caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Anonim pe internet

de (3-9-2007)

Anonimatul pe internet a inceput sa devina un subiect de care se preocupa tot mai multe persoane in ultima vreme. Si nu facem referire aici la cei cu intentii nu tocmai bune ci la oamenii care doresc liberalizarea accesului pe internet.
Conform unui studiu recent privind filtrarea datelor care cirucula pe internet s-a demonstrat ca numarul guvernelor care analizeaza traficul online al utilizatorilor sau blocheaza siteuri web este in continua crestere. Rapoartele privind cenzura au fost realizate de Open Net Initiative, o organizatie aparuta in urma unui parteneriat intre universitatile Cambridge, Oxford, Harvard si Toronto si sunt sustinute de Marina Americana si alte organizatii precum Electronic Frontier Foundation si Voice of America, care militeaza pentru liberul acces la informatie. Acestea din urma au pus la punct un sistem de comunicatii anonime pe internet care este cunoscut ca fiind Proiectul Tor.
In prezent softwareul creat reuseste sa mascheze adresa de IP a utilizatorilor prin rutarea pachetelor prin trei servere dedicate alese aleator dintr-un grup de 1000, iar numarul acestor servere se doreste a se mari in viitorul apropiat.
“Site-uri Web precum Wikipedia sau Blogspot sunt blocate din ce in ce mai frecvent de firewall-uri instituite de organizatii guvernamentale din intreaga lume. Desi multi utilizatori folosesc Tor pentru a ocoli aceste restrictii, retelele Tor nu sunt proiectate pentru a face fata unei cenzuri de o asemenea amploare”, aprecia Roger Dingledine, cofondatorul Tor, in cadrul conferintei Black Hat din Las Vegas. Desi pachetele nu pot fi urmarite, organizatiile guvernamentale pot gasi serverele dedicate si le pot inchide, pentru ca acestea sunt listate public.Black Hat
In prezent cel putin 25 de tari blocheaza accesul la diferite siteuri de Internet din motive politice, sociale sau de securitate. Dintre cele mai cunoscute se numara tari precum China, Iran, Siria, Tunisia si Vietnam care filtreaza continutul pe criterii politice, pentru sustinerea unor personalitati sau a unor partied aflate la guvernare, Arabia Saudita, Tunisia si Yemen pe motive sociale pentru a bloca accesul la siteuri cu continut pornografic sau jocuri de noroc online. Accesul este blocat nu numai pentru accesarea unor siteuri de informare online ci si servicii precum retelele de telefonie internet Skype.
In prezent echipa care lucreaza pentru acest proiect lucreaza la realizarea unui soft prin care orice computer va putea deveni server Tor, altfel spus orice calculator va putea trimite mai departe pachetele anonime fara ca acestea sa poata fi interceptate de cei care isi doresc sa realizeze studii online, deoarece vor descoperi numai cateva adrese de IP aflate oriunde in lume. [www.marianbanica.ro]

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
preţuindu-te…

am trezit privirea nu pentru a mă vedea ci pentru a fi zâmbetul tău îndrăgostit prinzându-mi mâna de atingerea inimii...

Închide
18.224.69.137