caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

Jocul prezidential, sau populismul socialist

de (7-8-2006)

Familia prezidentiala a invadat cu mic cu mare plaja romaneasca, facind furori printre cheflii veniti pe litoral. Dans, consumatie modesta, paznici bugetari, autografe si poze la minut, acestea sunt tot ce ne poate oferi presedintele Romaniei. De altfel este singura sansa ca Basescu sa mai pescuiasca, pacalind vigilenta romanilor de rind, ceva voturi. Un populism ieftin, ca si sacosa pensionarilor care au crezut in promisiunile lui.
De cind cu Basescu, presa viziteaza poate cam des speluncile aflate in calea presedintelui, in timpul vizitelor de lucru, sau al clipelor de odihna. Afaceri cu iz de prosperitate lanseaza crismari, altfel necunoscuti, publicitate ieftina, in slujba unui viciu milenar.
Basescu, aflat in postura de a fi pus in situatia implinirilor a mii de visuri nationale, se multumeste cu neputinta si traiul cu, care a fost obisnuit. Marinaria l-a purtat multa vreme prin speluncile porturilor planetei, astfel ca obiceiul a ramas prezent, poate prea prezent si chiar mediatizat in jurnalele televizate, ca pe un unul simpatic, adorat de populatia mindra de a da peste mai marele tarii, acolo unde toti se asteapta doar la petrecere.
Atita stie, atita face!
Unde ar fi sa il intilnesti pe presedinte printre artisti, savanti, medii culturale?
Pe de alta parte ce ar putea gasi in astfel de medii? Doar si el este artizanul falimentului culturii romanesti!
Crisma este ultima reduta, fiind singura institutie ce nu a dat nicicind faliment. Omul nostru, orientat, stie el ce stie. A ales acel mediu reprezentativ fiintei sale.
In tot acest timp, cazurile de sinucideri prin disperare cresc, saracia capata luciul balcanic, ca mirosul oribil de peste aflat in toropeala verii. Pina si profesia milenara de cersetor aproape ca a dat faliment. De curind un ministru lansase ideea desfiintarilor magazinelor de mina a doua! Cumplit pentru saracul roman. Dar de ce aceasta masura? Probabil ca ministrul calculase cit pierd magazinele sale si ale prietenilor prin faptul ca firfiricii sarmanilor nu le ajung in buzunare.
Aceasta este tara lui Basescu, 2006, tara mileniului III, tara in care experimentele sociale sunt o normalitate. Oscilatiile intre dreapta si stinga, intre minciuna si adevar, intre biserica si credinta, intre saracie si bogatie, intre sovietici si vestici, intre infometare guvernamentala si indestulare selectiva, intre cultura si incultura, intre control si haos, iata tendinte caracteristice si ale actualului guvern, ale actualei presedentii. Nimic nu se schimba la poalele Carpatilor, presedintii vin si pleaca, fara sa inteleaga nevoile si visele natiei. Pina si istoria a inceput sa se rusineze de nerusinarea lor, demonstrata de inimile lor pietrificate.
Ce trebuie sa stie un presedinte in Romania:
– Sa stie sa minta atunci cind trebuie, apoi sa isi uite propriile minciuni;
– Sa apuce tot ce poate apuca, inainte de a fi pus in lada istoriei, printre mumiile de tip fanariot;
– Sa joace jocul populismului ieftin;
– Sa se strecoare printre problemele statului ca pestele in apa;
– Sa fie atit de indolent si nepasator la sinucideri, nedreptati, morti, accidente…, incit sa fie in stare ca dupa o astfel de veste sa joace linistit o partida de viciu;
– Sa aiba ochi si sa nu vada;
– Sa stie adevarul, dar sa minta frumos;
– Sa poata, dar sa nu vrea!!!
Doar citeva obiceiuri prezidentiale, indeajuns sa ti se scoale parul in cap, sa ti se strice clipele de liniste intre doua mese lipsa.
Pe cind oare vom avea si noi un presedinte adevarat? Pe cind valorile uitate ale Romaniei vor fi primite la Cotroceni in modul unui respect si sprijin autentic? Sau, macar sa il intilnim in cafenelele artistice, in comisiile de premiere ale talentelor, nu doar ale relatiilor de orice natura?
Istoria a fost mereu de partea acelor conducatori ce au promovat artele, stiintele, cultura, arhitectura. In Romania tocmai astfel de lucruri ii fac pe mai marii zilei sa scrisneasca din dinti. Pe linga faptul ca ii deranjeaza, posibilii oameni de cultura ii si sperie. Revolutiile si capetele prezidentiale au cazut de multe ori cu sprijinul intelectualitatii. Chiar si Basescu a profitat astfel de revolutie. Stie el ce stie.
Oricum, crisma este un mod placut de viata si distractie. Aici, dupa cum se vede este mereu si va mai fi inca o mare vedeta, un personaj ce ofera autografe. De rest, Dumnezeu cu mila…

Ecouri

  • Mircea Hortensiu Tomus: (7-8-2006 la 00:00)

    Sunteti foarte departe de sensul real al miscarilor domnului presedinte. Aici, peste ocean, prima reactie a acestor iesiri prezidentiale ale lui Traian Basescu sunt interpretate ca un model de tara in care presedintele ei poate circula in securitate deplina in tara sa, tara care si-a recastigat increderea in cei pe care i-a ales. Urmatoarea concluzie este ca presedintele, prin modul sau de a se comporta in mijlocul poporului sau arata lumii ca Romania e o tara libera, democratica, demna, unita. Daca ati avea o atitudine nepartinitoare despre aceste lucruri ne-ati impartasi in fraze mestesugite gazetaresc aceste concluzii si nu fraze inveninate de oportunismul gazetaresc politicianist. In articol este populism politicianist si nu in comportamentul normal, omenesc, al presedintelui. Pacat ca nu folositi veninul pentru a fabrica din el medicamente pentru optuzitate, incrancenare si oportunism.

  • Gh. Parascan: (7-8-2006 la 00:00)

    ATI REMARCAT CORECT! “Aici, peste ocean, prima reactie a acestor iesiri prezidentiale ale lui Traian Basescu sunt interpretate ca un model de tara in care presedintele ei poate circula in securitate deplina in tara sa, tara care si-a recastigat increderea in cei pe care i-a ales.”
    Peste ocean, spectacolul Basescu poate impresiona pe oricine. Iesiri de acest gen le fac curent si Iliescu, Constantinescu …
    Rareori se intimpla sa nu fie iubiti. Si stiti de ce? Aparent vor sa demonstreze ca sunt liberi de sistemul de paza, de povara grea a domniei. Astfel poporul si cei iertatori ii vor considera oameni!
    Realitatea este ca totul este un joc politic. Acesti presedinti au personal ce se ocupa de imaginea lor, oameni a caror salarii este cu mult mai mic decit o campanie electorala. Totul este gindit, si paza personala este prinsa constient in hora populismului. Ginditi-va numai ca Basescu le plateste salariile si le accepta prezenta. In plus ce mai poate face Basescu, stiind ca neputind face nimic pentru populatie, stiind ca priza la masele mari scade zi cu zi?
    Singura iesire este cea in multime, practicata si de Ceausescu! Este adevarat, Basescu nu face vizite de lucru, ca Ceausescu, Roman, Iliescu. El face vizite in medii unde poate fi lesne pazit: crisme, poduri in lucru, spatii si zone controlabile, cu un numar relativ mic de persoane. Iesirile la fotbal au dat chix, din cauza ca Becali si-a facut campanie electorala pe seama presedintelui, ori tocmai acest lucru era impotriva imaginii si a serviciului de imagine.

    Daca peste ocean acest spectacol politic poate pacali usor, in tara nu prea mai are farmec. Basescu face un joc de pisica cu soriceii cei naivi. De ce nu se fac publice vizitele lui Basescu in restaurantele din vest, in timpul calatoriilor sale?
    Pe de alta parte adevaratul sens al articolului nu a fost imaginea lui Basescu, prezenta lui in crismele de pe litoral, ci pur si simplu ca este total absent la problemele Romaniei, ale populatiei ramase acasa. Nivelul de viata din epoca lui Basescu a descrescut fata – chiar si – de cel din timpul lui Iliescu! Singura cale de scapare este fuga in lume!
    In tara lui Basescu:
    – Exista sefi in cultura inca din perioada tineretii lui Ceausescu;
    – Aproape toti mai marii politicieni, sefi de servicii, prefecti, primari… au colaborat cu sistemul ceausist;
    – Nu ai sanse de afirmare in stiinta si cultura;
    – Se promoveaza maneaua si fotbalul ca optiune de stat, atita vreme cit politicienii scot imagine si bani frumosi din acestea. Dau poporului ceea ce merita. La asa voturi, asa rasplata.
    – In tara lui Basescu oamenii se sinucid frecvent: de foame, de neputinta platii gazelor, caldurii; de dorul de mama, sot, sotie, plecati in marile capsuniade;
    – In tara lui Basescu nu poti face nimic, decit sa fii sclavul sistemului, sa accepti toate neputintele;
    – In tara lui Basescu, de regula bogatia este aceeasi cu clientelismul politic;

    Un lucru insa este adevarat. Romanii din strainatate sufera de dorul de tara si au un respect sufletesc pentru meleagul natal. Aceasta stare emotionala si urmarirea programelor TV, partinitoare mereu fata de presedintie, indiferent de numele acestuia, ii creaza o aura lui Basescu. Acesta incepe sa aiba o fata umana. Nu uitati crisparea si intoleranta lui din timpul primariatului bucurestean.

    Ca sfat: Daca Basescu reprezinta fata umana a presedentiei fata de multime, de ce nu il propuneti Conducatorul romanilor de pretutindeni? Poate doar asa lucrurile se vor aseza, imaginea lui va fi egala cu faptele si putintele sale.

    Doar o intrebare: De ce romanii din strainatate pot, dar romanii din Romania nu?

    Putem spune ca operatia a reusit (imaginea lui Basescu), pacientul mort (romanii de acasa).

    Parascan

  • Mircea Hortensiu Tomus: (7-8-2006 la 00:00)

    Tot ce enumerati este scos din tolba trecutului mai apropiat sau mai indepartat. Se observa de la o posta ca nu sunteti impartial, ci faceti jocul politic al unui anumit grup.
    Eu sunt cetaean roman, traiesc in Romania de ieri si de azi, nu ma puteti confunda cu un nestiutor al realitatilor tarii, chiar daca acum sunt intr-o excursie prelungita in America de Nord. In 2005 aveam o pensie de 80 de euro, acum de 200. Preturile la alimentele de baza au avut cresteri minime, asa ca toata gama de acuzatii la adresa presedintelui e fara ecou.
    Sunt multe ineptii in acuzatiile la adresa sa. Nu pot decat sa deplang incercarea de manipulare a cititorului fidel.

  • Gheorghe Parascan: (7-8-2006 la 00:00)

    Este uimitor cum sustineti o marire de pensie de la 80 la 200 euro! O asa minune nu poate exista decit daca s-a facut o greseala, sau sunteti un caz special. Oricum preturile din Romania sunt nu departe din cele din Statele Unite, ceea ce inseamna ca pensia dumneavoastra abia daca ajunge pentru o zi, doua, pe meleaguri mai civilizate. Nu cred ca este o mindrie sa mai si spuneti cit de bine este in Romania lui Basescu, care de fapt nu face decit sa lungeasca agonia impusa de Iliescu prin populism si nu prin realizari efective.
    Ma acuzati ca as face jocul politic al unui partid, grupari etc…
    De cind ma stiu am luat partea cetateanului de rind, cu toate problemele si greutatile lui. Din pacate, nu am intilnit inca nici o grupare politica care sa isi duca la capat promisiunile din campaniile electorale, astfel incit nu vad de ce si pentru ce as sustine pe unul sau pe altul. Politicienii au venit si au plecat, tara si natia a ramas, tot mai bulversata si mai imprastiata.
    De ce as sustine un Basescu, un Iliescu, Constantinescu, sau atitia prim ministrii de pina acum?
    In nici o legislatura nu am intilnit o implicare reala in realizarea dreptului de expresie artistica, de sprijin real fata de stiinta, arte, tehnica autohtona, fata de problemele pensionarilor, absolventilor de licee si studii superioare. O data cucerite birourile si drepturile la putere si minuirea banilor statului, toti alesii au disparut din fata alegatorilor. Basescu este un personaj de spectacol. Stie sa joace in asa fel incit sa mentina un oarecare populism activ. Reuseste asta prin zeflemeaua aratata fata de ceilalti politicieni si prin faptul ca se ascunde in dosul puterii si al unor aliante pe care incearca sa le domine.
    As dori sa faceti un test:
    Sa zicem ca sunteti pictor si ati dori sa faceti o expozitie tntr-o galerie de stat, galerie recunoscuta in viata artistica curenta. In marea majoritate a tarii acest lucru este imposibil, daca nu sunteti membru al organizatiei exclusiviste UAP. De altfel in toate domeniile culturii sunt mii de piedici puse in cale de tot felul de oficialitati nascute si crescute in comunism, oficialitati ce au menirea mentinerii controlului asupra creatiei.
    De cercetare stiintifica ce sa va mai spun! Am lucrat in cercetare si pot sa va spun ca din peste 80 de persoane angajate mai sunt 3-4 de complezenta… Parcul dendrologic in care lucram era sa devina teren de echitatie pentru Adrian Nastase. Doar pierderea alegerilor a mai salvat colectiile rare de arbori si arbusti.
    In toata tara mai exista un singur spatiu galerie aflat in posesia unei organizatii de pictori, in rest au fost toate furate prin diferite mijloace de politicieni.
    Oare chiar nu vedeti cit de inchisa este Romania? Credeti ca daca magazinele sunt pline si soselele sunt aglomerate cu masini, se duce bine in tara?
    Romania de azi este cu precadere o tara de consum. Creatia a fost eliminata. Singura manifestare vizibila este spectacolul. Clownii isi fac numarul si sunt multi, poate prea multi pentru ca natia sa le faca fata.

    Gh. Parascan

  • Mircea Hortensiu Tomus: (7-8-2006 la 00:00)

    Mintiti de-a dreptul si v-o spun fara menajamente. Interesati-va la Casa de Pensii cat avea un profesor gr.I – iesit la pensie in anul 2000 dupa 42 de ani de munca la catedra in august 2002 si cat are acum. Si veti vedea ca „minunea”de care vorbiti s-a realizat in regimul Basescu-Tariceanu. Dar aceasta dovedeste ca sunteti cu mult mai departe de realitatile romanesti decat departarea fizica la care sunt eu in excursia mea. Si mai dovedeste ceva: e inadmisibil ca un formator de opinie (un ziarist) sa faca afirmatii false si sa traga concluzii politice din ele.

    Va doresc mai multa aplecare spre realitatea romaneasca, o documentare asidua si o reflectare corecta a muncii prestate de cei care doresc binele poporului roman.

    Cand ma voi reintoarce, va voi contacta,
    spre a face un schimb de opinii pentru rubrica la care semnati. Va urez multa sanatate si optimism intr-o Romanie prospera.

  • Gheorghe Parascan: (7-8-2006 la 00:00)

    Este foarte posibil ca in cazul unui profesor, epoca Basescu sa insemne ceva. Tot ce va pot spune este ca cea mai mare parte din pensionarii din jurul meu, oameni simpli si majoritari, abia daca au primit citeva sute de mii de lei. In conditiile in care benzina, gazele… sunt la nivelul de cost european, iar salariile si pensiile abia daca ajung iarna pentru cheltuielile de intretinere, nu vad unde am dezinformat cititorul.
    Un lucru este cert! Nu cazurile izolate si nici grupurile minoritare sunt esentiale in starea natiei, in cazul pensiei. Daca considerati ca da, ne putem raporta la veniturile lui Basescu, care a avut grija sa ii mai ramina ceva si dupa achitarea caldurii, luminii, gazelor, impozitelor…
    Pe de alta parte nu domnitorul face astazi istoria, ca in trecutul plin de batalii, ci multimea, cea care asigura permanenta biologica si traditia unei natii.
    As vrea mult sa fie altfel, unii reusesc sa o duca ceva mai bine. Desigur daca grupul lor se impune in fata parlamentarilor, sau guvernatorilor. Eu unul nu m-as lauda ca o duc un pic mai bine ca vecinii din categorii sociale mai simple. Macar daca ar fi vorba de un capitalism adevarat in Romania am sti una si buna. Din pacate acest capitalism s-a facut si inca se face cu plasele donate diversilor responsabili din primarii… Am refuzat sa dau spaga si am dat faliment dupa doar doua saptamini. Aprobarile se dadeau pe o perioada de timp proportionala cu volumul plasei si valorii ei. Astazi individul este proprietar prosper de spatii comerciale…
    Ginditiva ca nu va raportati starea natiei la dumneavoastra ci la cei multi. Iesiti din ecuatie si priviti adevarul. Sa nu procedam ca cei ce o duceau mai bine pe vremea lui Ceausescu si care acum il pling. Epoca Basescu nu reprezinta pentru majoritatea romanilor de acasa nimic!
    Tot ce se face astazi este doar spectacol, continuare la acel spectacol comic care l-a adus la putere.
    (Nastase nici nu stii, cit de mic ai sa devii!, sau lacrimile de crocodil care l-au pus presedinte…)



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Jurnal de război-II

" Răul va veni din Nord "- Profetul Jeremiah,aleph ----- Ca să fie clar de la început : Io Non...

Închide
3.144.251.225