caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

AIE 2 – Racul, broasca și știuca

de (17-7-2011)
7 ecouri

La Ialoveni, consilierii raionali Partidului Liberal (PL), cei ai Partidului Democrat (PDM) și cei ai Partidului Comuniștilor (PCRM) au ales președinte al consiliului candidatul PL, în timp ce consilierii Partidului Liberal Democrat (PLDM) au părăsit sala de ședințe.

La Criuleni, consilierii PCRM au sprijinit candidatul PLDM pentru postul de președinte al consiliului raional, în timp ce consilierii PL și PDM au părăsit sala de ședințe. O situație relativ similară s-a petrecut la Hâncești.

La Ștefan Vodă, consilierii PCRM au sprijinit alegerea un președinte al consiliului raional de la PDM, în timp ce consilierii PLDM și PL au boicotat votul.

După mai bine de o lună de la alegerile locale, cele patru mari partide de la nivel național au trecut prin pantomima de rigoare a alegerii președinților consiliilor raionale unde, așa cum sugerează aceste exemple, orice combinație politică este posibilă.

La nivel național, se află la putere o coaliție compusă din PLDM, condus de premierul Vladimir Filat, PDM, condus de președintele interimar, Marian Lupu, și PL, condus de Mihai Ghimpu – Alianța pentru Integrare Europeană (AIE).

Logic ar fi fost ca și la nivel local AIE să colaboreze, pentru că cele trei partide au obținut împreună majoritatea absolută în 26 din cele 32 de consilii raionale și municipale. Nu cunosc situația de ansamblu, dar exemplele de mai sus arată că PCRM, condus în continuare de Vladimir Voronin, a reușit să se insuneze în structurile puterii locale acolo unde nu ar fi suficientă putere.

De colaborare cu PCRM se fac vinovate TOATE cele trei partide componente ale AIE.

Liderul PDM, Marian Lupu, îl acuză pe premierul Filat că dorește să negocieze un nou acord al coaliției, șantajând celelalte două partide cu o posibilă alianță cu PCRM.

Premierul Filat de abia își ascunde disprețul față de magnatul și prim-vicepreședinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, pe care-l acuză că ar fi liderul din umbră al partidului condus de Marian Lupu.

Iar Mihai Ghimpu, acuzat de partenerii de guvernare că mai mereu îl ia gura pe dinainte, promite celor din PLDM că le va întoarce politețea și nu va sprijini viitorul proiect de lege în Parlament, ca replică la lipsa de sprijin a deputaților PLDM la un proiect inițiat de PL.

Între timp, nu se întrevede nicio soluție la alegerea președintelui Republicii Moldova de către parlamentari. Comuniștii au 42 de mandate din 101, ceea ce le permite să blocheze alegerea șefului statului, pentru care sunt necesare 61 de voturi.

Ca în fabula lui Donici, Filat, Lupu și Ghimpu sunt racul, broasca și știuca. Preocupați să tragă fiecare în altă direcție, comunicând adeseori prin intermediul presei, cei trei lideri ai coaliției de guvernare (AIE 2, care urmează AIE 1, ce a guvernat țara între alegerile din 29 iulie 2009 și cele din 28 noiembrie 2010) riscă să irosească fragilul avantaj politic pe care electoratul l-a oferit și nu reușesc să profite de slăbiciunea PCRM, sfâșiat între un Voronin care se cramponează de putere și hiperagresivul  Igor Dodon, campion al moldovenismului militant.

Bine ar fi ca ca cei trei să realizeze că dacă vor să se apropie de Uniunea Europeană, așa cum sugerează titulatura coaliției de guvernare, gâlcevile acestea interminabile și, mai rău, comploturile împotriva aliaților la care se dedau Filat, Lupu și Ghimpu continuă, pe lângă faptul că dovedesc infantilism politic nu vor face decât să lămurească Europa că Republica Moldova nu merită niciun sprijin și stă mai bine în sfera de influență a Rusiei, cu un partid comunist la guvernare.

Ecouri

  • Buhu: (18-7-2011 la 03:02)

    Concluzia este categoric una pripita, in rest asocierea e foarte corecta. Teama mie insa ca prea curind despre evenimentele expuse vom vorbi la timpul trecut. Prea „nu e bine” ce se intimpla prin raioane, prea il lauda Voronin pe Filat, prea „spre bine” s-a schimbat retorica lui Filat, in ceea ce il priveste pe Voronin. Viitorul nu suna bine in tara asta, daca nu se schimba nimic.

  • Adriana Mandru: (18-7-2011 la 07:46)

    Nu are de unde Basarabia, provincie situata, vorba clasicului, in calea tuturor relelor, sa devina stat de succes in 20 de ani. Gosdpodarii si personalitatile neamului au fost exterminati metodic de rusi. Independenta nu a fost ravnita de generatii de luptatori. De unde atunci sa apara mentalitatea de stapan in Basarabia? Rusii isi vor inapoi bucata, Romania nu-i poate opune rezistenta organizata. Basarabenii insisi sunt dominati de mentalitate si experienta sovietica. Chiar si liderii Aliantei pentru Integrare, nu fac altceva decat sa reproduca acelasi sistem sovietic, al centralizmului „democratic”. Nu pentru ca asta vor, ci pentru ca altfel nu stiu si nu pot actiona. Aliantele in RM nu au fost capabile sa conduca bine niciodata (vedeti ADR-1998 si AIE 2009, 2010). „Fratele mai mare”, la randul sau, este prezent in toate partidele cu propria coloana a cincea. Rusia si-a schimbat tactica. Nu mai mizeaza pe un singur partid, pentru ca s-a convins ca lupta „pe fata” nu merge. Acum rusii isi au oamenii lor in toate partidele. Oricine ar castiga – ei nu au de pierdut. De aici vine si strategia de compromitere a directiei proeuropene si proromanesti din AIE. Certurile din sanul AIE de coruptie nu au drept rezultat dezvaluirea unor cazuri grave si tragerea la raspundere a delincventilor economici. Observati ca tactica perfida a celor care dirijeaza din umbra evenimentele la Chisinau este distrugerea totala a reputatiei AIE in ochii electoratului. Si liderii AIE sustin, unii constient, altii – nu, aceasta stratagema. Zarurile au fost aruncate, AIE nu mai are sorti de izbanda. Dupa certurile interminabile si acuzatiile reciproce, la care se dedau liderii AIE ca niste copii rai si inconstienti si care nu fac altceva decat sa convinga electoratul ca „si Lupu, si Filat, si Ghimpu sunt la fel, era mai bine cu comunistii”, serviciile secrete rusesti nu au decat sa asigure cateva evenimente care vor arunca in aer societatea: 2-3 accidente tehnice (avariere a apeductului in capitala sau a sistemului inca sovietic centralizat de incalzire, in toiul iernii, disparitia unor produse alimentare de prima necesitate din magazine, colaps al sistemului bancar sau pana de curent pe toata Basarabia etc). Dupa care cetateanul disperat va fi scos in strada, pentru a striga „Jos Alianta”, „Jos democratii”. Si pentru liderii aliantei nu sunt nici Mubarak si nici Qadhafi, iar unii dintre ei chiar fac jocul Moscovei, vom fi martorii caderii AIE si ai revenirii vechii si multdoritei puteri a unui singur partid. ‘Verticala puterii” va reveni la matca sa, Basarabia va cadea din nou in letargia provniciala, oligarhii isi vor umplea buzunarele linistiti, iar tineretul va parasi dezgustat acet trist taram al viselor spulberate.
    Rusia incearca sa-si refaca, taras-grapis, imperiul, iar periferiile acestuia nu-i opun rezistenta calculata si organizata.
    Totusi, sunt cateva solutii in situatia data chiar si pentru AIE, in care nu mai crede nimeni.
    * Sa opreasca razboiul fratricid print-un armistitiu semnat de toti liderii.
    * Sa lase in pace localitatile sa-si aleaga conducerea raioanelor cum ii duce capul.
    * Sa modifice de urgenta legislatia electorala, prin descentralizarea puterii (sa introduca circumscriptii electorale, sistem mixt pentru parlament (50% pe liste de partid si 50% – uninominale), sa dea voie partidelor sa-si castige finantele legal etc.
    * Sa mai organizeze un referendum privind alegerea presedinteluiin acest sens, scotand pragul de trecere.
    * Sa-l traga la raspundere pe Voronin, dar si pe unii hoti din AIE pentru hotiile de 8 ani. Dovezi sunt, dar nu este vointa politica.
    * Sa realizeze imediat partea legislativa a reformelor prevazute de Planul RM-UE si sa purceada la realizarea lor prcatica.
    *Sa comunice intre ei liderii Aliantei, dar si cu electoratul saptaminal, in trei, in direct, la radio si TV, vorbind despre ralizari si succese.
    *Sa organizeze alegeri generale in 2012 cu rezultate concrete pe tapet, in baza unei noi legislatii.

    Daca aceste lucruri vor fi realizate, in complex, RM ar mai avea sansa sa iasa din criza ce vine. Daca nu se va intreprinde nimic (si ma tem ca asa va fi), AIE nu are sanse sa reziste si va cadea lamntabil, lasand in urma sa o trista amintire si o societate depresiva, fara speranta si fara viitor.

    Doamne ajuta Basarabia!

  • Petru Clej: (18-7-2011 la 08:49)

    Doamna Adriana Mandru, scrieti „Sa lase in pace localitatile sa-si aleaga conducerea raioanelor cum ii duce capul.” Pai ceea ce se intampla acum la Criuleni, Stefan Voda sau Ialoveni nu are drept cauza tocmai faptul ca liderii locali fac aliante politice contra naturii dupa cum ii duce capul?

    Sugerati apoi organizarea unui nou referendum, valabil in orice conditii de participare, pentru alegerea sefului statului prin vot direct. Asta miroase a schimbarea regulilor ori de cate ori nu ne convine rezultatul (ca sa nu mai vorebsc de constitutionalitatea indoielnica a modificarii legii fundamentale prin referendum.

    Apoi propuneti un sistem de vot mixt – majoritar uninominal si proportional de lista (nu spuneti insa pe ansamblu ce fel de reprezentare doriti). Sunteti constienta ca in acest fel un numar de circumscriptii uninominale vor ramane fara reprezentare din cauza imposibilitatii votarii in „Republica Moldoveneasca Nistreana”?

  • Adriana Mandru: (18-7-2011 la 10:28)

    Stimate dle Clej, va raspund, pe rand:
    1. Alegerile locale trebuie organizate nu pe verticala (cand presedintele de partid din Chisinau decide cine va fi inclus in liste in comune), ci pe orizontala. Locuitorii comunelor si raioanelor nu pot fi aliniati ca la armata. Ei au viata lor in comunitati si partidele trebuie sa se ralieze la necesitatile oamenilor de la tara, sa le asculte pasul, nu invers. Cu alte cuvinte, dezastrul care are loc acum, in procesul de alegere a organelor administratiei publice locale, demonstreaza ca AIE nu a avut nicio strategie la nivel local. De aceea, oricat s-ar invinui acum unii pe altii, nu va iesi nimic. Exemplul clasic e cel al Canadei: Sunt partide de nivel federal, provincial si local, cu lideri diferiti, cu bugete diferite. Sptephen Harper nu are treaba cine va fi prim-ministru in Quebec sau Ontario, primar la Montréal sau Vancouver. De aceea situatia din Parlamentul federal canadian nu poate fi nicidecum pereclitata de alegerile locale. Acum vedeti situatia in RM si veti constata ca, de fapt, alegerile in Basarabia se organizeaza tot ca la sovietici, de sus in jos.Solutia: a nu se distruge AIE pentru cativa primari. Sa accepte situatia cum este si sa mearga inainte.
    2. Anume situatia cu presedintele tine in sah toata RM de atata timp. Daca legea nu poate fi modificata cu efortul deputatilor, s-o faca cu ajutorul electoratului, dar sa scape de aceasta capcana juridica. Numai ca de la AIE se cere vointa si dedicatie. La 5 septembrie 2010 s-a vazut ca unele componente ale AIE saboteaza referndumul. La scoaterea pragului va veni multa lume, pentru ca toate partidele vor fi interesate de rezultatul final. Oricum, va fi o schimbare.
    3. Argumentul cu transnistria este unul fals. Transnistria oricum nu participa la alegeri, ca sunt sau nu incluse in liste candidatii lor. Rusia este interesata de reglementarea problemei in felul sau. Sa i se dea posibilitatea lui Smirnov sa candideze pentru parlamentul RM, ca un cetatean de rand al RM. Nu vine el – se gasesc alti doritori, va asigur. Dezamorsarea situatiei cu transnistria poate avea loc doar in conditia in care partile vor fi cu adevarat interesate de rezultat. Modificarea legislatiei electorale, mai ales in conditiile Legii din 2005, care se refera la caracterul unitar al statului, ar cataliza procesele. Doar alegerile generale pe circumscriptii ar putea aduce un final clar in conflictul transnistrean. Sau revine, sau pleaca definitiv. Lucru care pe mine nu ma sperie defel. Hotarul pe Nistru, iata varianta cea mai buna pentru o RM in componenta UE, dupa mine. S-o ia Ucraina. Sa se certe Ucraina cu Rusia de acum incolo. Am fost nu demult in Transnistria. Va asigur, nu are RM nicio sansa sa capete inapoi acet teritoriu. Cetatenii de rand, batuti in cap de propaganda ruseasca timp de 20 de ani, nu mai vor sa auda de Basarabia. Asa ca e timpul sa fie luate decizii clare si o modificare a Codului electoral ar putea aduce rezultate nebanuite…

  • Petru Clej: (18-7-2011 la 11:20)

    Doamna Mandru, constat ca nu raspundeti pe fond la niciuna dintre cele trei intrebari si mai observ si influenta ruseasca in exprimarea dumneavoastra (verticala puterii,a numen de la inceputul raspunsului al doilea).

    1. Nu comparati va rog Canada (un Mercedes al democratiei) cu Moldova (o sareta) si nu faceti amalgamuri. Votul la consiliile raionale si municipale a fost unul POLITIC, spre deosebire de cel de la primari, la care faceti referire. Daca politica in Moldova vrea sa depaseasca stadiul de cresa la care se afla la ora actuala, atunci ea trebuie facuta pe criterii ideologice si nu de cumatrie locala. Daca AIE a decis ca PCRM este nociv, atunci trebuie eliminat (pe cale democratica) din toate structurile de putere acolo nu este majoritar. Si asta inseamna respectarea disciplinei de partid (care nu e inventie sovietica) peste tot. La urma urmei asta e o chestiune de moralitate politica.

    2) Repet: dumneavoastra doriti schimbarea regulilor dupa bunul plac. Nu putem amenda Constitutia pe cale parlamentara – singurul mod permis la ora actuala – organizam un referendum. Nu se indeplineste conditia de participare, pe care tot noi am stabilit-o, o anulam si convocam referendum pana obtinem ce dorim. Asta e lipsa de onestitate intelectuala.

    3) Repet intrebarea: daca Republica Moldova organizeaza circumscriptii uninominale (si cele pentru votul de lista tot circumscriptii se numesc, chiar daca e una singura pentru toata tara) pe teritoriul RMN, vor ramane posturile de deputat vacante, da sau nu. Este absolut irelevant ca va sperie sau nu va sperie, ce va place sau nu va place. Pana un alta, Republica Moldova inclusiv teritoriul autodeclarat independent al RMN este recunoscuta ca atare pe plan international, inclusiv de Federatia Rusa.

  • Adriana Mandru: (18-7-2011 la 11:51)

    Nu vreau sa polemizez, pentru ca simt si eu ca si Dvs, numai ca incerc sa gasesc alte solutii decat cele ce stau la suprafata. Dupa cele scrise de dvs nu ramine decat solutia de demolare a celor din AIE, incapabili, din pacate, sa gaseasca ei insisi solutii sau sa-si ia responsabilitatea pentru mersul prost al lucrirlor. Dvs sunteti influentat de evenimente din inerior si asteptati de la mine doar raspunsul pe care il aveti deja pentru dvs insiva – jos Lupu, ori Filat, condamnarea unui sau altui lider AIE. Totusi, ei nu pot face nimic unul fara altul si unica sansa de a depasi cu succes criza este de a trece peste etapa cu alegerea administratie pyublice locale. De altfel, erijarea dvs in critic al opiniilor ce nu coinicid cu ale Dvs este tot un semn de gandire totalitara. Ce propuneti dvs in schimb? Nu vad nimic constructiv, nici la punctul unu, nici la doi, nici la trei. Credeti ca doar eu trebuie sa dau solutii?
    Cat despre Canada, argumentul dvs nu tine – pentru asta e RM – sa ia exemplu de la cele mai inaintate democratii, nu sa se balaceasca in mocirla gandirii sovietice si autoritare la nesfarsit. Iar despre utilizarea unor termini „rusesti” pot sustine cu tarie ca anume acestia reflecta cat se poate de bine situatia reala privind structura gandirii politice in Basarabia. Nu este problema mea, este problema politicienilor de pe malul Bacului.
    Eu nu sunt nici deputat, nici lider politic, nu am nicio obligatie fata de Dvs si fata de partidele din RM, citesc site-ul dvs si reactionez in conformitate cu simtirea mea de partiot roman. In cazul in care opiniile unui cititor fidel va deranjeaza, nu-mi ramine decat sa va spun adio si sa va doresc alti cititori si corespondenti care sa va scrie exact ceea ce asteptati dvs de la ei. Numai bine.

  • Petru Clej: (18-7-2011 la 13:20)

    Doamna Mandru, eu nu „simt”, mi-e absolut indiferent cine e la putere in Republica Moldova, pentru mine e mult mai importanta alfabetizarea politica a oamenilor de rand din Republica Moldova. Si de aceea aplic ceea ce se numeste BUN SIMT. Eu iau de bun ceea ce spun liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, inclusiv titulatura ei. Daca tot au zis ca PCRM e sursa tuturor relelor in RM, pai atunci sa actioneze asa cum au promis si sa nu urmeze metodele de guvernare ale lui Voronin.

    V-am pus niste intrebari simple la care, atunci cand nu ati putut raspunde ati luat in brate demagogia cu patriotismul romanesc, de parca asta ar avea vreo legatura cu articolul de fata. Eu va recomand sa recititi si sa incercati sa va scuturati de orice bagaj carat din Republica Moldova. Si daca tot locuiti in Canada aratati ca ati invatat ceva din sederea dumneavoastra acolo.

    Ceea ce doresc eu este un nivel mai ridicat al discutiilor, nu aceleasi platitudini pe care le poti citi pe orice forum. Iar daca pun intrebari asta e ca sa lamuresc niste comentarii adeseori confuze, iar starea de confuzie e dominanta cand vine vorba de RM.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Opinii pro şi contra declaraţiei unilaterale a statului palestinian

Care vor fi consecinţele declarăriiunilaterale a statului palestinian

Închide
3.133.135.106