caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

NOUVELLE FRANCE (2)

de (4-9-2007)

– În anul 1642, a fost întemeiat orasul Ville-Marie, la poalele Mont Royal, actuala metropola Montréal, oras insular pe fluviul St.Laurent, al doilea oras din lume francofon, care în secolul XIX a devenit primul centru comercial, apoi industrial din Canada orientala.

– În anul 1659, Pierre-Esprit Radisson (1636-1710) explorator francez si negustor de blanuri, împreuna cu cumnatul lui, Médard Chouart Des Groseillers, au parasit localitatea Trois-Rivières (Est Canada) ajungând în Vest pâna în statul Wisconsin (Statele Unite), cu scopul de a intra în contact cu autohtonii Sioux (siuiti), în vederea învatarii tratarii blanurilor. Au fost primii albi care au intrat în contact cu siuitii, convingând mai târziu negustorii englezi sa întemeieze Hudson’s Bay Company.

– În 1660, Adam Dollard des Ormeaux (1635-1660), ofiter francez, împreuna cu 16 camarazi, luptând contra autohtonilor irocoazi (iroquois), au fost ucisi de acestia din urma.

– În 1661 s-a nascut în orasul Ville Marie cel care va deveni cel mai ilustru fiu al Nouvelle-France – Pierre Le Moyne d’Iberville.

– În 1663 Ludovic XIV anuleaza contractul Companiei „Cent Associés” deoarece aceasta nu a respectat promisiunea încurajarii populatiei din colonie, regele preluând controlul direct al Nouvelle-France stabilind un „guvern regal” constituit dintr-un guvernator, un intendent si un Consiliu Suveran. Cel mai important ministru din timpul lui Ludovic XIV, Jean-Baptiste Colbert, a avut sarcina de a urmari o buna functionare a coloniei prin intermediul Ministerului Marinei, La Nouvelle France ajungând la statutul de „provincie franceza”.

– În acelasi an 1663, în provincia Québec (La Nouvelle France) au poposit din Franta aproximativ 775 femei, denumite „filles du roi”, majoritatea dintre ele casatorindu-se, mai târziu dând nastere copiilor.

– În 1665 Jean Talon (1625-1694) a fost primul francez care a ocupat postul de Intendent în Nouvelle-France (1665-1672) colonia cunoscând un mare avânt. În acelasi an, Ludovic XIV a trimis un regiment „Carignan-Salières” în Nouvelle-France pentru a împiedica permanenta amenintare a irocoazilor. Dintre cei 1300 soldati care au debarcat în colonie, aproximativ 400 au hotarât sa ramâna întemeind familii numeroase.

– În 1666 Ville-Marie (Montréal) numara 582 locuitori, iar Nouvelle-France (prov.Québec) o populatie de 3.215 locuitori. (n.aut. În prezent Montréalul are o populatie de aprox. 4 milioane, iar prov.Québec aprox. 7 milioane).

– În 1669 jezuitul Claude Allouez a fost primul european care a ajuns la lacul Michigan.

– În acelasi an 1669, Ludovivc XIV ordona serviciul militar obligatoriu tuturor barbatilor valizi din Nouvelle-France între vârstele de 16-60 ani, fiecare parohie având compania sa de militieni.

– În 1670 Legea regala britanica a întocmit „Hudson Bay Company”.

– În 1673, trimis de Intendentul Jean Talon pentru a descoperi un pasaj catre Marea Sudului, Louis Jolliet si jezuitul Jacques Marquette au explorat Mississippi la fel si râurile Missouri si Ohio. Louis Jolliet cunoscând un renume international în Olanda, Spania, Germania, Italia, Anglia si Franta.

– În 1682, francezul Cavalier de La Salle, explorator, atingând revarsarea fluviului Mississippi, a botezat teritoriul „LOUISIANE” în onoarea regelui Frantei Louis XIV (Ludovic XIV).

– În 1685 Nouvelle-France numara 10.275 locuitori, iar Nouvelle-Angleterre 160.000, nume dat celor sase State americane care corespundeau coloniilor engleze întemeiate în secolul XVII pe coasta Atlanticului: Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, total 13.206.943 ha.

– În 1689, 1500 razboinici irocoazi, din ordinul Angliei, au debarcat în mod secret pe canalul Lachine, aflat pe insula Montréal, incendiind 56 din 77 case, omorând 24 locuitori si capturând aproximativ 90 locuitori. Dintre acesti prizonieri, 46 au revenit în colonie, restul fiind torturati si arsi de irocoazi. A fost tristul „Massacre de Lachine”.

– În 1690 englezii, sub ordinele amiralului englez Phipps, au asediat orasul Québec, trimitând o scrisoare diplomatica lui Louis de Buade comte de FRONTENAC (n.1620 Saint Germain-en-Laye – dec. Québec 1698) guvernator al Nouvelle France din 1672-1698, comandantul trupelor franceze, pretinzând retragerea imediata a trupelor din teritoriu. Drept raspuns amiralului Phipps, Fronetac a transmis: „Je nay point de réponse à faire a vostre général que par la bouche de mes canons et à coups de fuzil!” (n.aut.,ortogr.veche). Rezultatul a fost ca englezii au fost învinsi iar orasul Québec a fost salvat!

– În 1701 a avut loc „La Grande Paix de Montréal”, sub semnaturile irocoazilor si francezilor. Guvernatorul general francez Louis Hector de Callière (1648-1703), a primit 1300 ambasadori amerindieni cu ocazia grandioasei festivitati care a avut loc la misiunea irocoaza de la Sault-Saint-Louis, astazi Kahnawake, Tratatul perimtând dezvoltarea în acea regiune, precum si a Montréalului, din toate punctele de vedere, economic, social, cultural. În acelasi an Lamothe-Cadillac a întemeiat orasul Détroit, un post militar.

– În 1711, britanicii au organizat invazia orasului Québec, englezul Hovender Walker fiind numit comandant sef. Când impozanta flota a patruns pe fluviul Saint-Laurent, opt nave s-au scufundat în urma izbirii unui sir de stânci, cauzând moartea a 900 persoane. Consiliul de razboi a decis întoarcerea din drum.

(Va urma)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Progres, progres, dar în ce fel…?

Întrebarea s-ar putea pune şi în alţi termeni: ce se înţelege, mai exact, prin „progres”? Li se pot atribui respectabilul...

Închide
3.16.70.247