Mihai Vioreanu este prototipul rugbystului care a facut ca acest sport sa devina unul dintre cele mai populare din lume. Doctor, component al echipei nationale, promotor al diverselor actiuni de caritate si in permamenta in cautare de noi provocari, el nu putea sa lipseasca de acolo de unde a venit cea mai dureroasa incercare umana din ultima vreme: cutremurul din Haiti. Chirurg in Dublin, Vioreanu aplecat alaturi de alti colegi sa ii ajute, voluntar, pe suferinzi. A fost o saptamana cu adevarat plina in care, deloc susprinzator, rugbystul nostru s-a simtit exact ca intr-un cantonament de odinioara. Un om care merita respectul nostru.
Rugbystii sunt oameni duri in meci, dar in afara terenului au inima mare. Fostul component al reprezentativei, Mihai Vioreanu, acum chirurg in Irlanda, a dat o mana de ajutor victimelor cutremurului distrugator din Haiti.
Mihai Vioreanu a acumulat 30 de selectii si a marcat 11 eseuri pentru echipa nationala. A reprezentat Romania la Cupe Mondiale, in ’99 si 2003. Vioreanu a fost jucator amator. Pentru a juca pentru Romania, el trebuia sa isi ia concediu fara plata. Intre antrenamente si meciuri, rugbystul roman a studiat medicina si a devenit chirurg la Dublin in Irlanda. In urma cutremurului care a zguduit Haiti, Mihai Vioreanu nu a putut sta spectator. A plecat alaturi de alti chirurgi sa ii ajute, voluntar, pe suferinzi.
„A fost o saptamana foarte interesanta, care a dus la ambele extreme, si cu bune si cu rele. E un sentiment deosebit cand poti sa iti aplici calitatile pe care le-ai dobandit in timpul unor ani de zile si sa te duci sa faci diferenta in viata unor oameni. Acolo s-a simtit intr-adevar prezenta noastra. A fost o picatura intr-un ocean, dar macar am facut ceva pentru cativa oameni”, spune Mihai Vioreanu.
El adauga ca lucrul in echipa invatat la rugby l-a ajutat in aceasta experienta. „Intr-o asemenea situatie ai nevoie de oameni care nu numai ca pot sa faca mai multe lucruri in acelasi timp, dar trebuie sa ai decizicii dificile in conditii dificile si intr-un timp foarte scurt. Si mai ales trebuie sa fie o echipa.”
Fostul rugbyst s-a simtit in Haiti ca intr-un cantonament la rugby. „Cand mi-am facut geanta de plecare in Haiti, ma simteam ca atunci cand imi faceam bagajul pentru a pleca intr-un stagiu de pregatire cu echipa de rugby. Doar ca in geanta nu mai erau acum tricourile de rugby, ci halatele si lucrurile medicale”.
Vioreanu nu este la primul act de caritate. El a mai alergat in cateva maratoane, iar fondurile stranse le-a donat lui George Balta, rugbystul roman care a suferit un grav accident in urma cu 4 ani.
http://www.rugby.ro/articol/mihai-vioreanu-fostul-fundas-al-romaniei_chirurg-voluntar-in-haiti-14968/
Domnule doctor va apreciem si va multumim ca ati punctat inca o data si pentru noi romanii spectatori ! Rugby-ul este un sport de echipa care desi in aparenta dur, a format si ar trebui sa formeze in continuare, pe langa trupuri sanatoase si caractere umane exemplare !