caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Expresii uzuale latine (6)

de (30-10-2006)

– NEC POSSUM TECUM VIVERE, NEC SINE TE – Nu pot trai nici cu tine, nici fara tine. Versul sugereaza nehotarârea în dragoste si a fost compus de Martialis, cel mai de seama epigramist al Romei antice, pentru a reda, cu ironie, sovaielile care tulbura sufletele îndragostitilor. Expresia însa, poate fi aplicata si daca vrem sa afirmam necesitatea acceptarii unui „rau necesar” într-o anumita situatie existenta.

– NE SUPRA CREPIDAM SUTOR INDICARET – Cizmarul nu are a judeca mai presus de sandà. Expresia poate fi aplicata celor care au pretentia de a judeca si a da sfaturi în domenii pentru care de fapt nu sunt competenti. Mesajul ar fi fost potrivit , stim noi pentru cine…, care se pretindea ca stie tot; mai trist si grav însa, a fost ca nimeni nu a avut curajul sa i-o spuna.

– NIHIL NOVI SUB SOLE – Nimic nou sub soare. Expresie deseori folosita atunci când lucrurile stau pe loc, în loc sa avanseze, sa progreseze.

– NIHIL SINE DEO – Nimic fara Dumnezeu. Deviza familiei Hohenzollern-Sigmaringen, fiind preluata de Carol I, primul rege al României, fiind înscrisa pe Stema domneasca (apoi regala) a României. De fapt expresia vine de la Cicero, care, în lucrarea sa de retorica DE NATURA DEORUM, o foloseste spunând: „sape dixisti nihil fieri sine deo”, în traducere: „ai spus adesea ca nimic nu se face fara ajutorul unui zeu”, pe timpul lui se stie ca existau zeii. Realitatea în zilele noastre este ca din ce în ce mai putini sunt cei care-si cântaresc actiunile tinând seama de acest fundament al Legii morale.

– NOLI ME TANGERE! NE ME TANGITO! – Nu ma atinge! Expresie ce poate fi folosita pentru a exprima fie o interdictie, fie o retinere impusa de evlavie, nerespectarea având, în orice caz, consecinte grave.

– NOMINA ODIOSA – Nume odioase. În epoca noastra, au existat si mai exista destule nume odioase, exemplul lui Hitler, Stalin, Ceausescu, Castro si multi, multi altii, binecunoscuti si în actualul mileniu.

– NOTA BENE! Noteaza bine! Aceste doua cuvinte sunt mai bine cunoscute abreviat – N.B. – care se pot adauga la un document important, sau o scrisoare obisnuita, atunci când vrem sa atragem atentia asupra unui subiect important ce ar trebui retinut dintr-un anumit text. NOTA BENE este o expresie foarte veche, utilizata înca de pe vremea când scribii romani transcriau textele.
Într-o corespondenta, alaturi de P.S. = /post scriptum/, folosit când mai este ceva de adaugat dupa încheiere textului si semnatura, putându-se utiliza si N.B., daca cel care a conceput epistola doreste sa atraga atentia asupra unui amanunt din text.

– NUDA VERITAS – Adevarul gol. Formula aceasta, în transpunere româneasca = „adevarul gol-golut”, se întrebuinteaza când unor persoane sau cititorilor, le este prezentata o realitate cruda, de care multora nu le face placere sa ia cunostinta si la care ori nu mai poti schimba mare lucru, ori se impune sa intervi cât mai rapid.

– NUTRIMENTUM SPIRITUS – Hrana mintii. Originea expresiei se gaseste în poemul erotic al lui Ovidius, intitulat REMEDIA AMORIS. O inscriptie cu acest continut se regaseste pe frontispiciul Bibliotecii regale din Berlin, sugerând ca, prin analogie cu pasiunile ce mistuie iubirea sau vântul ce azmute si apoi stinge focul, tot astfel si lectura, studiul sunt benefice spiritului si-i îndeamna pe cei ce intra pe portile bibliotecii sa profite de ele. Citind, învatând, instruindu-ne, oferind hrana mintii, omenirea a izbutit progresele de care au beneficiat si de care se vor bucura si generatiile viitoare, neexistând o limita a dezvoltarii spiritului omenesc.

(Va urma)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Tic-tac

Când te naşti, ceasul vieţii se porneşte: tac, tic –tac şi, ajungi pe drumul vieţii cu-ntrebarea: ce fac? Până a...

Închide
3.149.247.132