caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

A ajuns piața imobiliară din România la saturație? – trei întrebări Matei Păun răspunde

de (9-6-2008)
Matei Păun prevede o Matei Păun prevede o „normalizare” a pieței imobiliare

În ultimele luni, agențiile imobiliare din România au relatat reducerea drastică a numărului de tranzacții și stagnarea prețurilor proprietăților locative și comerciale.

1) A ajuns piața imobiliară din România la saturație?

Anumite segmente ale pieței imobiliare din România au ajuns, într-adevăr, la saturație. Segmentul locatie de lux este unul dintre ele, iar cel al complexelor comerciale cu amănuntul, mai ales în București, este altul. Pe de altă parte, cred că există o mare cerere, nesatisfăcută, în sectorul construcțiilor locative la prețuri medii. Situația se va perpetua probabil în anii următori. Dar la un moment, chiar și în acest sector va intervene o re-echilibrare a cererii cu oferta.

2) Există riscul unei corecții majore a prețului la case?

Părerea mea este că așteptările vor trebui revizuite de cumpărători și constructori/vânzători. Deja a apărut o corecție la prețul terenurilor și al apartamentelor mai vechi în centrele urbane. Pe măsură ce oamenii se mută în locuințe nou construite, ei își vând apartamentele vechi, ceea ce duce la o sporire a ofertei și deci la o scădere a prețurilor la această categorie. Pe termen mediu și lung, aceasta va avea un efect moderator asupra prețurilor la imobiliar în general. Situația în care suntem azi, în care poți cumpăra mai ieftin un apartament la Viena decât la București nu va dura foarte mult.

3) Care va fi tendința pe termen mai lung a pieței imobiliare din România?

Pe termen lung, în mod clar e nevoie să se construiască mai mult. Dar o astfel de ipoteză nu e lipsită de riscuri. Din ce în ce mai mult, calitatea proiectului, prețul, localizarea, etc, vor produce o diferențiere între proiecte de succes și eșecuri. S-a dus vremea în care orice se construia era binevenit. Speculația imobiliară va deveni tot mai riscantă și mai puțin profitabilă. Micii antreprenori vor fi încet-încet înlocuiți de pe piață de marii investitori/antreprenori în construcții. România a trecut în 3 – 4 ani la ceea ce altor țări le-a luat 6 – 8 ani.

Ecouri

  • George Gross: (9-6-2008 la 00:00)

    Am făcut un tur pe site-urile noilor apartamente din Bucureşti.

    Preţuri nejustificat de mari faţă de gradul de confort, calitatea finisajului, şi asta nu numai pentru autohtoni.

    După părerea mea nu este vorba numai de relaţia cerere-ofertă; este vorba de lipsa de reglementare între preţul de construcţie + procentaj de cîştig (incluzînd risc financiar şi finanţarea cumpărătorului) şi preţul de vînzare.

    Sunt cazuri în care cîţtigul net al societăţii de construcţii depăşeşte 100% valoarea de investiţie, lucru inacceptabil.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mereu Fluturi

Colaj cu Luminita Petcu *** am găsit urmele paşilor tăi se opreau timid la intrarea cortului de gnom probabil numărai...

Închide
18.217.237.169