caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Sebastian Lazaroiu – creatia oligarhiei securiste

de (19-3-2007)
3 ecouri

Sebastian Lazaroiu a fost recent numit consilier prezidential pe probleme de „planificare si analiza politica”. El urmeaza un drum pe care l-au parcurs si alti sondatori înaintea lui (Vasile Dâncu, Alin Teodorescu, etc), dovedind în acest fel nu doar ca a fost un turist prin lumea sondajelor, ci, mai grav, ca a folosit sondajele pentru construirea unei cariere politice. La fel ca predecesorii lui, Sebastian Lazaroiu se dovedeste a nu fi decât un instrument docil în mâna unei oligarhii securiste si comuniste din sociologie si din politica, oligarhie ce l-a creat si l-a implantat în diverse pozitii publice. Reamintesc faptul ca el a fost pâna mai ieri sluga celui mai abject sociolog deconspirat de CNSAS pâna acum – ma refer la patronul CURS Dorel Abraham, cel care îsi turna subalternii pe care trebuia sa-i apere, distrugându-le vietile si carierele, bagându-i în anchete pentru deviationism ideologic sau alungându-i peste granita. Reamintesc si faptul ca Sebastian Lazaroiu a fost nasit în prima lui casnicie de alt turnator – e vorba de Dumitru Sandu, director Gallup, cel care recomanda securistilor sa ia masuri împotriva unui coleg care citea carti sociologice interzise. Si mai reamintesc faptul ca Sebastian Lazaroiu a fost partener la înfiintarea unei asociatii a sondatorilor PSD-isti (SORMA) cu alt turnator notoriu – ma refer la Alin Teodorescu, patronul IMAS – cel care descria cu lux de amanunte tot ceea ce Securitatea voia sa afle despre putinii sociologi care se opuneau dictaturii lui Ceausescu (Pavel Câmpeanu, Silviu Brucan, etc.).
Cvasi-necunoscut în lumea sondatorilor în primul deceniu post-revolutionar, în ciuda numeroaselor tentative de a se impune în breasla cu sprijinul unor ofiteri securisti (reamintesc ca si-a înfiintat chiar un SRL de sondaje si a batut inutil la poarta multor institute de sondare a opiniei publice înainte de a se aciua la CURS), Sebastian Lazaroiu s-a facut pentru prima oara remarcat public în noiembrie 2000, când a dat publicitatii cel mai gogonat sondaj aruncat pe piata vreodata, cel care afirma cu câteva zile înainte de alegeri ca PDSR va câstiga cu 58% (când în realitate a luat mai putin de 37% – eroare: peste 21%). Acuzat de masluirea datelor de mai multi sondatori si politicieni, a redus imediat scorul PDSR cu 6 procente, estimând în Barometrul Fundatiei pentru o Societate Deschisa pentru partidul lui Ion Iliescu un procent de 52% – cu mult departat de cel rezultat în urma numararii voturilor. Chiar si la sondajul efectuat la iesirea de la urne din noiembrie 2000 – sondaj care trebuia sa aiba o eroare de +/-1% – a dat PDSR-ului 41% (eroare: peste 4%), iar pentru partidele neparlamentare 5% în loc de 14,7% (eroare: aproape 10%).
În loc sa fie azvârlit la lada de gunoi a sociologiei în urma acestor aberatii stiintifice, a fost promovat odata cu venirea lui Adrian Nastase în fruntea guvernului ca unul din cei mai importanti sondatori români. Si aceasta deoarece el s-a supus unora din cele mai mizerabile jocuri facute cu sondajele în spatiul public românesc. Dupa 1990, în fata discursului anticomunist al unor forte politice de dreapta, sociologii marxisti au urcat firesc în barca FSN/PDSR/PSD, întarindu-si tot mai mult pozitiile detinute în facultati, în institutiile de cercetare de stat si în cele private – sustinute financiar în mod consistent. In decembrie 1998, când PDSR a cunoscut cel mai scazut scor din istoria lui (12-14%), s-a hotarât crearea unui cartel al sondatorilor, care sa urce la unison acest partid, în fata cresterii PRM si a mentinerii CDR la cote înalte. Asa a început acest cartel format din CURS, CSOP, Metro Media Transilvania, IMAS, etc., ss aloce PDSR-ului 30% în martie 1999, apoi în aprilie 34%, iar în mai 39%, în conditiile în care partidul lui Iliescu nu reusea sa urce peste 20%. Aceste cresteri triumfaliste trebuiau sa arate ca partidele de la putere alunecau rapid pe toboganul istoriei, iar PDSR-ul tropaia victorios spre cucerirea puterii. Cartelul sondatorilor marxisti a urcat apoi PDSR la 47% în mai 2000 (când nu a luat la alegerile locale decât 27%) si ulterior la 58% în noiembrie (când nu a luat la alegerile parlamentare decât 36,6%). Ca acest cartel sa functioneze eficient, institutele care au dat alte cifre (în special BCS, dar si INSOMAR, IRECSON, etc.) au fost blamate public de Lazaroiu, Kivu, Teodorescu si Dâncu – promovati intens ca analisti politici la televiziuni. Toti ceilalti sociologi (si sunt peste 5.000 în aceasta breasla) au înteles ca trebuie sa taca sau sa-si ajusteze cifrele dupa CURS&comp. pentru a nu fi acuzati public, cu sfânta indignare proletara, de cei aflati în fruntea Asociatiei de profil. Infiltrat în ograda PNL-ului atunci când Adrian Nastase a facut un acord secret cu Valeriu Stoica pentru distrugerea Conventiei Democrate, Lazaroiu i-a gâdilat pe liberali în toamna anului 2000 cu procente de 12-15% (desi PNL nu a luat decât 7% la urne), ca sa accepte linistiti cresterea în sondaje a adevaratului lui stapân: PDSR.
In anii guvernarii Nastase, acest cartel a functionat la cote si mai aberante, prezentându-l pe Nastase cu o încredere de peste 70%, aratându-l chiar si pe Miki Spaga drept unul din cei mai iubiti fii ai poporului, iar partidul lor la peste 60%.
Dupa venirea la putere a Aliantei DA în 2004, cartelul acestor sondatori a functionat pe mai departe, PSD fiind tinut constant la 30-36%. In ianuarie 2006, când BCS si CIVIS au dat pentru prima oara PSD-ul la 20%, au fost imediat acuzati de Lazaroiu, Dâncu, Kivu, Teodorescu, dar si de Adrian Nastase de tot felul de mizerii, contestând cu vehementa acest rezultat. În ciuda acuzelor, în opinia publica s-a impus ideea ca acesta este scorul real. Urmarea a fost ca în PSD au avut loc cutremure importante. Adrian Nastase si Alin Teodorescu au recunoscut public ca framântarile din PSD au avut loc ca urmare a pierderii controlului asupra sondajelor de opinie.
Cum PSD nu a reusit sa creasca nici un procent în urma numeroaselor încercari de impunere a altor cifre (CURS a dat publicitatii mai multe sondaje cu acest partid situat la 26%) s-a dat din nou semnalul recuperarii controlului asupra sondajelor. La ordin, Kivu si Lazaroiu au fost implantati în cele mai importante trusturi de presa ca sa refaca vechiul cartel. In ciuda lipsei unei minime recunoasteri profesionale internationale, sunt aratati publicului ca mari specialisti, emitând judecati de valoare la adresa sondajelor, fara cea mai mica decenta care îi obliga sa verifice direct de la sursa bazele de date, normele metodologice, ipotezele de cercetare, etc.
Sluga supusa a unei oligarhii securiste si comuniste din sociologie si din politica, Sebastian Lazaroiu a executat orbeste toate ordinele legate de jocurile cu sondajele. Publicul îsi mai aduce aminte ca în seara alegerilor din noiembrie 2004 a anuntat ritos ca Adrian Nastase a câstigat cursa prezidentiala cu 50,7%. Se mai îndoieste cineva ca Lazaroiu este omul aruncat în fata de cele mai mizere personaje din fosta Securitate si din fostul PCR? El nici nu neaga acest lucru, câta vreme s-a afisat constant cu sondaje finantate de sursele Felix si Dana sau de Hrebenciuc, în care si-a tamâiat stapânii chiar si în ultimele sondaje cu procente anormal de mari: 4% pentru PC, 15% pentru PLD, 26% pentru PSD. Sper ca nu multi au uitat ca Lazaroiu a fost unul dintre solistii principali aflati în corul laudatorilor lui Nastase din anii 2001-2004, care proslavea PSD-ul sistematic cu procente de peste 10-20% mai mari decât în realitate. De ziua de nastere a lui Adrian Nastase din 2001 se lua la întrecere cu ceilalti sondatori marxisti care sa-l prezinte publicului în procente tot mai înaltatoare ca fiind cel mai iubit fiu al poporului, cel mai reformator, cel mai cinstit si mai viteaz luptator împotriva relelor din societate. Cu sprijinul altor politruci din breasla a înfiintat în 2001 o societate a sondatorilor PSD-isti intitulata SORMA, care nu a facut altceva decât sa critice sondajele care nu îi confirmau omagiile. La alegerile pentru Primaria Capitalei din aprilie 2005 BCS a facut un sondaj în care a anuntat ca Adriean Videanu va lua 52,5% iar Marian Vanghelie – sub 30%. Imediat au sarit politrucii din SORMA acuzând BCS-ul de tâmpenii incredibile, desi rezultatele votului au confirmat cifrele publicate: Adriean Videanu a luat 53%, iar Marian Vanghelie a luat 29,5% – erori sub 1%, cele mai mici din istoria sondajelor românesti. Nici pâna azi nu si-au cerut scuze pentru calomniile lansate. Când BCS a publicat seria de sondaje cu titlul „Securitatea si serviciile secrete”, Lazaroiu a fost trimis imediat în presa sa critice aceste cercetari, de stapânii lui deranjati de rascolirea unui asemenea subiect sensibil.
Printr-un ocult sistem controlat de fosti securisti si activisti comunisti, Sebastian Lazaroiu a fost impus acum consilier prezidential. Traian Basescu a ajuns astfel sa asculte de sfaturile celui pe care l-a acuzat public de cele mai neobrazate mârsavii stiintifice în noaptea alegerilor prezidentiale din 2004. Apropiindu-si oamenii celei mai odioase oligarhii comuniste, Traian Basescu pare a-si anula tot discursul de condamnare a comunismului din luna decembrie a anului trecut. E asemenea unei vaci care umple rapid o galeata mare cu lapte si îi da apoi cu piciorul, varsând-o în balegar. Ce îl determina sa-l pupe pe cel pe care mai înainte l-a scuipat scârbit? În rândul tinerilor sociologi, acest gest produce cel putin nedumerire. Daca lipsa de profesionalism si caracterul infect sunt ingredientele necesare unei cariere sociologice de succes, lumea trebuie sa se astepte la înmultirea sondajelor mizerabile si nu la reducerea lor. „Mâine o sa dau un sondaj cu Basescu cazut la 30%, poimâine o sa-l scad la 20% si o sa-l tin tot asa într-un ritm ametitor, pâna când ma va numi si pe mine consilier prezidential” – spunea ieri un sociolog la aflarea numirii lui Lazaroiu ca sfetnic al presedintelui. „Ce rost mai au sondajele cinstite daca aplaudacii lui Nastase au urcat acum în barca lui Basescu?” – se întreba scârbit un alt sondator. Sociologii securisti si activistii comunisti cocotati în fruntea Asociatiei Sociologilor, nelinistiti pâna mai ieri de anticomunismul lui Basescu, zâmbesc acum linistiti: Lazaroiu vegheaza pentru gloria si prosperitatea lor. De la înaltimea functiei prezidentiale va înfiera cu si mai vehementa indignare sondajele care deranjeaza acest mizer cartel al sondatorilor, aflat acum sub mantaua ocrotitoare a Presedintelui României.
Devine tot mai clar ca Sebastian Lazaroiu urmeaza un scenariu aplicat cu succes cu ani în urma de mentorul sau Alin Teodorescu. Dupa ce l-a scos la exit-poll-ul din 1996 presedinte pe Ion Iliescu, Alin Teodorescu a fost infiltrat rapid printre apropiatii lui Emil Constantinescu. Periindu-l cu sondaje omagiale desantate, acaparând în schimb aproape toate sondajele facute din bani publici în anii 1997-2000 (numai impozitele neplatite ale IMAS în 2001 depaseau cifra de afaceri a celor mai multe institute de sondare a opiniei publice), Alin Teodorescu a început subtil sa-l sape pe presedintele Constantinescu, saltându-si treptat-treptat în procente adevaratul stapân, în slujba caruia a fost pus apoi cancelar dupa îndeplinirea misiunii.
Spectacol urât, pe care multi l-au mai vazut jucat în trecutul recent, topaiala sondatorilor pe treptele puterii produce efecte importante. În 2001 unii sociologi au parasit scârbiti tara, altii si-au închis institutele în urma numeroaselor hartuieli si amenintari, dar cei mai multi au început sa înghita putin câte putin din borhotul securistilor. Cu sila, din oportunism, din lene intelectuala sau din convingere politica, multi sociologi au început sa trimita bezele stiintifice lui Adrian Nastase si PSD-ului, asa cum faceau pe vremuri cu Ceausescu si PCR, ajungând ss cânte într-un sinistru cor dirijat de unele din personajele mai sus mentionate.
Si atunci când unii au crezut ca acest buboi s-a spart, ca pot repune sondajele pe niste baze normale, nemarxiste si nesecuriste, Traian Basescu a început sa adune puroiul sociologiei în jurul lui. Ca acest puroi îl va sufoca pe presedinte sau ca Traian Basescu îl va arunca asupra adversarilor politici – doar viitorul ramâne sa ne arate. Ceilalti sociologi înteleg însa ca vremea meseriei lor a apus, ca trebuie sa se apuce de altceva sau sa plece rapid din tara. Plozii Securitatii vor începe sa cânte acum în locul cucuvelei, care a zburat si ea scârbita de pe turla Cotrocenilor.

Bruno Stefan – presedinte BCS

17 martie 2007

Ecouri

  • Virgil Iordache: (19-3-2007 la 00:00)

    Excelenta analiza, si foarte utila pentru noi cei din afara sociologiei. Ar fi utila si o prezentare a peisajului universitar in domeniu, poate ne ajutati sa ne edificam si in acest sens.

    Toate cele bune,
    Virgil Iordache

  • Stefan MAier: (19-3-2007 la 00:00)

    Bruno, nu cumva Basescu incepe sa simta in ceafa rasuflarea lui Becali si incepe sa aiba nevoie de sondaje trucate? Inteleg ca d-l Lazaroiu acesta e mare specialist in trucat sondaje… caz in care Basescu nu face decat sa puna omul potrivit la locul potrivit!

    Gasesc articolul tau o adevarata fila de istorie a Romaniei contemporane!

  • Mihai Platon: (19-3-2007 la 00:00)

    Gasesc foarte util acest articol care imi arata sofisticarea minciunii practicata in societate de grupuri mercenare de sociologi care utilizeaza sondaje polarizate sau trucate ale opiniei publice pentru a o distorsiona.
    Si, de asemenea, as gasi nedemn pentru Presedintia Romaniei sa inceapa a utiliza astfel de mijloace in viitor.
    Eu cred ca manipularea sociologica a adevarului s-a dovedit, in mod sistematic in anii trecuti, mai rea decat accesiunea reala a unor partide si idei politice precum cele al domnului Gheorghe Becali, exotice sau uzinate pe alte ogoare de idei.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Declaraţia Forului Democrat al Romanilor din Republica Moldov

Stimati prieteni, Aveti mai jos un document de o covirsitoare importanta, care dovedeste lupta inversunata dintre guvernarea comunista de la...

Închide
18.188.183.21