caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Lansare de carte

de (28-9-2005)

Cronologie comentata a relatiilor romano-americane
Autor: Mircea Răceanu

Mircea Raceanu este astazi unul dintre putinii experti in diplomatie consultati de Departamentul de Stat al SUA.

Cunoscutul disident anticeausist, avand o verticalitate morala si o constiinta care nu au putut fi caracterizate de catre aparatul dictatorial si represiv comunist decat ca fiind acelea ale unui spion platit (pe baza aceleiasi logici potrivit careia vinovati de cel de-al doilea razboi mondial sunt evreii si biciclistii) traieste in SUA si ofera cu generozitate celor care au ochi de vazut si urechi de auzit, periodic cate un volum memorialistic sau stiintific, cum este si cartea de fata, a carei lansare are loc pe data de 30 septembrie 2005 in organizarea Ministerului Afacerilor Externe.

Iata ce spune reputatul istoric Dinu C. Giurescu despre acest volum (preluat de pe Coperta IV):

Descriere: Volumul datorat lui Mircea Răceanu însumează o cuprinzătoare analiză a relaţiilor româno-americane.
În formatul unei cronologii, lucrarea se impune prin:
Abordarea, prima de acest fel, a întregului interval de la întâia menţiune a Americii (Johannes Honterus, Braşov, 1530) şi până în 1989;
Informaţia amplă, cu multiple trimiteri inedite la arhive, la documente publicate, dar prea puţin cunoscute, la presă, memorialistică, articole şi studii;
Dubla perspectivă, felul cum Statele Unite erau privite în România şi felul în care acţiunile româneşti – inclusiv cele ale americanilor de obârşie română – au fost receptate în Statele Unite;
Interesul deosebit pentru regimul comunist din România; etapa acoperă aproape jumătate din lucrare; de reţinut analizele Departamentului de Stat, cât şi activitatea emigraţiei române începând cu 1945.
Se adaugă numeroase biografii, aşa încât cititorul aşează mai bine personalităţile în cadrul evenimentelor.

Volumul lui Mircea Răceanu este o reuşită. El reprezintă baza de pornire pentru orice studiu al relaţiilor româno-americane.

Ecouri

  • gabriel andronache: (28-9-2005 la 00:00)

    Ma intreb daca si Pacepa poate fi considerat disident..
    Ma gandesc ca nu toti cei condamnati la moarte de Ceausescu au fost neaparat si disidenti. Eu nu am auzit de nici un act public de disidenta din partea „diplomatului” Mircea Raceanu.
    Poate dezvoltam subiectul acesta…

  • Stefan Maier: (28-9-2005 la 00:00)

    Gabriel, e o chestiune de gust, dar eu personal nu-l consider disident pe Pacepa din mai multe motive. Primul si cel mai important este ca Pacepa a fost ofiter de securitate si si-a castigat credibilitatea in ochii lui Ceausescu prin creativitate si disciplina in interiorul aparatului represiv din care facea parte. Mai mult nu cred ca e nevoie sa adaug. Al doilea pentru ca el era platit pentru a face spionaj.

    Mircea Raceanu nu a facut acte publice de disidenta. El informa, din proprie initiativa si neplatit de nimeni, Ambasada SUA la Bucuresti, despre atmosfera politico-sociala din Romania (si nu despre amplasamente militare sau initiative economice).

    Subiectul poate fi dezvoltat si exista de fapt o serie intreaga de interviuri cu Mircea Raceanu in chiar arhiva acestui site. L-as invita si pe d-l Pacepa sa se explice sau sa ne scrie, si poate chiar vom reusi aceasta performanta. La urma urmelor, el insusi ar fi dator sa clarifice istoria, acum ca atata apa a trecut deja pe sub pod.

    Iti raspund cu placere la orice intrebari tin de cunoasterea mea limitata a faptelor, dar in legatura cu Mircea Raceanu nu am nici un dubiu. Intamplarea face ca, din greseala, sa se fi incercat returnarea lui de la un interogatoriu chiar in celula in care eram eu la Rahova…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Figuri din umbră

Figuri din umbră, îmbrăcate în impermeabile sau seducători îmbrăcaţi în smochinguri impecabile, sorbind vodca martini? Oricare ar fi imaginea dv....

Închide
18.222.113.135