caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Tara de export….

de (12-9-2005)

Romania are potential. Asa zice si presedintele Basescu, asa considera si multi europeni. Suntem, ce-i drept producatorul numarul 1 de incaltaminte ieftina din Europa. De ce nu am face la fel si cu turismul si alte exporturi pe care Romania le poate valorifica? Ei bine, pentru ca mereu ceva intervine in „bunul” mers al lucrurilor in Romania.

Masina Dacia Logan este la ora actuala un produs de export cu un potential foarte mare pentru Romania. Este una dintre cele mai bine-vandute masini ieftine din Europa si se pare ca pe acest segment toate merg bine. Lasand la o parte testul nemtilor care au rasturnat Loganul, aceiasi nemti care au reusit sa mai rastoarne in teste asemanatoare si Opel Corsa, Mini One si inca cateva masini importante, lucruri care ma fac sa cred ca nu prea stiu ei sa conduca astfel de teste, nu ca masinile nu sunt bune. Daca Logan continua pe piata cu aceeasi forta cu care a pornit, poate vom vedea o ameliorare macar in partea asta a exporturilor, cea de masini. Anul 2006 va aduce doua noi modele de Dacia Logan, si anume Dacia Logan Break si Dacia Logan Pickup, amandoua aratand foarte bine.

Turismul in Romania este o sursa importanta de venit sau cel putin asa ar putea ajunge. Statiunea Mamaia a demonstrat-o, anul acesta avand o rata de ocupare de peste 90% in toate hotelurile. Atat romani cat si cetateni straini au hotarat sa isi petreaca acolo concediul si multi dintre ei nu au regretat. De ce nu se poate face asa peste tot in tara? De ce nu suntem in stare sa aducem mai multe statiuni la nivel european? Va zic eu de ce… Pentru ca mereu va exista cineva care sa intre in contradictie cu orice masura. In momentul in care primarul Constantei, Radu Mazare a introdus in statiunea Mamaia telegondola, toata lumea i-a sarit in cap; „ca ce, esti nebun, cum poti sa faci asa ceva?” S-a dovedit ca introducerea telegondolei in Mamaia a fost cea mai buna investitie in Dobrogea in anul 2004, cu un profit de aprox. 1 miliard de lei vechi pe zi, bani ce au ajuns o parte in investitiile ulterioare facute in statiunea Mamaia.

Asta lipseste in Romania: oamenii hotarati, oameni cu vointa, oameni carora sa nu le pese de vocile negativiste, oameni care sa fie dispusi sa riste. Pentru ca, mereu, orice investitie, orice incercare de imbunatatire este un risc. Romanului ii este frica sa riste, asa ca prefera sa lase lucrurile cum au fost, pentru ca asa nu are ce pierde.

Dar nici de castigat prea multe nu are…

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (12-9-2005 la 00:00)

    Buna tema, buna tratare.

  • Adrian Vulvara: (12-9-2005 la 00:00)

    Testul comparativ care s-a facut intre Volkswagen Golf si Dacia Logan la televiziunea germana si in unele reviste de specialitate nu a fost fair. Sau in traducere neaosa romaneasca, o mare magarie. Aceste teste se fac numai intre masini aproximativ egale in pret, performante si dotare. De exemplu BMW-Mercedes, Ford Focus-Opel Astra. Iar in spatele acestei antireclame (evit sa scriu porcarie), nu este altcineva decat firma Renault. Ei nu au vrut sa exporte aceasta masina in UE. Au acceptat totusi numai dupa presiuni si proteste venite din diferite tari. Dar orice Logan vandut aici inseamna un Renault mai putin vandut in UE. La pretul de 7500 euro este absurd sa acuzi ca masina nu are ABS si EBS. Este ca si cum ai fi facut acum 30 de ani o comparatie intre Trabant si Dacia 1300.

    Desigur Dacia ar fi fost superioara Trabantului dar costa de peste doua ori mai mult. Iar un Golf costa cam de trei ori cat un Logan. Si sunt si aici oameni cu mijloace financiare restranse care nu-si pot permite o masina performanta de fabricatie germana. Si lor trebuie sa li se dea o sansa de a fi motorizati. Nu scriu aceste randuri din patriotism pentru Logan-ul romanesc care de fapt e frantuzesc. Nu am de gand sa-mi cumpar asa ceva. Este vorba numai de comportamentul unor redactori de la televiziunea germana si de la unele reviste. Influenta concernului Renault aspra lor este vizibila. Si, desi nu am nici un fel de dovezi, simt in aer un usor iz de coruptie. Pute cu alte cuvinte.

    Cat despre turismul romanesc nu pot decat sa-mi pun mainile in cap. Este comparabil cu un taran care obtine cateva mii de kilograme de prune din livada sa si in loc sa le vanda la piata ca sa faca ceva bani, le pune la dospit si face cateva butoaie de tuica. Apoi poate umbla beat pana la urmatoarea recolta. Si se vaita ca nu are bani.

    Pacat de tara noastra frumoasa supranumita si Elvetia balcanilor. Managerii turismului romanesc ar face bine daca ar arunca o privire in Spania. Atunci ar putea vedea cum se scot bani din piatra seaca…

  • Horia: (12-9-2005 la 00:00)

    Ce este telegondola?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ovidiu la pont

Corăbierul neştiutor de înot - pinul se îngroapă în propria-i neclintire, doar el veghează, ceilalţi arbori s-au retras în cohorte...

Închide
18.119.106.149