caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Marea Britanie: Atunci când libertatea de exprimare trece pe locul doi

de (31-7-2011)

Recent, cele două principale tabloide britanice, The Sun şi Daily Mirror, au fost condamnate de justiție la amenzi de 18000, respectiv 50000 de lire sterline, pentru sfidarea curții (“contempt of court”) prin defăimarea lui Christopher Jefferies, un suspect inițial în ancheta privind uciderea lui Jo Yates, care era chiriașa sa.

Totodată, cele două ziare, împreună cu alte șase cotidiane britanice, au acceptat să-i plătească daune lui Jefferies pentru modul în care au prezentat imaginea sa.

El a fost arestat la aproape două săptămâni după găsirea cadavrului lui Jo, pe 17 decembrie 2010, dar eliberat ulterior fără nicio acuzație. Între timp, cetățeanul olandez Vincent Tabak a fost trimis în judecată sub acuzația de omor al Joannei Yates.

Judecătorul de la Înalta Curte a criticat cotidianele pentru tratamentul incorect care nu numai că a încălcat viața privată a lui Jefferies și prezumpția sa de nevinovăție, ci ar fi putut și prejudicia un proces penal, dacă acesta ar fi fost trimis în judecată.

Un astfel de caz s-a întâmplat acum 10 ani, când duminicalul Sunday Mirror a fost condamnat la o amendă de 175000 de lire sterline pentru rolul său în compromiterea unui proces împotriva fotbaliștilor Jonathan Woodgate și Lee Bowyer, acuzați de vătămare coporală gravă împotriva unui tânăr de origine asiatică.

Duminicalul publicase un interviul cu tatăl victimei înainte ca juriul compus din 11 cetățeni să se pronunțe asupra vinovăției celor doi. În ziua verdictului, judecătorul  a anulat procesul  când a fost informat de unii jurați că aceștia citiseră articolul. Procesul, care a costat contribuabilul opt milioane de lire, a trebuit să fie rejudecat cu alt juriu, iar la al doilea proces Bowyer a fost găsit vinovat doar de scandal public, nu și de vătămare corporală gravă, iar Woodgate a fost achitat pentru toate capetele de acuzare.

Editorul lui Sunday Mirror, Colin Myler, a fost nevoit să demisioneze din funcție. Ironia soartei face ca Myler să fi fost ultimul editor al duminicalului News of the World, desființat recent după 168 de ani de apariție de către proprietarii săi, magnatul Rupert Murdoch și fiul acestuia, James, pentru implicarea în scandalul interceptării pe scară largă a mesageriei vocale. Spun ironic, pentru că Myler, devenit editor după 2007, nu avea nicio implicare în acest scandal.

De altfel, în acest scandal, persoanele care au tangență, inclusiv cei doi Murdoch, sunt extrem de prudente în declarații, iar presa este în alertă, datorită existenței unei anchete de poliție și a unei anchete oficiale conduse de un judecător în cazul interceptărilor ilegale. Orice declarație sau dezvăluire de presă poate compromite ancheta poliției sau viitoare procese, mai ales prin încălcarea prezumpției de nevinovăție.

Aș mai menționa și faptul că 1997, cotidianul londonez Evening Standard a fost amendat cu 40000 de lire sterline pentru faptul că a dezvăluit apartenența la Armata Republicană Irlandeză (IRA) în timpul unui proces intentat pentru activități teroriste împotriva a șase bărbați. Ca urmare a acestui articol, judecătorul a anulat procesul.

Toate acestea arată că libertatea presei, care este o formă a libertății de exprimare, nu este absolută, atunci când intră în contradicție cu alte drepturi, cum ar fi prezumpția de nevinovăție, dreptul unei persoane de a avea un proces corect sau dreptul la viață privată.

În acest scop, în Marea Britanie există reguli foarte stricte cu privire la modul în care presa poate relata un proces în desfășurare, de unde și infracțiunea sus menționată “contempt of court”.

În sălile de judecată din Anglia și Țara Galilor este interzisă, spre deosebire de alte țări, cum ar fi Statele Unite, prezența oricărui aparat de înregistrare video sau audio, infracțiune pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.

PS Într-un alt caz, diferit ca natură, dar tot legat de limitele libertății de exprimare, Bilal Zaheer Ahmad, cetățean britanic de religie musulmană, a fost condamnat de Curtea Coroanei de la Bristol la 12 ani închisoare pentru incitarea la ură religioasă, când a instigat pe blogul său de pe internet la uciderea deputaților care au votat în favoarea războiului din Irak în 2003. El a lăudat tentativa de omor împotriva deputatului Laburist Stephen Timms a unei femei de religie musulmană, Roshonara Choudhry în 2010.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.142.136.208