caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Inventatori – inventii (III)

de (4-7-2005)

– Globurile de Craciun – dateaza din anul 1858, realizate de un artizan din Meisenthal(Moselle).

– Busola – realizata de chinezi în urma cu 3000 ani. Cuvânt italienesc, „bussola” înseamna cutie mica.

– Termosul – realizat de englezul James Dewar, în anul 1906.

– Butelia submarina – realizata în 1943 de inginerul Emile Gagnan, care initial s-a numit Aqualung = plamân acvatic.

– Bowling (joc de popice) – descoperit de egiptologul Flinders Petrie, datând din anul 3200. Primele jocuri organizate au început în 1901.

– Boxul – inventat de regele Atenei -Thesee. Cuvânt englezesc „to box” = a lovi, introdus la a 23-a editie a Jocurilor Olimpice.

– Bretelele – fabricate si purtate din timpul regelui Henric al III-lea, devenind populare în 1870.

– Brevet – Primele brevete realizate au fost în anul 1791 de Angus MacDonnel în Canada. Primul brevet canadian a fost atribuit americanului Samuel Hopkins, cu ocazia perfectarii procedeului de fabricatie a potasiului, potasiul fiind un hidroxid solid, alb, foarte solubil în apa (KOH).

– Bridge – joc de carti ce dateaza din anul 1850 la Constantinopole. A ajuns în Statele Unite si Anglia în anul 1890, prima competitie având loc la New York în anul 1893.

– Caramida din pamânt ars, dateaza în Egipt si Mesopotamia din anul 400 î.ICh.

– Brichetele cu gaz – realizate de Marcel Bich (Franta) în anul 1973.

– Brocoli – leguma, asemanatoare conopidei, dar de culoare verde, exista din timpul Renasterii. Cuvântul de origine italiana „broccolo”, înseamna „cresterea verzei”. La început s-a numit „sparanghel italian”. Cultivarea de brocoli a aparut în Statele Unite si Canada din anul 1930, datorita imigratiei italiene.

– Periuta de dinti – exista din timpul egiptenilor, dar chinezii le-au perfectionat, folosind parul de la gâtul porcului mistret, fixat pe o ramura de bambus sau de os.

– Cacao pudra (arborele de cacao) – dateaza din 1828, realizata de Coenrad Johannes Van Houten (Olanda), ciocolata existând din 1778, dar era considerata lux.

– Cafeaua (arborele de cafea) – originar din Kaffa (Etiopia), folosita prima oara la Constantinopole. În lume se consuma 1,1/2 miliard cesti de cafea pe zi, cel mai mult în Statele Unite.

– Casele de înregistrat, adunat si imprimat, dateaza din anul 1879, realizate de americanul James J.Ritty.

– Calculatoarele de buzunar programabile, primele realizate de Hewlett-Packard în 1974. Primele calculatoare electronice dateaza din 1940 si 1960, utilizarea fiind însa restrânsa din cauza volumului foarte mare. Dupa 1970 a fost mai simplu, compozantii electronici fiind miniaturizati.

– Calendarul – primele calendare de tip lunar, au aparut la babilonieni, greci, chinezi si gali.

– Camescopul – realizat de SONY în Japonia în anul 1982.

– Camping – sistemul dateaza de mai bine de 3000 de ani, ca si „undita”, unealta de baza a pescarilor.

– Canetele cu aerosol – realizate de norvegianul Erik Rotheim în anul 1926. Goodhne si Sullivan au comercializat primele canete (spray-uri) cu insecticide în 1941.

– Canoe-kayak – primele fabricatii se datoresc autohtonilor indieni din Nordul Canadei, existente fiind de 5-6000 de ani. Primele competitii olimpice de kayak-canoe au fost în 1936 la Berlin.

– Cauciucul – esenta extrasa din arborele de cauciuc, descoperit de Charles de la Condamine, explorator francez. Cauciuc – cuvânt de origine indiana, „cao” – arbore si „tchu” – plânge = arborele care plânge. C.Condamine a studiat cauciucul natural în annul 1745, dar numai în 1839 Charles GOODYEAR, l-a dezvoltat industrial, când a descoperit vulcanizarea cu ajutorul pucioasei. Primele cizme de cauciuc au aparut în 1853, datorita lui Hiram Hutchinson si Ch.Goodyear.

– Carte à puce (cardul cu memorie), realizat în 1974 de Roland Moreno (Franta), împreuna cu un grup bancar. Din 1980 este utilizata ca mijloc de plata bancara.

– Cardul universal de credit – lansat în 1950 de Diners Club International (US), apoi American Express Company. Primul sistem bancar de credit dateaza din 1977 si se numeste VISA. Cele mai raspândite carduri bancare de credit sunt Visa, Mastercard si Barclay’s.

– Cardurile de debit – Interac – au aparut în 1990, datorita Asociatiei Interac din Canada, dar începuturile dateaza din 1985.

– Cartile postale, dateaza din 1869, inventate de Emmanuel Hermann (Viena, Austria).

– Hartile pentru circulatia pe drumuri interne si internationale – nu se cunoaste data exacta a aparitiei lor, dar se stie ca primele au fost imprimate în anul 1500 de germanul Erhard Etzlamb din Nuüremberg (Germania), iar primul Atlas geografic a fost realizat în anul 1570 de Abraham Ortéllius.

– Cutia din carton pentru lapte – care a înlocuit sticla si pungile din plastic, a fost inventia lui John Van Wormer (Toledo, Ohio) în anul 1915.

– Cartusele cilindrice pentru arme, au fost realizate în anul 1630, înainte erau rotunde.

– Castile albastre (casques bleu) – create în anul 1956 de Lester Pearson (Canada), purtate de soldatii trimisi de ONU în diverse tari, în vederea pastrarii pacii, actiune la care au aderat 51 de tari.

– Casse tête sau Puzzle – joc ce dateaza de la jumatatea secolului XVIII.

– Cateterul – cuvânt de origine greceasca, însemnând „lasat în jos”, dateaza din anul 1963, realizarea apartinând lui Thomas Fogarty, constând dintr-un tub de grosimea unui creion, ce se introduce în vena bolnavului, pentru perfuzie sau transfuzie.

– Cd-rom – realizat de Soc.Philips (Olanda) în anul 1985.

– Centura de salvare – inventata de preotul Lachapelle (Franta) în anul 1769.

– Centura de securitate în automobile, camioane – dateaza din anul 1903, realizata de Gustave Désiré Labeau (Canada), fiind obligatoriu de purtat din 1973. Din 1979 a devenit obligatorie si în alte 24 tari ale lumii.

– Hârtia de celofan – realizata în anul 1912 de germanul J.E.Branderheger.

– Celuloidul – materie plastica artificiala – inventata în 1870 de fratii Hyatt, la New York.

– Centrele comerciale, dateaza din anul 1922, realizate de J.C.Nichols Company în Kansas City (Missouri). Canadienii au inaugurat primul centru comercial la Vancouver, în anul 1950, iar la Montréal în anul 1953.

– Zmeul – dateaza din anul 400 î.ICH., inventat de Kungshu Phan în China.

– Operatia cezariana – dateaza din anul 1500, o prima realizare fiind atribuita lui Jacques Nufer în Elvetia. Numai din anul 1940 s-a permis practicarea operatiei cezariane în cazuri extreme, odata cu aparitia antibioticelor.

– Scaunul electric – realizat în anul 1888 de Edison si Harold P.Brown în Statele Unite.

– Sampania – dateaza din anul 1638, realizator fiind benedictinul francez Pierre Pérignon, care a ameliorat fabricarea sampaniei.

– Palaria – dateaza din secolul XIII, purtata mai întâi de barbati (jobenul, gambeta) apoi în secolul XIX femeile au adoptat aceasta moda, purtând palarii gen sapca cu cozoroc când mergeau la vânatoare, iar spre sfârsitul secolului, palaria a devenit o moda, o forma de eleganta pentru femei.

– Carele de asalt, tancurile blindate – realizate în 1914 de E.D.Swinton (Anglia), vehicul blindat, folosit în razboaie.

– Caruciorul pentru copii – dateaza din anul 1733, realizat de William Kent în Anglia.

– Carucioarele folosite în supermarketuri – dateaza din 1934, lansate de Raymond Joseph în Europa, apoi s-au extins si în America de Nord.

– Bazinul de apa folosit în WC-uri pentru evacuarea bolului, a fost construit rudimentar în anul 1595 de John Harrington în Anglia; mai târziu în 1775, Alexander Cumming si în 1778 Joseph Bramah, au inventat mecanismul cu valve si sifon care în secolul XIX au intrat în cea mai mare parte a apartamentelor, în acelasi timp cu apa curenta. Bolul de WC, realizat tot în 1775 de Alex.Cumming.

– Masina de pulverizat zapada, mai întâi pe calea ferata, realizata de J.W.Elliot (Toronto,Canada) în anul 1869, iar în 1883, canadianul Orange Jull si fratii Leslie, au construit masina de pulverizat zapada pe strazi, cu ajutorul unui cazan cu aburi.

– Camasa alba – a aparut în secolul XIII la Roma. La început, în secolul al III-lea, se numea „tunica de interior”. Începând cu epoca Renasterii, camasa a devenit o distinctie sociala.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Editie de weekend

Rubrica: “Mr Hyde Park” Articol: “Un delator” Autor: Gabriel ANDRONACHE Manjescu Ion (M.I.) are aproape 70 de ani, o carja,...

Închide
18.118.142.126