la New York, din 31 octombrie, soldat cu opt morți că intenționează să oprească programul american de „Loterie a vizelor”, pentru că autorul atacului, este un uzbek, Sayfullo Saipov, care a intrat în 2010 în Statele Unite în baza acestui program…… (4-11-2017 – Extern)
De îndată ce rezistența forțelor ISIS a fost învinsă în Siria, la Raqqa (fostă așa-zisă capitală a așa-zisului califat islamic) Ministerul rus a ținut să intervină și să se remarce în mod deosebit cu o interpretare uluitoare. Declarația Ministerului acuză forțele siriene sprijinite de americani de distrugerea orașului Raqqa, după modelul care a dus la distrugerea orașului german Dresda, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Comparația e de-a dreptul stupidă…… (3-11-2017 – Extern)
Procurorii americani îi acuză pe Manafort și Gates că „au avut legături cu oligarhi ruși și ucraineni care le-au pus la dispoziție milioane de dolari”. Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Donald Trump, deținea trei pașapoarte americane, bunuri de milioane de dolari și avea conexiuni cu oligarhi ruși și ucraineni, potrivit documentelor înaintate de procurorii federali Tribunalului Districtului Columbia (DC)…… (3-11-2017 – Extern)