caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

Campania anti-rasism din fotbalul englez generează o controversă din start

de (22-10-2012)

Peste 30 de jucători de fotbal din Premier League, majoritatea de culoare, au refuzat să poarte tricoul cu inscripția “Kick it out” înainte de meciuri, parte a campaniei anuale destinate eliminării rasismului din fotbalul englez.

Gestul fotbaliștilor se înscrie ca un protest împotriva a ceea ce ei percep ca lipsa unor măsuri mai energice împotriva rasismului pe stadioane.

În centrul protestului fotbaliștilor s-au aflat frații Ferdinand. Mai întâi Rio, de la Manchester United, iar apoi mezinul Anton, de la Queens Park Rangers (QPR).

Ferdinand a refuzat sâmbătă să îmbrace tricoul și a stârnit nemulțumirea antrenorului său, Sir Alex Ferguson, care a s-a declarat jenat de incident și a spus că va lua măsuri, fără să facă alte precizări.

Duminică, înaintea meciului  dintre QPR și Everton, Anton Ferdinand a refuzat și el să poarte tricoul, cu inscripția care înseamnă “Dă-i un șut” și cu el s-au solidarizat mai mulți colegi de echipă precum  și trei jucători de la Everton, toți de culoare.

Anton Ferdinand este la originea unui incident care a avut repercusiuni  importante. În 2011 la meciul dintre QPR și Chelsea a avut loc o altercație între el și John Terry, care la acea vreme era și căpitanul  echipei Angliei, în care Ferdinand l-a acuzat pe Terry de insultă cu conotație rasială.

Ferdinand a depus o plângere la poliție și procuratura l-a trimis în judecată pe Terry, care însă a fost găsit nevinovat de o instanță din Londra vara aceasta.

Peste doar câteva luni însă, Federația Engleză de Fotbal (FA) l-a amendat pe Terry cu 220000 de lire sterline și l-a suspendat pe patru meciuri de campionat, acesta anticipând sancțiunea și anunțându-și retragerea de la echipa națională.

Diferența între cele două verdicte contradictorii este că la primul, fiind unul penal, standardul pentru dovedirea vinovăției este unul mult mai ridicat dacât în cazul celui de-al doilea, care este din domeniul civil.

Nu este prima sancțiune de acest gen. În decembrie anul trecut jucătorul lui Liverpool, Luis Suarez a fost amendat de FA cu 40000 de lire sterline și suspendat pe opt etape din campionat pentru  insulte cu conotație rasială la adresa jucătorului Patrice Evra, de la Manchester United.

În ultimii 20 de ani în fotbalul englez au fost luate măsuri foarte serioase de combatere a rasismului. Echipele de primă ligă monitorizează comportamentul spectatorilor și pot dicta interdicții pe viață pentru cei care se dedau la comportament rasist pe stadion. În Codul Penal figurează ca delict insulta cu conotație rasială.

Toate echipele din Premier league, campionatul cel mai urmărit pe mapamond, au jucători de culoare, fie cetățeni britanici, fie străini. Pe stadioanele din Anglia cu greu s-ar mai putea produce azi incidente rasiste ca cele care pot fi întâlnite în țări ca Spania, Polonia, Ucraina, Italia sau chiar România, printre altele.

Săptămâna trecută, la meciul din campionatul european de tineret dintre Serbia și Anglia disputat la Krușevaț, spectatorii sârbi au scandat insulte rasiste la adresa jucătorului englez Danny Rose, a urmat o încăierare generală și până la urmă UEFA a acuzat ambele federații pentru comportament necorespunzător.

Și cu toate că Anglia este probabil lider în combaterea rasismului pe stadioane în Europa, unii jucători de culoare consideră că tot nu e destul.

Campania “Kick it out” a avut  în anul financiar 2010 – 2011 un buget de aproape 500000 de lire sterline, mai ales pentru educarea publicului.

Dar, așa cum spunea antrenorul lui QPR, Mark Hughes, care s-a solidarizat cu decizia fotbaliștilor săi de a nu purta tricoul cu logo-ul campaniei, va mai trece mult timp până la eliminarea din fotbal a acestui flagel.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Părerişti” ai Chişinăului şi Întregii Moldove

Aş fi râs, câţiva ani în urmă, dacă cineva mi-ar fi spus că oamenii ar trebui protejaţi uneori sau chiar...

Închide
18.119.118.169