caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Viitorul Memoriei: Rezistenta / Bucureşti la Cinema Union pe 28 februarie şi 1 martie

de (6-2-2018)

 
Comunicat de presa, 06.02.2018

Viitorul Memoriei: Rezistenţa, platformă transnatională şi multi-oraş pentru comemorarea Holocaustului prin artă şi media în Romania şi Republica Moldova, vă invită să participaţi la primele două evenimente din 2018.

Primul va avea loc la Cinema Union (str. Ion Câmpineanu 21) pe 28 februarie, începând cu ora 18.00. În această seară vă prezentăm două filme, dintre care unul va rula în premieră în România. După vizionare urmează o discuţie despre strategiile şi tacticile de rezistenţă antifascistă – fie că au fost individuale sau colective, înarmate sau pasive – folosite în al Doilea Război Mondial, în timpul căruia regimul antonescian a persecutat, ucis şi deportat în lagărele din Transnistria sute de mii de evrei şi romi. Mai mult de jumătate dintre deportaţi au pierit în lagăre, răpuşi de foametea impusă ori de boală, sau au fost împuşcaţi de soldaţi din armata română şi germană.

Seara va începe la ora 18.00 cu prezentarea filmului Prigoana din Basarabia (56 min.), în regia lui Sergiu Enu. Realizat în 2015, filmul Prigoana din Basarabia reuneşte istoriile orale ale supraviețuitorilor romi, care atestă condițiile de trai ale zecilor de mii de deportați. Pelicula prezintă şi alte documente importante, cum ar fi seria unică de fotografii aflate în prezent la Arhiva regională de stat din Odesa.

Pelicula este în limba română, fără subtitluri.

De la ora 19.00 va rula în premieră în România filmul Until The Last Step, (95 min.), al regizorului israelian Boris Maftsir, care va fi prezent în sală. Realizat în 2016, filmul prezintă povestea răzmeriţei care a avut loc în 1942 în ghetoul din Lachva, un mic oraş din Belarus. Este considerată a fi prima acţiune de acest fel din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Until the last step prezintă poveştile de eroism din ghetouri şi povestea unei surprinzătoare evadări, precum şi încercările naziştilor de a muşamaliza masacrul comis atunci asupra populaţiei evreieşti.

Filmul este în limba rusă, cu subtitluri în limba engleză.

După vizionare, începând cu ora 20.40, vom lansa o dezbatere despre rezistenţa antifascistă din timpul celei de-a doua Conflagraţie Mondială, la care sunt invitaţi regizorul Boris Maftsir şi istoricii Ion Duminică şi Mihai Burcea şi moderata de Olga Stefan.

Cel de-al doilea eveniment va avea loc pe 1 martie, la Cinema Union, începând cu ora 19:00. Este vorba despre proiectarea filmului Iluziile Mele, realizat de Olga Ştefan, după care vă invităm la o discuţie cu protagoniştii filmului.

Realizată în 2017 de Olga Ştefan, în colaborare cu Ileana Szasz şi Centrul de Artă Comunitară Vîrsta4, pelicula Iluziile Mele (58 min.) prezintă poveştile personale ale rezidenţilor căminului Moses Rosen din Bucureşti. Aceste mărturii autobiografice ne poartă prin spaţiile din cartierul evreiesc, prin locurile unde au avut loc episoadele de violenţă antisemită în timpul pogromului din 1941, pe la casele unde au trăit protagoniştii filmului, marcând clădirile importante pentru viaţa comunităţii evreieşti bucureştene. Aflăm mai multe despre condiţiile în care trăiau evreii din Bucureşti în timpul războiului, despre impactul legilor rasiale asupra vieţii de zi cu zi a evreilor. Filmul mai pomeneste si elementele identităţii evreieşti aşa cum era înainte de al Doilea Război Mondial, dar şi în timpul războiului şi în perioada postbelică.

Filmul este în limba română şi are subtitluri în limba engleză.

De la ora 20.00 vă invităm la o discuţie cu invitaţii speciali de la Căminul Moses Rosen: Iudit Ardeleanu, Iosef Cotnăreanu, Pompiliu Sterian şi Lipa Segal.

De asemenea, vă reamintim că materialele realizate de-a lungul timpului în cadrul proiectului Viitorul Memoriei pot fi consultate şi vizionate la adresa www.thefutureofmemory.ro (va rugam sa dati share…).

Vă aşteptăm cu drag!

Proiect co-finanţat de AFCN
Coordonat de Asociaţia UMA ED
Iniţiator şi curator Olga Ştefan
Viitorul Memoriei: Rezistenţa/Bucureşti în parteneriat cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, Căminul Moses Rosen, Asociaţia Porojan, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, si Centrul de Cercetări în Istorie Contemporană „Cont*texte” din Facultatea de Istorie – Universitatea din București

Mulţumiri speciale:

Mihai Fulger, dir. Arhiva Naţională de Filme
Ruxandra Nae, redactor Cinemateca Română
dr. Mihai Burcea
dr. Ion Duminică
Boris Maftsir
rezidenţii Căminului Moses Rosen din Bucureşti
Alice Stoicescu
Hildegard Ignatescu
Rodica Buzoianu

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ziceri spuse

Are un umor absolut deosebit, de acea nu-i deloc observat... // Dumnezeu ne ţine în palmă, dar foarte des aplaudă....

Închide
52.14.234.146