caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Romii din România nu se bucură de egalitate deplină cu ceilalţi cetăţeni – constată ambasadorul SUA la Bucureşti

de (19-2-2012)
3 ecouri

La 11 martie 2011, preşedintele Traian Băsescu promulga Legea 28/2011 care stipulează următoarele

Art. 1. – Se comemorează dezrobirea romilor din România la data de 20 februarie a fiecărui an.

Art. 2. – Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional, autorităţile administraţiei publice centrale si locale pot sprijini material si financiar organizarea de manifestări publice si de acţiuni social-culturale dedicate comemorării acestei zile.

Să ne amintim că în septembrie 2010,  legea a stârnit dispute aprinse în Senat. Distinşii senatori, atât din rândul partidelor aflate la putere, cât şi al celor din opoziţie, au dezbătut aprig subiectul timp de două săptămâni – legându-se de chestiuni precum denumirea de „romi” versus „ţigani”,  cine şi când înrobiseră ţiganii – ca apoi să respingă triumfători proiectul care prevedea declararea unei zile pentru comemorarea dezrobirii şi menţionarea acestui eveniment în manualele şcolare de istorie. În final, după ce iniţiatorii au extras din textul legii această din urmă cerinţă, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor (forul decizional), la sfârşitul lunii februarie, nemaiputând să-şi facă efectul în 2011.

Mark Gittenstein, ambasadorul SUA, vorbind la celebrarea Dezrobirii Romilor

Mark Gittenstein, ambasadorul SUA, vorbind la celebrarea Dezrobirii Romilor

Desigur, la fel ca în anii anteriori, organizaţiile civile ale romilor au marcat prin diferite acţiuni momentul istoric din 20 februarie 1856 – când domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei a promulgat “Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, după ce un document similar fusese deja adoptat în Moldova, la 22 decembrie 1855.

Prezenţa Excelenţei Sale Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România, la festivitatea de celebrare a Dezrobirii Romilor, organizată de ACDR (Alianţa Civică şi Democratică a Romilor) în 18 februarie 2012, la Bucureşti, a constituit un mesaj puternic atât către comunitatea romilor, cât şi către populaţia ne-romă din România. Pornind de la faptul că sclavia negrilor din SUA a fost abolită (în decembrie 1865) la un deceniu după dezrobirea romilor din Ţara Românească, Mark Gitenstein a  spus: “ Emanciparea  este doar primul pas, adevărata eliberare vine odată cu recunoaşterea egalităţii întregului popor şi asumarea cu mândrie a originii sale” .  Ambasadorul SUA a mai arătat că nici până în ziua de azi negrii din America şi romii din România nu se bucură de egalitate deplină şi că aceasta se poate obţine numai prin organizarea formaţiunilor politice proprii care să le revendice drepturile. Mark Gitenstein i-a asigurat pe participanţii la festivitate că guvernul şi ambasada Statelor Unite ale Americii sunt gata să-i ajute pe romii din România să obţină egalitatea în drepturi cu ceilalţi cetăţeni.

În cadrul festivităţii dedicate Dezrobirii Romilor, actriţa Maia Morgernstern a recitat versurile tinerei poetese de etnie romă Isabela Tiberiade şi a fost vernisată expoziţia de pictură „Descătuşarea”, alcătuită din lucrările lui Orlando Năstase.
La evenimentul organizat de ACDR – o formaţiune înfiinţată de tinerii politicieni romi din România – au participat ambasadorii Cehiei şi Austriei, precum şi reprezentanţi ai Italiei, Marii Britanii, Norvegiei şi Comisiei Europene. Discursul lui Mark Gitenstein poate fi receptat ca un semnal al SUA referitor la politica României faţă de minoritatea romă. Să ne reamintim ce dezbateri furtunoase a stârnit în Senat neacceptarea denumirii oficiale de „rom” şi că, nu demult, reprezentanţii României în Parlamentul European pritoceau o iniţiativă legislativă privind schimbarea denumirii oficiale de „rom” în „ţigan”, la nivelul UE. Nu pot să trec cu vederea nici politicile de segregare – duse cu resurse demne de o cauză mult mai bună – de mulţi primari vajnici, care i-ar dori pe concetăţenii romi cât mai la periferie…sub privirea aprobatoare a majorităţii locuitorilor. În consecinţă îndemnul ambasadorului SUA către romi, de a-şi alcătui formaţiuni politice menite să lupte pentru desăvârşirea libertăţii câştigate cu un veac şi jumătate în urmă, este cât se poate de actual şi de luat aminte.

Ecouri

  • Petru Clej: (20-2-2012 la 05:45)

    Asta e o nouă manifestare a conspirației iudeo-masonice împotriva României…

  • Laș anonim rasist "Cluju": (26-2-2012 la 09:28)

    Pai tiganii sunt cetateni romani. Ca aici intra si etnia asta este cu totul altceva.Cetateni americani de diferite etnii gasesti oriunde in lume, dar sa mai vi si sa spui ca inca esti rob in Romania si pe deasupra sa te sustina si ambasadorul american, este prea de tot. Tiganilor, noi romanii, le raspundem dupa cum se comporta, daca ei nu se integreaza sau nu vor sa se integreze. Au dreptul la scolarizare de toate tipurile, au dreptul la munca au dreptul la viata demna, lucruri care nu le sunt ingradite sub nicio forma.Problema este…sa vrei ! Franta ne critica, Anglia ne critica, Olanda ne critica pentru problema tiganeasca dar noi am facut asa cum au cerut cei din UE, poate prea multe avand in vedere ca noi suntem a doua tara din Europa care are „minoritati”.Iar „chestiunea tiganeasca” tine de problemele interne ale Romaniei si nu vad ce legatura sa aiba cu ambasadorul american.Deocamdata americanii sa se uite la ei in ograda cand vine vorba despre minoritatea hispanica.

  • wanda lucaciu: (26-2-2012 la 18:11)

    Laș anonim rasist „Cluju”
    Ceeace afirmati in ecoul dv. este exact ce spuneau albii americani rasisti despre african-americani si hispanici. ” este prea de tot” spuneti. Adica, romii trebuie sa stea in banca lor si sa se multumeasca cu ce au primit si sa taca din gura. Faptul ca ei sint descriminati si nu pot capata slujbe in Romania, asta este treaba lor si Romania nu are nici o vina. Pot avea “o viata demna”? Nu cred ca ati citit un alt articol scris de Dna Andrea Ghita “Sculaţi, sculați romilor; să vedeți ce n-ați văzut !” Revoltator ce face guvernul roman!
    „Deocamdata americanii sa se uite la ei in ograda cand vine vorba despre minoritatea hispanica” spuneti dv si de ce se baga ambasadorul americii in treaba asta.
    Nu cred ca dv ati auzit de „human rights”, nu cred ca stiti ce se intimpla in Statele Unite cu minoritatile, nu stiti ce au realizat minoritatile in Statele Unite in ultimii 50 de ani si inca mai trebuie sa se lupte.
    Cind spuneti “problema tiganeasca “ si refuzati sa va referiti la acest grup de oameni ca “romi”, imi dau seama cit de imbacsit racist sunteti. Cuvintele intrebuitate de dv sint echivalente cu albii americani rasisti cind se refera la hispanici ca “wet backs” sau la persoane african-americane ca “niggers”.
    Numele dv. pe acest site este perfect.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.137.216.77