caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Călin Tăriceanu şi ultimele vestigii de bun simţ din politica românească

de (21-10-2012)
1 ecou

Călin Popescu Tăriceanu face o figură tot mai izolată într-un partid în care moralitatea politică nu mai face două parale (foto: www.tariceanu.ro)

Pe pagina sa de Facebook, fostul premier din perioada 2004 – 2008 şi lider al Partidului Naţional Liberal (PNL), Călin Popescu Tăriceanu îl critica pe actualul lider al PNL, Crin Antonescu:

„Crin Antonescu va regreta multă vreme de aici încolo decizia de a îndepărta rând pe rând din conducerea PNL o serie de oameni care şi-au adus contribuţia lor îndelungată şi statornică pentru promovarea ideilor şi valorilor liberale. Cu aceşti oameni s-a reconstruit PNL-ul după 1990, atunci când puţină lume credea în şansa liberalismului românesc, cu ei a ajuns partidul să fie astăzi ceea ce este.”

Călin Tăriceanu se referea la demiterea conducerii filialei sectorului 1 din Capitală a PNL, sector al cărui primar este Andrei Chiliman, demis de mai multă vreme din funcţia de lider al acestei organizaţii locale, un critic al cooptării liderului Partidului Noua Generaţie Creştin Democrat (PNGCD), Gigi Becali, în calitate de candidat al PNL în alegerile parlamentare din 9 decembrie.

PNL, aliat cu Partidul Conservator (PC) şi cu Partidul Social Democrat (PSD) în cadrul Uniunii Social Liberale (USL), are mari şanse să rămână la putere, dat fiind că în sondajele de opinie USL oscilează în intenţiile de vot în jurul valorii de 50%.

Călin Tăriceanu şi Andrei Chiliman nu sunt singurii din PNL care au ridicat obiecţii la racolarea lui Gigi Becali. Deputatul Ludovic Orban, senatorul Varujan Vosganian, fosta deputată Adriana Săftoiu şi-au ridicat glasul împotriva acestei achiziţii politice a PNL.

Pe data de 17 octombrie, când USL îşi lansa cu mare fast candidaţii, Călin Tăriceanu a preferat să se afle în altă parte, alături de liderul liberalilor din Parlamentul European.

„Am spus asistenţei la lansarea cărţii lui Guy Verhofstadt că mă bucur să particip la un astfel de eveniment, pentru că în ceea ce cred eu rămân să fie valorile, principiile, ideile. Şi eu cred că lumea aceasta a fost pusă în mişcare întotdeauna de oameni, de intelectuali, adică să manipuleze ideile, nu oile. De aceea astăzi mă găsesc aici şi nu mă găsesc în altă parte”, a declarat Călin Tăriceanu.

Becalizarea politicii româneşti

Ce diferenţă faţă de poziţia liderului PNL, care spunea despre Becali:

„Cât este sau cât doreşte să devină liberal e problema lui. Noi am făcut o asociere politică, într-o conjunctură politică, fără nici un fel de înţelegere sau de motiv financiar. Lui Becali nu i-a pus nimeni nici o condiţie financiară.

Faptul că Becali a făcut aceste declaraţii frumoase (că iubeşte „homosexualii şi ţiganii”, n.r.), nu atât liberale, cât creştine, e de salutat.

Becali este un personaj foarte liber în a comunica ceea ce gândeşte, fără o autocenzură necesară comunicării publice. Cred că a evoluat mult în general. Asta e una… Dar ipocrizia unora care n-au spus nici pâs când preşedintele ţării a zis „ţigancă împuţită” unei femei, în public, când a făcut atâtea glume proaste, atunci n-am văzut toate aceste organizaţii…”

Cu alte cuvinte, ba pe-a mă-ti! Ce vă legaţi de mitocanul nostru, nu aveţi şi voi unul?

Sau ce să mai spunem de afirmaţiile europarlamentarei PNL, Norica Nicolai care spunea la RFI:

„Cred că diversitatea culturală a acestui popor ar trebui să se regăsească într-un fel şi în Parlament. Eu nu sunt împotriva unei opţiuni şi de acest tip. Aş fi vrut să văd oameni care muncesc, eu ştiu, într-o fabrică, într-o companie, reprezentaţi, pentru că şi ei sunt parte a realităţii româneşti, nu numai persoanele care au veleităţi intelectuale sau chiar sunt intelectuali”.

Ciudată afirmaţie, date fiind atacurile imunde de la RTV ale lui Becali împotriva fostei deputate PNL, Adriana Săftoiu: “”Daca îi spuneam eu, Adriana Săftoiu se dezbrăca în 30 de secunde”, a spus proaspătul penelist.

Aşa încât, într-un partid care pare a suferi de gravă amnezie în ceea ce priveşte aliaţii politici, atitudinea lui Călin Tăriceanu este de aplaudat. Din păcate, ea reprezintă excepţia, iar nu regula în PNL şi de fapt nu doar acolo.

Viaţa politică din România suferă un proces accelerat de becalizare, devenind un spaţiu al mârlăniei, gregarităţii, trivialului şi irelevanţei , cu complicitatea unei mass-medii pe măsură şi a unui electorat pe care trecerea timpului nu-l deprinde decât superficial cu exerciţiul democraţiei.

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (21-10-2012 la 22:35)

    Daca prezentam o singura fata a personajului Calin Tariceanu, da , aveti dreptate.Dar puteti raspunde la urmatoarele 2 intrebari?
    1.Cine era prim-ministru, cand rezervele gigantice de gaze naturale din Marea Neagra, au fost vandute unui SRL de apartament ?
    2.Cine era prim-ministru, cand s-a dat in Aprilie 2008, legea pentru taxa de prima inmatriculare a masinilor second-hand ?
    Foarte potrivit termenul de „Becalizare” a politicii din Romania, mergea bine si termenul „im-Bec-(i)-lizarea” politicii romanesti.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Slavă Domnului, nu sunt religios!

Într-un interviu luat cu puţin timp înainte de a muri, dramaturgul american Arthur Miller, născut într-o familie de imigranţi evrei...

Închide
18.191.96.102