Ani în şir propaganda occidentală a afirmat că românii sunt victimele invaziei sovietice. Mesajul zilnic transmis de Europa Liberă era următorul: românul mediu e harnic, cinstit, credincios, blând, monarhist şi anticomu-nist. Personal, am apreciat majoritatea emisiunilor transmise de Europa Liberă, îndeosebi cele culturale, dar nu am fost niciodată de acord cu portretul ideal făcut românului mediu. Cu timpul mi-am dat seama că acest portret nu urmăreşte redarea realităţii, ci corespunde mai degrabă unor interese ideologice şi are scop propagandistic. Radio Europa Liberă simplifica în mod inadmisibil realitatea şi falsifica uneori adevărul. De acest fapt mi-am dat seama atunci când am citit „Ferma animalelor” a lui George Orwell, carte interzisă în România lui Ceauşescu. Cu câtva timp înainte Europa Liberă oferise ascultătorilor rezumatul cărţii. Am fost foarte surprins să constat că finalul cărţii lui Orwell nu seamănă de fel cu cel prezentat de Europa Liberă (ulterior aveam să aflu că finalul prezentat de Europa Liberă îl redă pe cel al filmului de desene animate realizat după cartea lui Orwell). Finalul original este mult mai dramatic decât cel propus de Europa Liberă: Animalele obosite asistă indiferent la convertirea porcilor. Porcii hotărăsc să renunţe la „animalism” (aluzia la comunism este evidentă), înţeleg că războiul ideologic nu-şi mai are utilitatea (războiul rece a fost pierdut), învaţă mersul biped (democraţia burgheză) şi stabilesc relaţii amicale cu fermele conduse de oameni. La recepţia oferită de porci pentru a sărbători împăcarea cu oamenii şampania curge din belşug, Napo¬leon şi fostu1 fermier se îmbată şi se iau la bătaie. Animalele care nu au voie să intre în casă stau zgribulite în ploaie şi privesc resemnate pe geam cum omu1 şi porcul se tăvălesc pe jos, nemaiştiind la un moment dat cine e omul şi cine e porcul.
Finalul falsificat redă, bineînţeles, un happy-end. Animalele se revoltă şi îi izgonesc pe porci de la fermă.
Prăbuşirea Cortinei de fier prin capitularea U.R.S.S. se aseamănă indiscutabil cu varianta originală a „Fermei animalelor”. Comuniştii af1aţi la conducerea U.R.S.S. au devenit din proprie iniţiativă democraţi. Procesul de democratizare iniţiat de Perestroika lui Gorbaciov a fost impus de sus în jos şi nicidecum sub presiunea maselor.
La sfârşitul anilor ‘80, prinse în cleşte între U.R.S.S.-ul convertit şi Occidentul democrat, statele comuniste europene au fost silite să urmeze exemplul Moscovei.
Până la sfârşitul lui noiembrie ‘89 toate statele est-europene, cu excepţia României, renunţaseră la stalinism. În decembrie ‘89 regimul lui Ceauşescu era lipsit de sprijin popular datorită politicii interne catastrofale şi era complet izolat pe plan extern (toţi vecinii îi erau ostili, iar statele prietene: China, Coreea de Nord, Cuba si eventual unele state arabe erau prea departe pentru a risca o intervenţie în Europa). O particularitate esenţială a României anilor ‘87-’89 a fost regimul diferenţiat aplicat dizidenţilor: reprimarea drastică a oamenilor de rând care îndrăzneau să ridice glasul era conjugată cu tolerarea ereziei protejaţilor marelui frate (Brucan, Iliescu et comp.). Această realitate mă îndreptăţeşte să cred că independenţa afişată de Ceauşescu faţă de Uniunea Sovietică a fost departe de a fi absolută. Colaborarea frăţească pe linie de partid şi cooperarea între serviciile secrete (K.G.B.— Securitate) nu pot fi contestate de nimeni. În mod indiscutabil, Securitatea şi mulţi funcţionari superiori de partid şi-au dat seama că în noul context european corabia stalinismului românesc se va scufunda. Porcii au elaborat scenariul „Revoluţiei”.
Românii au scris cu sângele lor varianta a treia a finalului „Fermei animalelor”: Animalele stimulate de oameni şi, probabil, şi de porci, se revoltă (românii au fost în mod indiscutabil stimulaţi să se revolte de către propaganda occidentală, probabil şi de agenţii Securităţii) şi li se pare că i-au determinat pe porci să se lepede de Napoleon, dar de fapt porcii abia aşteptau prilejul de a scăpa de Nicolae. Porcii îl capturează pe fugarul Nicolae şi transpun în practică scenariul teroriştilor, scenariu care culminează cu uciderea lui Napoleon (Nicolae), pentru a crea animalelor impresia că ei au salvat ferma de tiran. În veselia generală care urmează, Napoleon este identificat cu comunismul şi porcii cu Revoluţia:
„21 –22 — Iliescu a fost cu noi!”
Circul din Piaţa Universităţii şi farsa Proclamaţiei de la Timişoara nu contestă, ci dimpotrivă, susţin mitul Revoluţiei. În consecinţă, foştii tovarăşi ai lui Napoleon câştigă fără probleme alegerile din ‘90 şi ‘92.