Din nou despre florile comestibile:
Maghiran
Aroma dulce-picanta, se utilizeaza in speta la pui, legume, peste. Florile se culeg imediat ce se deschid, se pot conserva in ulei si otet, sau uscate.
Alior
Aroma de castravete, mai delicata. Se foloseste la branza, rosii, fructe, salta verde. Se pot confia pentru prajituri, se indeparteaza intregul mijloc negru al florii. Florile se recolteaza numai dupa ce s-au deschis complet, se pot congela.
Nasturei
Aroma plina, de nuca. Se foloseste la salate. Mugurii de nasturei murati inlocuiesc excelent caperele. Decoreaza si deserturile. Florile se recolteaza din primele zile calde ale anului si pana in septembrie.
Trandafirul
Aroma delicata, eleganta, dulce. Se foloseste pentru dulceata, lichior, ulei. Petalele confiate decoreaza deserturile. Toate petalele de trandafiri sunt comestibile, cu conditia ca florile respective sa nu fi fost stropite in prealabil. Petalele se culeg vara, cand se deschid trandafirii, inainte de a se ofili. Se indeparteaza locurile albe de insertie ale petalelor.
Soc
Aroma dulce-acrisoara, aminteste de migdalele amare. Mirosul este insa mai degraba dulce. Se poate prepara pane, in aluat de bere sau vin, sau sub forma de lichior, sirop, serbet (cu lamaie) sau clasica socata. Florile se culeg cand sunt galbui, cele albe au un gust mai putin proaspat. Se culeg florile de pe codite si se lasa sa se usuce.
Salvie
Aroma intensa, dulce. Se foloseste cu masura. Se utilizeaza in preparatele cu orez sau carne, mai ales prajita la tigaie. Florile se recolteaza imediat ce se deschid. Se indeparteaza apoi coditele si partile verzi.
Toporasi
Aroma intensa placuta. Se foloseste la dulciuri cu ciocolata, praline, dar si in salate, serbeturi, uleiuri si oteturi aromate. Florile se recolteaza imediat ce se deschid. Se folosesc imediat sau se conserva in ulei sau otet.
================================================================================
Petale de flori confiate:
Petalele uscate de flori se ung cu pensula cu albus de ou. Se presara pe ele zahar pudra sau cristal. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se presara zahar si se repartizeaza deasupra florile. Se usuca in cuptor la temperatura foarte mica sau intr-o camera calda si intunecata. Petalele astfel confiate se pastreaza la intuneric.
(„Din secretele bucatariei”)