caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

Viata dupa moarte in credintele omenirii, de ADDISON J. T. – prezentare de carte

de (25-9-2006)

Despre carte:
Daca este adevarat ca soarele si moartea nu pot fi privite in fata, nu e mai putin adevarat ca in toate timpurile si pe intreg pamantul muritorii au fost fascinati de misterele dublului abis – ultra lumina-infraumbra – si le-au scrutat nelinistiti. Adevarurile de dincolo (in speta, de dincolo de mormant) nu pot fi cucerite fara rataciri sau violen ta; ele incep prin a se disimula sub mastile superstitiei, si, mai inainte de a-si dezvalui tainele, isi iau masuri care sa previna descope rirea deghizarilor sub care se ascund. Lucrarile lui J. T. Addison asupra cultului stramosilor in China sau asupra budismului si islamului marcheaza etapele progresului sau pana la cuprinzatoarea sinteza pe care ne-o ofera in lucrarea de fata. Aici el incearca sa prezinte diferitele raspunsuri la eterna intrebare: „Ce se in tampla dupa moarte cu sufletul omenesc?”. Inainte de a concepe un destin postum al sufletului, nu poti sa nu te intrebi cum s-a facut de-a aparut.

Despre autor:
Renumit profesor de istoria religiilor, J. T. Addison a scris numeroase carti si eseuri asupra crestinismului, islamului si budismului. La acestea se adauga cercetari si studii de specialitate asupra cultului stramosilor la diferite popoare (in special China si Indochina). Fara indoiala, Life Beyond Death este lucrarea sa cea mai cuprinzatoare, autorul conducandu-si cercetarea asupra conceptiilor referitoare la viata postuma nu cu intentia „de a cantari argumentele de ieri sau de azi cu privire la adevarul ideilor concepute de unii oameni”, ci doar de a expune aceste cre dinte “oricui este dispus sa creada intr-o asemenea problema”. Aceasta intentie a fost reali zata deruland, printr-o vasta si lucida „panorama”, imaginile zugravite de lumea celor vii despre lumea celor morti. El a preferat deci „punctului de vedere apartinand filozofului care discuta si pledeaza […] pe cel al istoricului care descrie”. …

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
punct de discontinuitate

**lui Constantin Brancusi** Adam, ţi-au fost tăiate rădăcinile din cer. privirea-ţi va fi veşnic aţintită spre brazda răscolită de plugul...

Închide
3.142.201.93