Se implinesc 25 de ani de cand Royal Philips Electronic punea la punct primul compact disc intr-una din fabricile sale de langa Hanovra, Germania. Ideea unui mediu de inregistrare care sa poata fi citit fara contact este in fapt cunoscuta de mai bine de 40 de ani atunci cand un inginer- nemultumit de calitatea inregistrarii discurilor de vinil- a introdus conceptul citirii unui disc folosindu-se un laser.
Compact discul a insemnat inceputul unei noi ere a inregistrarilor audio, moment in care intreaga industrie a muzicii a profitat de aparitia noii inovatii. In 1979 au fost stabilite primele specificatii tehnice ale noii inventii printr-un standard cunoscut si astazi sub denumirea de “Cartea Rosie”, in care sunt trecute toate specificatiile originale. Pentru realiarea primului compact disc a fost nevoie de doua mari companii care si-au unit fortele pentru a duce la bun sfarsit proiectul. Philips si Sony au alcatuit o echipa de ingineri cu care au reusit sa dea viata compact discului pe care il cunoastem astazi. Si, pentru a mari aria de raspandire a noului mediu de inregistrare in randul industriei si al consumatorilor, Philips si Sony au pornit pe drumul deschis de catre IBM care decisese sa isi publice datele tehnice ale primului calculator compatibil x86.
Aceasta miscare a dovedit a fi foarte inspirata pentru ca intreaga industriei a trecut usor catre noul format. “Cand Philips a hotarat cu Sony sa realizeze compact discul, primul nostru scop a fost sa facem cunoscut peste tot in lume rezultatul proiectului. Am facut acest lucru colaborand deschis pentru a accepta noul standard, iar pentru ambele companii aceasta inovatie a deschis noi oportunitati, efotul fiind larg rasplatit.”, a declarat Piet Krammer, unul dintre inginerii care au lucrat pentru proiectul original.
“La finele anilor 70 si inceputul anilor 80 nu ne-am imaginat ca intr-o zi industria de calculatoare si de entertainment va opta pentru compact discul digital pentru a stoca volumul crescand de date pentru programele de computer si filme” a completat acesta.
In cei 25 de ani de viata compact discul a fost vandut intr-un numar record, cateva estimari aratand cifre de peste 200 de miliarde de bucati si ramane in continuare stramosul mediilor de stocare optice moderne precum CD-R, CD-RW, DVD, DVD-RW sau mai noi Blue-Ray.