caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Mai respecta profesorii codul deontologic?

de (26-9-2005)

„Daca nu poti masura ceva, nu-l poti intelege;
daca nu-l poti intelege, nu-l poti controla;
daca nu-l poti controla, nu-l poti imbunatati.”

H. J. Harrington

Citeam zilele trecute pe Internet unele articole despre cum ar trebui sa fie un profesor. Si mi-am dat seama ca am gresit categoria de incadrare a cautarii mele. Nu trebuia sa caut la categoria „psihologia educatiei” ci la „basmele romanilor”. Rezultatul ar fi fost cam acelasi. Mi-a atras atentia unul din fragmente: „Educatorului ii revine sarcina ca pornind de la situatiile cunoscute, obisnuieste sa provoace exercitii de comunicare, prin punerea institutiei de comunicare unde actul de comunicare este ireversibil, irepetabil.

Rolul profesorului, mai ales in clasele primare, este foarte important. Stilul de lucru, atitudinea generala, experienta de cunoastere a copilului, cultura profesorului au influente formative puternice.” De aici ar trebui sa inteleg multe lucruri. Dar singurul care imi sare in ochi e acela al rolului profesorului. Adica in generala nu trebuia sa iau bataie de la profesorul de matematica pentru ca nu stiam formula de calcul pentru aria conului, profesorul meu de romana trebuia sa citeasca si altceva in afara de Magazin Istoric, sa inteleg ca mie nu imi place istoria din cauza ca profu’era beat tot timpul. De la istorie o mai tin minte doar pe Andreea Esca. Poza ei ocupa jumatate de pagina. Chiar langa pasajul in care se spunea ca la revolutie au murit cativa oameni.

Am citit mai departe articolele gasite. Mai greu, pentru ca si la romana doamna profesoara imi spunea ca daca gandesc de unul singur nu am sa ma realizez pe nici un plan. De atunci, nu mi-a mai placut romana. Azi ma simt un ratat pentru ca nu am avut decat media 8 la romana. Asa mi-a trebuit, daca am refuzat sa invat pe de rost pagini kilometrice de comentarii prefabricate-de catre-oameni-inculti-la-comanda-celor-culti.

Profesorul, dupa, cum sustine Ferry „are rolul de a organiza conditiile favorabile cooperarii intre elevi pentru realizarea unei sarcini comune, intrucat profesorul are misiunea de a crea situatii de invatare prin indicatii, prin selectarea, distribuirea materialului si orienterea activitatii in clasa.
Ferry exprima preferinta pentru varianta orizontala a comunicarii si imbinarea ulterioara cu circuitul comunicational vertical in care profesorul este la inceput un animator, apoi devine un centru de informare, concomitent cu exersarea rolului de animator al interactiunilor verbale si comportamentale.

In timpul interactiunii socio-educationale din clasa, profesorul competent cognitiv si comunicativ imbina toate formele de comunicare, este atent la modul de exprimare si stilul propriu de comportare, la mimica, gesturi, postura corporala si miscarile specifice ale elevului; sintetizeaza corect starile afective, atitudinile si reactiile receptorului fata de ce si cum comunica in situatia didactica; are capacitatea de decodificare exacta a mesajelor verbale si nonverbale transmise de elevi pentru ca relatiile comunicative dintre ei sa poata continua eficient.

Actul de comunicare reprezinta in sine un act relational ce implica retroactiune (cum ar fi feed-back-ul). Pe aici pe undeva am pierdut sirul. E prea complicat pentru mine. La logica mi s-a spus ca trebuie sa stiu doar ca daca A egal cu B si B egal cu C, atunci A egal cu C. Mai multe nici nu am vrut sa stiu. Pentru ca profesoara mi-a spus ca bretonul meu proaspat dat cu gel arata ca un prezervativ. Si aici s-a oprit interesul meu pentru logica. Pe profesoara de filozofie am reusit sa o scoatem afara din clasa. Ne-a facut hoarda de magari. Si a plecat. Nu s-a mai intors niciodata. Cat despre feed-back, nu mai merita sa mentionez acest capitol al scolii. Pai am fost invatat la orele de dirigentie ca nu trebuie sa pun intrebari profesorului, ca el stie tot iar eu nu stiu nimic. Ni s-a mai sugerat ca intre elevi si profesori nu trebuie sa existe o comunicare bidirectionala, pentru ca doar ii incurcam pe profesori. Si nu vor mai putea sa isi faca datoria atat de bine.

Cand eram mic, imi doream sa devin profesor… Acum mi-a trecut. Dupa ce am vazut ca nimeni nu mai respecta ideea de dascal. Ca au niste salarii ce concureaza cu succes la dezvoltarea economiei. Ca daca nu ai bani, trebuie sa fii econom cu cei cativa lei (grei) pe care i-ai castigat. Nu mai conteaza ca scolile sunt pline de persoane care nu au pregatire profesionala. Nu cred ca cineva e atat de sadic incat sa isi semneze propria sinucidere. Inchei aici. Incepe anul universitar si trebuie sa ma pregatesc de greva.

Nu am oferit nici o solutie spre remedierea problemei. Las aceasta sarcina pe umerii persoanelor in masura sa faca acest lucru. Eu sunt doar un elev. Rodul educatiei pe care am primit-o de la profesorii mei.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Săptămânile cercetării româneşti

Proiectul este lansat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, având în vedere încurajarea şi promovarea cercetării la nivel naţional, precum şi...

Închide
18.191.181.231