caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Marturii



 

IN MEMORIAM – DOMNITA ILEANA

de (1-1-2007)
autor fotografii: Livius Mirceaautor fotografii: Livius Mircea

Am înteles sa nu las sa se treaca sub tacere aceasta trista COMEMORARE de la trecerea în ETERNITATE în ziua de 21 Ianuarie 1991, a celei care a fost DOMNITA ILEANA, Principesa Ileana, Arhiducesa de Habsburg, alias MAICA ALEXANDRA, cu atât mai mult, cu cât este o pagina care ar trebui sa faca parte din Istoria României antebelice.

Domnita Ileana – al cincilea vlastar al familiei regale a României, una din fiicele celui de-al doilea rege al României – Ferdinand si a sotiei sale Regina Maria – a vazut lumina zilei în România, în ziua de 5 Ianuarie 1909. Frumoasa, caritabila, generoasa, a studiat la Colegiul din Heathfield-Ascot din Marea Britanie (a nu se neglija legatura de rudenie a Reginei Maria si Curtea Angliei). A fost presedinta Asociatiei Crestine a femeilor române, pasionata de yachting, obtinând Brevetul de capitan de cursa lunga, fiind singura femeie din România cu aceasta calificare. A studiat sculptura cu renumitul sculptor român Ion Jalea si pictura cu pictorul român Jean Al. Steriadi.

În 26 Iunie 1931, s-a casatorit cu arhiducele Anton de Habsburg, cu care a avut sase copii, iar dupa moartea sotului, la câtiva ani s-a recasatorit cu Dr. Stefan ISARESCU. Înainte de declansarea celui de-al doilea razboi mondial, a locuit în Austria, revenind în tara în anii razboiului unde a locuit pâna la abolirea Monarhiei în 31 Decembrie 1947, la începutul anului 1948 fiind obligata sa paraseasca tara definitiv, ca si restul familiei regale, respectiv Regele Mihai si mama acestuia, Regina-mama Elena. Principesa Ileana se stabilise temporar la Buenos Aires, unde, datorita marinimiei si altruismului înnascut, a înfiintat un Camin destinat refugiatilor politici români, camin ce a purtat numele mamei sale – Regina Maria.

În anul 1950 a plecat la Boston, unde s-a stabilit si si-a publicat primele Memorii în limba franceza, care cuprind 3 volume, pe care din fericire le posed. A îndragit întotdeauna artele autentice românesti, manifestându-si constant apartenenta neamului românesc, devotându-se operelor de caritate în sprijinul românilor. În anul 1948, an de trista amintire… când toata familia regala sub amenintarea guvernului comunist instalat la putere a fost obligata sa paraseasca tara, Principesa Ileana a luat cu ea un pumn de pamânt românesc de la Castelul Bran, care simtea ca-i apartine, lacas pe care l-a îndragit pâna a închis ochi în ziua de 21 Ianuarie 1991 – iata au trecut 16 ani…

Dovada legaturii Principesei cu glia româneasca, este ca în Catedrala Bisericii Episcopale din New York (pe care am vizitat-o) si care din fericire Providenta a ocrotit-o în tragedia din 11 Septembrie 2001, scapând atacului nesabuit al barbarilor si a celor fara Dumnezeu, în Capela dedicata Cultului ortodox, sub Icoana bizantina mostenita de la mama Sa, se afla o caseta cu pamânt din glia României, iar pe o placuta de bronz, a carei singura podoaba este, exista vechea Stema a României, fiind incrustate urmatoarele cuvinte: „În memoria parintilor mei, Regele Ferdinand si Regina Maria, precum si a tuturor celor care s-au sacrificat pentru Tara. Aici se gaseste o particica de pamânt românesc LIBER”.

În anul 1960, în urma unui accident mortal de avion, în care si-au pierdut viata una din fiicele Principesei, anume Minola, precum si sotul acesteia, Principesa s-a retras la Ellwood City (Pennsylvania), fiind ctitorul Mânastirii de rit ortodox, denumita – SCHIMBAREA LA FATA, sub jurisdictia Episcopiei Române din America si Canada. Urmare tragediei, Principesa Ileana a îmbracat mantia monahala de calugarie, astfel devenind Maica Alexandra, stareta Mânastirii ortodoxe române din Ellwood City.

Dupa evenimentele din Decembrie 1989, Maica Alexandra, cu toate ca era suferinda, si-a manifestat dorinta sa viziteze pentru ultima oara România, astfel ca în Septembrie 1990 a sosit la locul ei preferat, Castelul Bran, ultima ei resedinta în tara unde s-a nascut si iubit-o, ocazie cu care i s-a facut o primire demna de lauda, a celor care o cunosteau din tinerete si au supravietuit „cizmei comuniste”. Localnicii, plini de emotii si amintiri din trecutul îndepartat, pe multi dintre ei chiar recunoscându-i, Principesa, ca si odinioara, le-a dat sfaturi bune pentru toti. „A vizitat Castelul, vama, capela de piatra, avea vorba la fel de domoala si ne-a dat sfaturi bune pentru toti… încheind cu cuvinte pline de duh si întelepciune: „TREBUIE SA ÎMBATRÂNESTI FRUMOS SI SA TE ÎNDEPARTEZI NATURAL DE LUCRURILE PE CARE NU LE MAI POTI FACE”.

În ziua de 21 Ianuarie 1991, Principesa Ileana, Arhiducesa de Habsburg, alias Maica Alexandra, matusa Regelui Mihai al României, a trecut în ETERNITATE, la Spitalul St. Elizabeth din Youngstown (Ohio), ca urmare a unor complicatii survenite dupa fractura bazinului, accident survenit chiar în chilia Mânastirii unde a locuit de la început. Fractura s-a soldat cu complicatii din care i s-a tras sfârsitul. Înhumarea a avut loc în curtea Mânastirii ctitorita de Maica Alexandra – The Orthodox Monastery of the Transfiguration.
(Alatur imaginea cu troita în stil românesc si placa mortuara, imagini primite prin bunavointa unui corespondent al RLIV din Statele Unite, anume Domnul Livius MIRCEA).

REQUIESCAT IN PACE! (Odihneasca-se în pace).

****************
Am considerat sa transmit acest scurt MEMORANDUM legat de aceasta trista comemorare postuma, întrucât Domnita Ileana a fost patroana liceului teoretic din Bucuresti, a carei eleva am fost între anii 1938-1945, liceu care s-a numit pâna în 1948 – LICEUL DE FETE „DOMNITA ILEANA”, care luase fiinta în anul 1926. Dupa 1948, datorita reformei totale a învatamântului, atât în schimbarea denumirii scolilor, cât si a materiilor principale, în special Istoria, liceul a purtat diverse denumiri care nu mai aveau nimic comun cu trecutul istoric al României.

Venera E.DUMITRESCU-STAIA

Ecouri

  • Adela-Adriana Moscu: (1-1-2007 la 00:00)

    MULTUMIRI PENTRU ACEST ARTICOL! Odihneasca-se în pace!

    Iar mai jos ceva informatii pentru cei ce doreau mai multe detalii :
    The Orthodox Monastery of the Transfiguration
    321 Monastery Lane Ellwood City, PA 16117
    Phone/Fax: ( 724 ) 758-4002
    Email: omt1@losch.net
    Monastery of the Transfiguration / For Women
    mailing address
    R.D. 1 Box 184-X
    Ellwood City, PA 16117-9179
    (724)758-4002
    OCA (Romanian Episcopate)
    Mother Christophora, Abbess

  • Maria Stefan: (1-1-2007 la 00:00)

    Tirziu dar am ajuns in posesia cartii unde am citit despre viata ei si ma bucur nespus de mult, mi-as dori ca exemplul ei de om cu bunatate si iubire pt.semenii ei cum in cele 10 porunci este scris sa fie luat de cit mai multi romani care isi duc viata atit in exil cit si acasa -ROMANIA.Dumnezeu sa o odihneasca in pace si iertate sa-i fie pacatele ei si toti celora ce au gresit. Si inaintea lui D-zeu avem romani cu care ne mindrim.Doamne ajuta la toata lumea.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Plugusor dedicat cu prilejul intrarii ROMANIEI in U.E. la 1 Ianuarie 2007

Aho, aho, copii si frati, Unchi, matusi, veri si cumnati, Muncitori si carturari, Tarani si parlamentari, Militari, doctori, studenti, Promovati...

Închide
3.147.76.246