caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

De la Romulus din grota, la Romulus din baraca: o istorie a civilizatiei si a drepturilor omului

de (26-11-2007)

Corriere della Sera este cel mai cunoscut si vandut cotidian italian, editat la Milano, asociat in prezent liberalismului si centrului-stanga. Am facut un studiu asupra prezentei romanilor in paginile publicatiei inca din 1992, dar ne limitam acum doar la aparitiile din ultimele zile.

22 noiembrie 2007: A disparut, in Germania, Ottomar Vlad Dracula-Kretzulesco, ultimul mostenitor al lui Dracula. Se stie ca el organiza, in restaurantul al carui patron era, petreceri incheiate cu donari de sange, ceea ce este un fapt laudabil. Aceasta stire inseamna ca vestile despre romani reintra in normal…

Romulus Mailat lasa locul lui de pe prima pagina lui Romulus si Remus, intemeietori simbolici ai Romei si ai romanitatii. De la baraca lui Romulus, din periferiile Romei, este mediatizata acum grota lui Romulus si Remus, descoperita la 16 metri sub Roma de astazi.

Efectele Decretului. 18 noiembrie 2007: Romanii expulzati sunt in numar de 177, la doua saptamani de la masura exceptionala. Dupa prefecti, ar fi trebuit sa fie de ordinul miilor. Decretul aprobat cu ocazia unui consiliu extraordinar al guvernului italian nu ii priveste numai pe romani ci, citez, \”pe toti cetatenii comunitari declarati periculosi\”. Prefectilor li se dadea puterea de a-i expulza pe strainii proveniti din state ale UE, considerati a reprezenta o amenintare pentru colectivitate.
Din cei 177 de romani intrati sub incidenta decretului, unii au fost deja imbarcati in zboruri catre Bucuresti, altii sunt in centre de transfer spre aeroport, altii au primit citatia prin care li se cere \”sa paraseasca teritoriul national in 30 zile\”. Dandu-se exemple concrete din Bologna, Genova, Napoli, Roma si alte orase, ziarul comenteaza: nu se poate vorbi astfel despre ”expulzari in masa”. Si continua: Atunci cand exponentii stangii radicale au vorbit despre “discriminarea celor saraci”, autoritatile romane au acuzat Italia de rasism – ministrul de interne Amato a recomandat prefectilor sa efectueze “expulzari tintite, pentru ca suntem intr-un stat de drept”. Dar nici macar el nu se astepta la un numar atat de mic.

21 noiembrie 2007: Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano (de stanga, fost membru al PCI), cu ocazia aniversarii Conventiei ONU asupra drepturilor minorilor: Sa respectam legea, nu sa respingem si sa acuzam in bloc. Am auzit spunandu-se nu numai despre romi, ci si despre romani, despre toti romanii ca sunt rai, ca trebuie sa ne temem de ei. Dar romanii nu reprezinta raul absolut. Nu trebui asadar sa avem frica de ei, trebui sa-i integram, sa respectam legea si sa le dam cetatenia tinerilor care s-au nascut in Italia.\” Si \”Corriere\” continua ideea: responsabili pentru lipsa sigurantei noastre – au fost facuti astazi, in bloc, romanii, dar inaintea lor, prejudecatile s-au indreptat impotriva altor etnii. Actele violente trebuie pedepsite, dar nu pot fi emise acuze, fara o analiza atenta, de la caz la caz. Mai mult: ar putea fi util sa se studieze drepturile omului in scoli, in paralel cu o actiune educativa a mass-mediei.
In aceeasi editie, este citat si senatorul de dreapta Dario Galli, care aminteste \”tributul greu de sange pe care cetatenii il platesc nebuniei imigratiei scapate de sub control\”.

Scrisorile primite de la cititori nu sunt insa la fel de favorabile romilor si romanilor, precum opiniile democratice ale Presedintelui Italiei. Citez, din editia de pe 21 noiembrie: \”Presedintele a spus ca nu trebuie sa ne fie frica de romi si de romani. Just. Si totusi o femeie, nevoita sa iasa din casa dis-de-dimineata pentru a ajunge la serviciu, cand e inca intuneric iar strazile sunt pustii, ar fi o inconstienta daca nu i-ar fi teama de romi si de romani care nu sunt delincventi dar, avand in baraca lor copilasi care risca sa moara de foame si de frig, sunt disperati si ar putea de aceea sa devina delincventi.\”

Am incheiat citarea doar a catorva mostre privitoarea la “problema romaneasca”, din paginile cotidianului milanez “Corriere della Sera”.
De unde se vede necesitatea educatiei, atat pentru italieni, cat si pentru romi sau romani. Italienii sa invete ce inseamna drepturile omului, care sunt un simbol in sine al Europei si al civilizatiei occidentale, romanii sa invete ce inseamna civizatia, cu constrangerile ei, iar romii sa invete, pur si simplu, pentru ca primii pasi ai integrarii (romanesti in ultimele secole…) si europene (in ultimele luni…) trec, obligatoriu, pe la scoala. Educatie, civilizatie, drepturile omului. Sau, in sens invers: Drepturile omului, care fac parte din civilizatie (a se intelege vestica, purtatoarea de stindard a Dreptului International), conform conceptiei postmoderne si neoliberale a politologului american Jack Donnelly – si care ofera bazele oricarui om, fie el si imigrant, la prezumtia de nevinovatie, dreptul la subzistenta (in contextul libertatii comunitare de circulatie), dreptul la informare corecta, judecata corecta si la educatie. Pentru ca, spune Donnelly, “nu se pot pierde aceste drepturi si trai in acelasi timp ca o fiinta umana”.
Pentru ca, asa cum italienii de astazi trebuie sa convietuiasca alaturi de imigrantii comunitari sau extra-comunitari, si italienii de maine vor trebui sa convietuiasca alaturi de fiii imigrantilor de astazi. Si unii si altii, educandu-se, unii pe altii, in spiritul legii si al drepturilor omului.

Material primit de la Lucian Merisca

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Alegerile Europarlamentare Observate de APD

25 noiembrie 2007 Intimidari, mita electorala, campanie electorala... Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima ingrijorarea cu privire la incercarile de...

Închide
3.15.149.24