caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Revista Niram Art, la al 9-lea numar

de (3-12-2007)

In Spania, revista de arta “Niram Art” promoveaza de mai bine de 2 ani valorile artistice romanesti.
De curand a aparut numarul 9, dedicat lui Marcel Janco. Contine o prezentare a muzeului Dada Janco si a Satului de artisti unic in lume Ein Hod, din Israel, infiintat in 1953 de artistul plastic Marcel Janco, nascut in Romania.
Avand in vedere ca Sibiul a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii in acest an, revista prezinta muzeul sibian Brukenthal, de la inceputurile sale legate de Baronul Samuel von Brukenthal pana la pretioasele colectii de arta olandeza, germana si austriaca, italiana si transilvaneana care pot fi admirate si astazi. Tot in cadrul evenimentelor Sibiu Capitala Europeana, este prezentat Festivalul de cultura evreiasca EuroJudaica 2007, care a continut si expozitii de pictura israeliana contemporana. O prezentare ampla este dedicata pictorului Ioan Iacob, care s-a intors in aceasta toamna la Sibiu, orasul unde s-a nascut, cu o expozitie individuala de pictura, gazduita de Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal.
Revista “Niram Art” isi largeste cu acest numar orizonturile, indreptandu-se catre lumea teatrului, cu o cronica, la paginile in limba engleza, despre piesa “Si caii se impusca, nu-i asa?” unde personajul principal, atat al piesei jucate in “Laptaria lui Enache”, cat si al articolului bogat ilustrat cu fotografiile autoarei, este actrita Maia Morgenstern.
Un extras din viitoarea carte a scriitorului Catalin Ghita ne introduce in lumea vizionara a poetului William Blake, in timp ce Raymond Roca propune o explorare a identitatii prin arta portretului.
La sectiunea in limba spaniola, revine numele lui Mircea Eliade, intr-un eseu semnat de scriitorul José António Hernández García si ne este inlesnita o intalnire cu scriitorul portughez, laureat al Premiului Nobel, José Saramago.
Pentru cititorii de limba portugheza, criticul de arta Dan Caragea exploreaza lumea “ciberculturii”, alaturi de o prezentare a uneia dintre cele mai importante pictorite portugheze Luisa Noguiera, in timp ce Alvaro Lobato de Faria, Dir. MAC Lisabona ne vorbeste despre cum il vad portughezii pe Brancusi.
Pentru romanii de pretutindeni, a fost pregatita o ampla prezentare a revistei Agero, din Germania, binecunoscuta pentru eforturile de sustinere a culturii romanesti peste hotarele tarii, prin cuvintele redactorului George Roca si al fundatorului Lucian Hetco. Scriitoarea Aura Christi ne indruma in tainele “Religiei Vinului”, cu un fragment din aceasta carte, aflata in curs de aparitie la Ed. Ideea Contemporana.
Revista “Niram Art” a fost fundata de pictorul Romeo Niram. Este distribuita in Spania si a primit anul acesta Premiul MAC 2007, pentru cea mai buna publicatie de arta din Portugalia, decernat de Miscarea de Arta Contemporana.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pandarul

E vârful verii, de astăzi intrăm în toamnă. Vinul este înăsprit, e-n draci, clienţii vin tot mai vineţi pe buze...

Închide
18.191.192.109