caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

Discursul tinerei pakistaneze Malala Yousafzai la ONU la 12 iulie 2013

de (3-11-2013)
5 ecouri

Malala.Yousafzai.UNMalala este o tînără de origine pakistaneză în vîrstă de 16 ani, stabilita cu familia în Marea Britanie. S-a născut în localitatea Mingora din Pakistan, capitala provinciei Swat.

Încă din 2009, Malala a scris sub pseudonim, la îndemnul postului britanic BBC, un blog în care milita pentru dreptul fetelor la instruire şcolară.

La 9 octombrie 2012 este atacată de doi tineri talibani în timp ce se întorcea de la scoală împreună cu colegii. Unul din ei o împuşcă în cap după care, dusă la spital, se luptă între viată şi moarte.

Ştirea a avut imediat răsunet internaţional. Autorităţile Marii Britanii au înlesnit transportul şi îngrijirea ei de urgenţă în Marea Britanie. Se trezeşte după o perioada critică în care a fost în comă, după care însă urmează o perioadă de reabilitare medicală după pareza cu care rămăsese în urma rănilor.

Între timp, soarta ei ajunge să fie tot mai cunoscută în toată lumea. La 1 octombrie 2012 i se decernează Premiul Saharov pentru libertatea gîndirii. A fost nominalizată pe lista candidaţilor la Premiul Nobel Pentru Pace 2013.

Stabilită în Marea Britanie, unde după o perioadă se mută şi părinţii ei, Malala, paralel cu mersul la scoală, îşi continua acţiunea de a milita pentru dreptul la instruire al copiilor, pentru garantarea unei vieţi sigure şi liniştite a acestora şi în general al femeilor.

În perioada de după 2012 apariţiile ei în lumea occidentală sunt numeroase şi vor culmina cu întîlnirea cu preşedintele Obama şi cu discursul pe care l-a ţinut la Naţiunile Unite.

În acest an, Time o situează pe lista celor mai influente persoane ale lumii. Guvernul Canadei intenţionează sa-i acorde titlul de cetăţean de onoare. Tot în 2012 publică, împreună cu Christina Lamb, cartea „I Am Malala”.

Malala este o tînără despre care în mod sigur vom mai auzi în viitorul apropiat. Deutsche Welle o consideră cea mai celebră adolescentă a lumii. După o prezenţă de numai un an în Occident, Malala a apucat, aşa cum povesteşte în emisiunea de discuţii (la televiziunile norvegiene si suedeze) a realizatorului norvegian Skavlan, să fie şi ţinta criticilor, suspiciunilor, inclusiv a teoriei conspiraţiei. Unii au suspectat-o de a fi „agentă CIA”, alţii ca fiind o… poloneză adoptată de părinţi pakistanezi, sau că nu a fost niciodată victima unei agresiuni.

În apariţiile ei publice a dat dovada unei gîndiri ascuţite, echilibrate şi a unui mare talent oratoric.

Urmăriţi aici discursul ei la Adunarea Naţiunilor Unite.

Cîteva fragmente din discurs, în româneşte, pot fi citite aici

Alte informaţii despre Malala: v. aici.

Cartea „I Am Malala”; v. aici.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (10-10-2014 la 12:28)

    Malala Yousafzai – Premiul Nobel pentru Pace 2014

  • George Petrineanu: (10-10-2014 la 13:01)

    Un semnal dat celor care folosesc violenta impotriva celor slabi, in scopuri „nobile”.

  • CHARLIE: (11-10-2014 la 14:44)

    Am auzit acum cateva zile pe statia BBC reactia unui gazetar pakistanez la acordarea premiului Nobel lui Malala.

    El tuna si fulgera ca toata povestea este inscenata de Vestul (salbatic) care i-a poluat mintea lui Malal. Probabil sau mai precis i-au fost scrise discursurile in favoarea educatiei femeilor.

    Cand il auzi vorbind pe gazetarul pakistanez iti daoi seama cat de profund inradacinate sunt ideile inapoiate la asa-zisi intelectuali. Talibanismul nu este un fenomen trecator si reprezinta ideile unor imami care vor sa-si mentina puterea lasand poporul in balta ignorantei.

    Am avut niste discutii acum 15 ani cu un inginer pakistanez care locuiste in SUA si mi-a povestit cat de uluit a fost cand a vizitat Pakistanul si si-a dat seama cat de „inapoiati” erau.

  • Wanda Lucaciu: (11-10-2014 la 18:24)

    Persoana care a bifat ca nu este de acord ca Malala a obtinut Premiul Nobel pentru Pace 2014, este si el/ea inapoiat(a) ca si gazetarul pakistanez care a aparut la BBC!

  • George Petrineanu: (11-10-2014 la 18:56)

    Am văzut-o prima dată invitată la emisiunea Skavlan (TV Suedia) și m-au frapat maturitatea și spontaneitatea ei. Dacă i s-a poluat mintea atunci s-a făcut asta la marea artă.
    Skavlan a întrebat-o dacă nu i-a fost frică să-i critice pe talibani cind trăia in Pakistan.
    „Pai, a răspuns ea, cind traiesti cu ei știi precis că te vor ucide, așa că am preferat măcar să apuc să vorbesc înainte.”



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Aprinde luna şi o stinge iar

Vântul se joacă în pletele tale. / Cavalcada norilor / Aprinde luna şi o stinge iar. / Nimeni nu plânge...

Închide
18.117.94.180