caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Catina – o adevarata minune

de (26-9-2005)

La ce poate fi folosita catina?
Ioana Miu, Bucuresti

Catina (Hippophae rhamnioides) este un arbust rezistent la seceta si geruri, care creste in palcuri, de-a lungul zonelor litorale dar si in cele montane insorite, in special pe formatiuni salinifere. Raspandita in Europa si Asia, catina se gaseste si in Romania mai ales in teritoriul cuprins intre raurile Siret si Olt. Catina creste pana la aproximativ 5 m inaltime, are ramuri cu spini, frunze lanceolate, muguri amarui si fructe portocalii carnoase cu sambure tare. Dupa 4-5 ani de dezvoltare arbustul face fructe, care pot ramane pe ramuri si peste iarna.

Catina este cunoscuta inca din antichitate, cand Dioscorid si Terophast recomanda folosirea ei pentru hrana cailor de curse aceasta conducand la cresterea masei lor musculare. In China antica, catina era folosita de asemenea pentru tratarea afectiunilor digestive. Catina creste la noi spontan, dar exista si cateva zone in care se cultiva in mod special pentru obtinerea de medicamente naturiste si nu numai. In urma cercetarilor efectuate de specialisti romani, s-a descoperit ca arbustii de catina ce cresc la noi in tara in comparatie cu cei din alte tari europene si asiatice, au un continut foarte ridicat de substante necesare organismului.

De asemenea, catina este utilizata pentru ingrijirea pielii. Datorita actiunii sale revitalizante se foloseste pentru tratarea ranilor, hidratarea tenului, pentru diminuarea durerilor si in tratamentul psoriazisului, arsurilor si ulceratiilor. Siropul si ceaiul de catina au efecte energizante si mareste rezistenta organismului.

Fructele de catina reprezinta o sursa extrem de bogata in vitamine (A, B1-9, C, E, F, D, P, K), celuloza, proteine, beta-caroten, microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu), uleiuri complexe, etc. In afara de fructe, de la catina se folosesc semintele, frunzele si scoarta care contin nenumarate substante utile. Uleiul de catina este folosit in tratarea unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice.

De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Se utilizeaza in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Cu catina se mai trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele. In urma unor separari sau concentrari de substante extrase din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei. Mugurii de catina au efect afrodisiac. Catina este si un foarte bun antinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.

Produsele obtinute din catina (ceai de fructe, muguri, frunze sau scoarta, sirop sau ulei) sunt complemente alimentare care ajuta organismul sa-si regleze functionarea si sa aiba o imunitate ridicata. Obiceiul de a bea un ceai de catina pe zi poate insemna o sanatate de fier. De asemenea, siropul poate fi folosit in locul celor din comert care, asa cum stiti contin nenumarati aditivi alimentari cu efecte negative asupra organismului. Uleiul de catina este insa cel mai folositor datorita concentratiei sale. In fiecare an se recomanda se faceti 2-3 cure cu ulei de catina, asigurandu-va astfel necesarul de vitamine si oligoelemente.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Săptămânile cercetării româneşti

Proiectul este lansat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, având în vedere încurajarea şi promovarea cercetării la nivel naţional, precum şi...

Închide
18.223.172.122