caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Comemorare si aduceri aminte – In memoriam Bela Bartok(1881-1945)

de (3-10-2005)

Marile talente nu se uita niciodata. Asociatia Pro Bartok impreuna cu Casa de Cultura a orasului Sannicolau-Mare au comemorat, duminică 25 septembrie, 60 de ani de la moartea compozitorului Bela Bartok.

Actiunea a început de la ora 16.00 cu depuneri de coroane la statuia lui Bartok si la mormantul familiei sale. In sala festiva a Castelului Nako a avut loc un concert omagiar sustinut de instrumentisti de la Facutatea de Muzica din Timisoara si de la cea din Szeged. Ei au interpretat creatiile compozitorului.
Manifestarea s-a incheiat cu vizionarea unui film despre ultimii ani din viata lui. „Aceasta nu este o zi de sarbatoare pentru noi. E o zi de aducere-aminte. Nu s-a pus baza pe muzica lui ci pe acest om care a fost Bartok” a declarat directorul asociatiei gazdă.

In acest an comemorarea compozitorului a coincis cu Simpozionul InternaTional de Muzicologie. Un punct din acest program a fost vizitarea expozitiei permanenta Bela Bartok de la Muzeul Sannicolau-Mare. Deschisa in acest an, cu ocazia serbarii zilei de nastere a lui Bartok, expozitia prezinta activitatea lui ca si folclorist, compozitor si interpret.

„Pasiunea vietii lui ramane aceea de folclorist. Pentru folclorul romanesc el a adunat peste 3500 de cantece si jocuri. Toata munca sa a fost publicata postum in cele cinci volume „Romanian folk music”” a declarat Rodica Giurgiu, cercetator la Muzeul Banatului Timisoara, care a servit drept ghid celor prezenti.
Tot cu acest prilej, Consiliul Judetean Timis, impreuna cu Asociatia Filatelica Timisoara au scos o colectie de plicuri cu imaginea lui Bartok. Casa de Cultura si Oficiul Postal din Sannicolau-Mare s-au aprovizionat cu aceste plicuri pentru tot anul 2006, an declarat de UNESCO(United Nation’s Educational, Scientifical and Cultural Organisation) anul „Bela Bartok”.

Bela Bartok e considerat unul din cei mai importanti compozitori de muzica simfonica ai Romaniei. A sustinut numeroase concerte pe cele mai mari scene ale lumii, printre care se numara si faimosul “Carnegie Hall” din New York. Operele lui au fost interpretate de artisti precum George Enescu sau Yenudi Menuhin, pentru a reaminti doar cativa. Printre compozitorii preferati ai lui Bela Bartok se numara si Frans Liszt.
Bela Bartok a inceput sa adune folclorul romanesc pasionat de cultura romana. Pentru ca, prin traducere, nu putea sa simta mesajul exprimat de folclorul romanes, Bartok a invatat limba romana. Unul din cei care l-a ajutat in adunarea de texte folclorice, Tiberiu Brediceanu, a declarat la moartea acestuia: “Am pierdut nu doar un mare compozitor sau folclorist ci am pierdut un mare om”.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
SCRISOARE DE DOR-POETIC PROSE

SCRISOARE DE DOR FARA DESTINATAR Insetata de aroma dragostei in inceput de toamna adorm imbratisand doar perina de puf si...

Închide
3.145.56.230