caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

“Lansarea de rachete din Gaza împotriva civililor israelieni intră în categoria crimelor de război”

de (13-1-2013)
15 ecouri
rachete lansate de palestinieni

Rachete lansate de palestinieni

Rareori se întâmplă ca în cazul conflictelor israeliano-palestiniene organizaţiile nonguvernamentale să-i condamne numai pe palestinieni. De obicei analizele critică reacţia „disproprţionată„ a Israelului faţă de acţiunile palestiniene sau, în cel mai bun caz, în dorinţa de a menţine o atitudine „nepărtinitoare”, sunt învinovăţite ambele părţi. Dar luna trecută, organizaţia Human Right Watch a elaborat un raport despre ultimul conflict din Gaza în care condamnă, fără echivoc, grupările radicale palestiniene pentru atacurile cu rachete împotriva civililor israelieni.

Raportul a fost elaborat pe baza mărturiilor unor cetăţeni israelieni din localităţile bombardate şi ale unor palestinieni din Gaza. Se scoate în evidenţă faptul că în timpul confruntărilor din noiembrie anul trecut grupurile armate din Gaza „au încălcat legile războiului prin lansarea a sute de rachete împotrva centrelor populate din Israel”. „Grupuri armate palestiniene au  dat de înţeles limpede în declaraţii că scopul lor a fost să afecteze populaţia civilă”, a afirmat Sarah Leah Whitson, director pentru Orientul Mijlociu al Human Rights Watch. “Nu există nici o justificare legală pentru a lansa rachete în centre populate”, a adăugat ea.

Raportul arată că în săptămâna în care s-a desfăşurat conflictul au fost lansate 1500 de  rachetele  împotriva  centrelor populate israeliene. “Între 14 şi 21 noeimbrie, terorişti din Gaza au lansat aproximativ 1500 de rachete împotriva Israelului şi peste jumătate dintre ele au exploadat în Israel, 60 pe teritorii locuite de civili. 40 de persoane au fost, fie ucise, fie rănite şi aici nu au fost incluşi doi arabi din Gaza care au murit din cauza propriilor rachete, prost ţintite”, se arată în raport. Human Rights Watch indică şi provenienţa lor din diferite state arabe, adăugând că Iranul a furnizat specialişti care să-i înveţe pe palestinieni cum să confecţioneze şi să folosească rachetele. Afirmaţia s-a bazat pe declaraţiile unei oficialităţi militare iraniene, potrivit căruia “Iranul a furnizat informaţii tehnice teroriştilor din Gaza pentru a-şi confecţiona propriile rachete Fajr5 cu rază medie de acţiune care au fost lansate spre Tel Aviv şi Ierusalim. Iranul a negat că ar fi livrat rachete în Gaza”. “A furniza armament unei părţi într-un conflict, ştiind că probabil va fi folosit în comiterea unor crime de război constituie un sprijin pentru comiterea unor crime de război”, menţionează Human Right Watch..

Organizaţia a realizat o serie de interviuri, în timpul şi după conflictul din noiembrie, cu martori, rudele celor ucişi sau răniţi de atacurile cu rachete, precum şi cu un purtător de cuvânt al serviciilor israeliene de urgenţă medicală. De asemenea, a intervievat persoane din Gaza. Toţi au confirmat că rachetele au fost lansate împotriva populaţiei civile, raportul enumerând localităţile israeliene ţintite precum şi numărul victimelor..

În Gaza, subliniază documentul,  organizaţia , pe baza declaraţiilor a patru martori şi a unor informaţii indirecte, a descoperit că “grupuri armate au lansat de multe ori rachete din zone dens populate, lângă locuinţe, magazine şi hoteluri, expunând în mod inutil civili din apropiere unor riscuri grave provocate de contraatacurile focurilor israeliene”, fapt despre care partea israeliană a vorbit de nenumărate ori, inclusiv în timpul primului conflict din Gaza din 2008-2009. Human Rights Watch a concretizat “grupurile armate”: Hamas, Jihadul Islamic şi ramurile teroriste ale Comitetelor Populare de Rezistenţă. De multe ori, se subliniază în raport, rachetele au fost lansate din tunele subterane, prin deschizături făcute special. Un exemplu dat a fost lansarea în ziua de 20 noiembrie a unei rachete din Gaza, la 100 de metri de clădirea Shawa şi Husari în care se aflau birourile diferitelor organizaţii de presă palestiniene şi internaţionale. Un alt martor palestinian a vorbit despre lansarea unei rachete din curtea unei case, foarte aproape de hotelul Deira. De asemenea, potrivit unor ziarişti, se pare că Hamas a dezvoltat o reţea de tunele pentru a se adăposti şi pentru a lansa rachete.

Human Right Watch a subliniat că, potrivit legilor internaţionale umanitare sau legilor războiului, civili şi structuri civile nu trebuie să fie ţintele unor atacuri deliberate sau ale unor atacuri care nu fac deosebire între obiectivele militare şi civile. Cine comite încălcări serioase ale legilor de război în mod intenţionat sau necontrolat poate fi tras la răspundere pentru crime de război, conchide documentul citat..

Comentariile sunt de prisos. Totuşi, merită de adăugat că sudul Israelului este de ani de zile victima rachetelor palestiniene şi, în general, opinia publică internaţională s-a prefăcut că nu le vede.

Tags: , ,

Ecouri

  • Joe King: (16-1-2013 la 13:39)

    Doamna Galambos,

    Tocmai am terminat un comentariu in engleza 🙂 ..Ce ar fi sa vedeti filmul The Gatekeepers ( Somrei asaf) …sa nu ma intelegeti gresit insa mesajul filmului e clar, atita timp cit guvernele Israelului nu iau in seama problema adevarata a palestinienilor sa va rugati la Kipat Barzel ( 90% succese)

    De ce oare propaganda palestiniana a cistigat mereu? V-ati pus vreodata intrebarea? De ce Peri spune in film ca situatia te transforma in…smolani? ( de stinga)

    Ca si mine va pasa doar de securitatea noastra, palestinienii care se considera freedom fighters sint pentru noi teroristi. La razboi ca la razboi.

    Imaginea Israelului in lume e rea. Azi am auzit la stiri ce a zis Obama dupa ce Mazen s-a auto-declarat. Israelul se izoleaza din ce in ce mai mult dar nu va faceti probleme, America e obligata sa apere Israelul.

    Bottom line, pe 22 sint alegeri. Bibi…35 mandate …o sa fie bine?

  • Andrei Martin Aszodi: (17-1-2013 la 05:39)

    @Joe King.
    Nu am inteles. Asta n-ar avea importanta dar parerile despre situatia de acasa ma intereseaza. Cand un bottom line se termina cu o intrebare sunt tentat sa jump to the first line. Mesajul filmului e clar si continutul lui foarte adevarat. Dar ma intreb, cine sunt acesti Palestinieni si care e problema lor adevarata ?

    Am un raspuns, nu mai putin serios decat comentariul dumneavoastra. Problema Palestinienilor este simlara problemelor noilor nascuti. Dupa revenirea noastra pe drept sau pe nedrept nu conteaza, populatia araba heterogena din Israel (Palestina fiind numele cinic si amar dat de romani teritoriului in numele filistinilor ca pedeapsa pentru cea mai darza rezistenta militara intimpinata de ei in campaniile lor) a dat nastere unui asa zis popor. De fapt e vorba de populatia heterogena araba, fara istorie proprie popor. Daca ei au dreptul de ce nu Beduinii si/sau Druzii ? Nu vreau sa anticipez; va veni si asta.

    La dansii, ma refer la populatia originara din peninsula arabica, asta este traditie istorica. Au ajuns in Egipt, Algeria, Tunisia, Maroc, etc., etc. Au ajutat populatia indigena sa dispara fizic si/sau spiritual. S-au declarat apoi constructori de piramide si continuatori ai culturii antice locale. Si asa s-a nascut Egiptenii, Algerienii, Tunisienii, Marocanii, etc., etc.

    Dar revenind la Palestiniei, unica lor problema este existenta noastra acolo. Nu avem nici o solutie. Sinuciderea la noi nu e bine vazuta. Naiv e cel care se mira.

    Dar imi amintesc de o vrabiuta care nefiind la timpul potrivit la locul potrivit a fosta imbalegata de o vaca. Pisica a venit, a scos-o a spalat-o si a papat-o. De atunci se spune ca nu toti care te baga in r…t o fac cu intentii rele si nu toti care te scot au intentii bune.

    Ma refer la sprijinul natiunilor pentru infiintarea statului Israel. Le sunt recunoscator pana la moarte. Ma gandesc doar ca vrabiuta, oare care le-o fi fost intentia ?

  • Alexandru Leibovici: (17-1-2013 la 09:12)

    @Joe King

    „palestinienii care se considera freedom fighters sint pentru noi teroristi.”

    Pot ei să se considere ce vor, dar regimul pe care-l vor instaura în caz de victorie nu va fi freedom, ci o dictatură. Iar metoda pe care o folosesc este terorism.

    Deci: cei care îi numesc terorişti au dreptate, iar cei care îi numesc freedom fighters aiurează. Punct.

  • Joe King: (17-1-2013 la 10:38)

    @Andrei Martin Aszodi

    Problema lor e ca vor o tara. In film se subliniaza ca doar Rabin a avut intentia sa mearga in directia asta. Ygal Amir a schimbat istoria si l-a omorit.

    Dreapta din israel nu vrea sa le dea o tara, din contra. Stinga si Centrul in Israel vor.

    Eu cred ca au o problema 🙂 palestinienii astia, din cauza ca Dreapta va cistiga din nou alegerile. Imi raspund singur la intrebare, nu stiu 🙂 Eu m-am convins dupa cel de al de al doilea razboi din Liban ca arabii vor sincer sa stearga Israelul de pe fata pamintului si ma gindesc ca „prietenii” americani sint putin naivi. Aici sintem de acord. Insa Palestinienii nu vor renunta in veci la o tara a lor. Dreapta in Israel e multumita cu situatia lor de a vrea si a nu a avea niciodata insa pretul pentru asta va fi prea dureros, dupa parerea mea si a filmului mentionat.

    Pe mine nu ma intereseaza Istoria, cine vrea sa ma arunce din casa mea si sa-mi goneasca familia sa arda in Iad. Pentru multi palestinieni e si problema lor. Puteti vedea multe dezbateri pe internet in care palestinianul spune: Strabunicul,bunicul meu, tatal meu si eu am trait aici. De ce sa nu am dreptul sa ma intorc la ce a fost al meu? Din pacate asta e principalui motiv pentru care nu se ajunge la un acord cu ei, vor sa se reintoarca. Se poate vorbi la infinit despre conflict. Insa nimeni nu stie si nu stie sa prezica viitorul. Razboaiele sint oribile insa pare ca asta e viitorul din nou.

    @Alexandru Leibovic

    Ei se numesc pe ei freedom fighters, teroristii. Eu ii numesc derbedei spalati la creier si nazisti din pentru ca ucid evrei din cauza ca sint evrei.

  • Wanda Lucaciu: (17-1-2013 la 11:01)

    „ca arabii vor sincer sa stearga Israelul de pe fata pamintului si ma gindesc ca “prietenii” americani sint putin naivi.”

    Dl. King, faptul ca americanii sunt putin naivi, este un „understatement”. Obama nu este „prietenul” Israelului si acum vrea ca Sen Hagel sa fie Secretary of Defense.
    Din pacate, Hagel va reusii sa fie Secretary of Defense, pt ca „U.S. Senator Chuck Schumer, the No. 3 Democrat in the Senate, and Senator Barbara Boxer, a senior member of the Senate Foreign Relations Committee, said Hagel had eased their concerns over Hagel’s positions on Israel, Iran and other issues.”
    Naivitatea este un cuvant frumos care in fond poate fi inlocuit cu STUPIDITY, in cazul asta.

  • itzhak bareket: (17-1-2013 la 13:28)

    …prea multi semi-docti si quatro-docti, chipurile politicieni emeriti, emit baliverne in betii de de cuvinte fara noima si fara de rost. Astept ca respectabilii redactori si editori sa puna capat acestui flagel…

  • Joe King: (18-1-2013 la 05:10)

    Mar Bareket,

    Mersi pentru compliment 🙂 eu locuiesc in Israel si nimeni in Israel nu trateaza de sus pe oricine isi spune parerea.

    Cred ca am prezentat simplu parerea mea fara sa fac pe desteptul si spunind ca rachetele pe care le trag teroristii sint rezultatul unei situatii anumite si ca guvernelor Israelului nu le-a prea pasat de poporul palestinian si problemele lui. Concluzia unui film pe care l-am vazut de curind.

    Repet, incult sau nu eu traiesc in Israel si nu sint chiar timpit. Pe 22 ma duc sa votez cu social-democratii… V-am dezvaluit acum un secret drept recompensa pentru compliment. Eu nu sint suparacios insa nu aveti dreptul sa hotariti cine pune talkback-uri la Acum.tv. Sau daca chiar sinteti o persoana asa importanta si fara dumneavoastra Acum.tv se duce de ripa, ma retrag singur, doar confirmati. Cu stima, Dan Pohic, Haifa….username-ul meu e Joe King…dar acum I am not joking 🙂 Shabat Shalom

  • Andrei Martin Aszodi: (18-1-2013 la 07:57)

    @itzhak bareket
    Nu stiu daca sunt semi-vizat de catre comentariul dumneavoastra … dar sigur ca o parte din cititori este vizata. Inainte de a va da un raspuns care-mi sade-n gat, am citit ceve despre dumeavoastra (articol ACUM 2009) care nu prea aduce cu ce vad eu cu ochii ACUMa. Cu toate acestea prefer sa va cer un favor.

    Puteti sa binevoiti sa-mi raspundeti la o intrebare si anume:

    Care ecou si ce afirmatie din ecou v-a tulburat in asa hal incat sa jigniti o categorie de cititori care cu bunavointa incearca sa-si exprime o parere si pe care probabil ca nu-i cunoasteti ?

  • Andrei Martin Aszodi: (18-1-2013 la 10:23)

    @Joe King
    Mar Dan Pohic,

    Ma asociez reactiei dumneavoastra desi o consider mult prea delicata relativ la comentariul jignitor al acestui domn Itzhac Bareket. Dansul chiar posedand un CV (sris de doamna Ghita in 2009 cu ocazia celei de a 86-a aniversari) vreau sa spun ca nu are dreptul sa inchida gura altor Israelieni ca dumneavoastra si ca mine de care nici macar nu are habar cine suntem. In orice caz ACUM nu este agentia de presa a dansului. Poate confuzia vine de la Editura Brukmayer unde domnul Itzhak Bareket(Izu Brukmayer) putea face (probabil) cenzura pe care o cere aici de la „respectabilii redactori”.

  • Andrei Martin Aszodi: (18-1-2013 la 10:33)

    @itzhak bareket
    Convins fiind ca nu voi avea nici un raspuns din partea Domnului Izu iata raspunsul dedicat domniei sale care imi statea in gat:

    “…prea multi semi-docti si quatro-docti / cuvinte fara noima si fara de rost”
    Prea stimate inventator de cuvinte, sfertodoct suna ma bine nu ? In plus semi-doct este o operatie aritmetica. Cuvantul prejorativ la care va referiti se scrie fara minus. Primul ca al doilea nu exista.

    “chipurile politicieni emeriti, emit baliverne in betii de de”
    Cand citesti si comentezi un articol despre politica Israeliana nu e nevoie sa fii politician emerit ca dumneavoastra. Este suficient cred sa fii Israelian de peste 30 de ani ca mine. Presa electronica are regulile ei pe care sincer nu vi le spun. Nici o sansa sa intelegeti.

    “Astept ca respectabilii redactori si editori sa puna capat acestui flagel…”
    Va referiti oare la flagelul transformarii siteului intr-un site de intalnire pentru regasirea femeii abandonate ? Nu era mai pudic “draga” sa-i scrieti pe E-Mailul ei privat ? In plus daca nici macar macadam nu stiti ce este despre faleza nici nu ma mir.

    REMARCA: Emit aceste baliverne aici la betie crunta, cu cuvinte care pentru dumneavoastra, politician, literat si actor de elita, nu vor avea nici noima nici rost … pentru a scuti alti cititori de a se simti flagelati de catre propourile domniei voastre.

  • Sorin Paliga: (19-1-2013 la 17:16)

    Îmi permit un punct de vedere doar pe tema „imaginii Israelului” în lume care a fost discutată și în textul inițial, și în comentarii. Rog a se citi cele ce urmează cu indulgență: nu sînt evreu, nu am fost niciodată în Israel; am citit însă despre civilizația iudaică, despre Talmud, despre Zohar și despre Templul lui Sololom.

    Problema „imaginii” este complicată și greu de explicat. În antropologia culturală vorbim de „stereotipul etnic”, există multe studii pe tema asta, am mai scris și eu, pentru anumite perioade istorice. Aș ajunge la concluzii pe ocolite. Știți care sînt cele mai numeroase filme difuzate de televiziunile din România după cele în limba engleză (și, eventual, în franceză)? Poate surprinzător pentru mulți: filmele (sud) coreene. Totul a început acum circa 3 ani la TVR 1 cu un film istoric. După succesul colosal, TVR 1 a instituit „ora de coreeană” seara, cu reluare, și încă una dimineața. Alte 2-3 canale dau filme coreene, și istorice și inspirate din viața contemporană. Care limbă orientală credeți că a avut un puseu extraordinar în ultimii 2 ani la Facultatea de Limbi Străine? Nu ați ghicit?

    De multe ori, caut filme non-americane. Nu că nu mi-ar plăcea, dar – la un moment dat – te saturi. Mă bucur cînd dau peste un film danez (zilele trecute), odată unul islandez (am fost curios să aflu ce limbă vorbeau și am identificat-o înainte de finalul filmului!), cîte unul suedez, norvegian, cehesc (e un serial, unul singur) etc.

    Cîte filme israeliene am văzut la vreo televiziune din România? Cîte filme despre Israel, despre viața de acolo, despre istoria Israelului, despre viața cotidiană din Israel se dau la televiziunile din România? Rar de tot. Un film american submediocru despre niște căutători de comori în Israel; un film documentar în care un arheolog evreu, tînăr și pletos, ne vorbea despre posibila identificare a mormântului familiei lui Isus; un film despre crearea statului Israel.

    Sigur, nu mă uit toată ziua la televizor, dar știu răspunsul la întrebarea „de ce Israelul are o imagine proastă”? Deoarece viața reală din Israel nu este cunoscută, practic, deloc. Dacă statul Israel ar face ce face Coreea de Sud, prin finanțarea unei intense campanii de promovare a istoriei și a vieții din Coreea, lumea ar ști ce este statul Israel, ce probleme are, ce probleme au locuitorii săi, de ce este acolo un conflict, cine îl întreține și de ce. Despre Israel se vorbește, practic exclusiv, dacă e acolo un atac terorist. Mai vedem, rar, o reclamă de tipul „vacanță în Israel”.

    Dat fiind faptul că cititorii acestui ziar pe internet sînt israelieni și/sau evrei stabiliți în diverse țări, cred că aceste chestiuni ar trebui să constituie un punct de plecare pentru discuții serioase. Războiul rece se va fi terminat în Europa, acolo nu s-a terminat. Cine să facă imaginea Israelului? Lumea arabă? Gruparea Hamas?

    Israelienii, ca oameni și Israelul, ca stat, trebuie să iasă în lume și să vorbească despre ei, despre țara lor, despre viața lor, despre problemele lor și să arate mereu că nu ei sînt pricina nefericirii altora.

  • Wanda Lucaciu: (19-1-2013 la 19:58)

    Dl Prof Paliga,
    in mare sint de acord cu comentariul dv.

    Dar cind vine la urmatoarea fraza „Dat fiind faptul ca cititorii acestui ziar pe Internet sint israelieni si/sau evrei stabiliti in diverse tari…”trebuie sa clarific ca este incorecta.
    Din 17 articole aparute in editia curenta, 9 dintre articole sint scrise de neevrei.
    Din peste 30 de comentarii(unele scrise de aceiasi cititori) 13 comentarii sint scrise de neevrei
    Din cele 17 articole din editia curenta, numai doua articole adreseaza conflictul arab-israelian
    Redactia are statistici mult mai exacte decit cele scrise de mine. Le voi reda intr-un alt comentariu.
    Revista ACUM este pentru toata lumea care respecta oamenii de diferite religii.
    Bun venit la ACUM la toti cititorii nostrii!

  • Sorin Paliga: (20-1-2013 la 01:22)

    Doamna Lucaciu, nu am făcut nicio analiză statistică, eu nu împart oamenii pe criterii confesionale. Fraza, în ansamblu, era – zic eu – clară: era o sugestie/ o idee ca israelienii să iasă în lume cu mesaje clare privind civilizația israeliană contemporană. Oamenii nu ii cunosc, de fapt, pe israelieni.

  • Relu Rufu: (20-1-2013 la 04:59)

    Dl Prof Paliga,

    Eu – din Israel – am impresia ca suntem prea mult in centrul atentiei mondiale! As prefera putin anonimat…

    Ma mira ca imi spuneti ca Israelul este prea putin vazut in strainatate… Din cate tin eu minte, aproape in fiecare an, un film din Israel a prins „short list” la premiile Oscar:

    Beaufort (2007) – la concurenta cu Band Visit (un film care mi-a placut in mod deosebit) insa a fost respins pentru ca avea prea multa conversatie in lb. engleza

    Waltz with Bashir (2008)

    Ajami (2009)

    Footnote (2011)

    Anul acesta 2 filme documentare produse in Israel sunt candidate la premiul Oscar:

    – The Gatekeepers
    – 5 Broken cameras (o coproductie israeliano-palestiniana)

    De asemeni serialul „Homeland” care a castigat recent premiul Emmy este inspirat de realitatea din Israel.

    Din pacate (sau din fericire) nu putem de aici din Israel sa influentam ce filme sunt transmise sau nu la Televiziunea Romana.

    Personal, nu cred ca Talmudul sau Zohar dau o idee despre Israelul contemporan… E ca si cum ai judeca Romania dupa „Mitologia tracilor”!

    Cred ca o vizita in Israel va va ajuta sa-i intelegeti mai mult pe israelieni. Eu ma ofer cu placere sa va fiu ghid atunci cand va hotarati sa ne vizitati!

  • Sorin Paliga: (20-1-2013 la 07:15)

    Eu vorbeam despre ce se întîmplă în România, probabil sînt diferențe (mari) de la țară la țară. Israelul este pe pagina întîi, să spun așa, mai degrabă la evenimentele negative legate de acțiuni teroriste, nu în general.

    Vă mulțumesc pt invitație, nu am perspective imediate, dar sănătoși să fim…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Firmele care plasează anunţuri discriminatorii nu sunt, deocamdată, sancţionate

Practicile discriminatorii sunt utilizate chiar și de cele mai populare firme, însă niciuna dintre acestea încă nu a fost avertizată...

Închide
13.58.211.135