caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Socul UE si peisajul romanesc IT&C

de (4-7-2005)

Industria IT&C este cel mai bine pregatit segment din industria romaneasca pentru aderarea la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, specialistii spun ca trecerea peste pragul integrarii nu va fi usoara. Este de asteptat ca perioada imediat urmatoare sa fie marcata de consolidari, fuziuni si achizitii. Toate aceste subiecte au fost dezbatute in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar si de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. “Piata romaneasca IT&C pe ultima suta de metri inainte de socul UE. Oportunitati. Provocari. Transformari.” a reunit manageri, reprezentanti ai autoritatilor si analisti ai evolutiilor din domeniu. Amanunte in interviul realizat cu Victor Kapra, Editor de specialitate, moderatorul seminarului.

C.M.: Problemele care privesc situatia raman deschise iar discutiile trebuie sa continue pornind de la concluziile acestei intalniri. Care sunt acestea?

V.K.: “Romania ca tara europeana nu este prinsa intr-o regiune unde sa se simta confortabil din acest punct de vedere. Europa este ramasa in urma destul de serios in comparatie cu Statele Unite ale Americii, India si China. In domeniul cercetarii, Europa cheltuieste de cinci ori mai putini bani decat Statele Unite. Europa e pe cale sa piarda razboiul tehnologic. Sa nu uitam ca acum cativa ani si-a propus ca economia europeana bazata pe tehnologia informatiei sa devina cea mai eficienta economie din lume la orizontul anului 2010. Din pacate, acest deziderat este pus sub semnul intrebarii, deocamdata.”

C.M.: Daca ne gandim ca focurile aderarii vor parjoli piata din domeniu, poate ca in acelasi timp vor avea si un efect de purificare a pietei. Cum ati caracteriza socul integrarii in domeniul IT&C?

V.K.: “Nu cred ca va fi o parjolire a pietei pentru ca trebuie luati in calcul cativa factori de performanta ai pietei. Cele mai profitabile companii din Romania sunt cele de telefonie mobila. Sunt companii performante economic si lucreaza la standarde internationale. Apoi, exista companii conduse de manageri foarte buni care au contracte internationale, au un anumit antrenament in a intelege mecanismele performantei. Acestea vor rezista. Vor disparea companiile mici care nu au fost in stare de o gandire globala si care s-au bucurat pentru profitul imediat. Acestea sunt sortite pieirii.”

C.M.: Sa fie doar firmele cele care vor resimiti impactul cel mai intens?

V.K.: “Socul cel mai mare nu il vor simti neaparat companiile. As muta putin discutia si spun ca socul cel mai mare il va simti populatia. Deja putem sa vorbim de un analfabetism in tehnologia informatiei. Sunt persoane care nu stiu sa lucreze cu computerul – ma refer la operatiile minime -, au dificultati in a intelege meniul unui telefon mobil, televizor sau DVD Player. Aceste persoane vor suferi intru adevar un soc, nu neaparat din cauza aderarii ci pentru ca lumea se misca extraordinar de repede.”

C.M.: Revenind la companii, ce ar trebui sa faca firmele romanesti pentru amortizarea socului integrarii?

V.K.: “Sa-si faca un Audit cat mai rapid. Sa se pozitioneze in peisajul economic regional, european, mondial si sa traga concluzia. Optiunile sunt clare. Dezvolta un produs ori un serviciu anume, isi cauta un partener extern, cam acestea sunt optiunile.”
Ar mai fi de spus ca potrivit rapoartelor internationale cifra la care se va ridica anul acesta industria romaneasca IT&C trece de 4 miliarde de euro. Analistii romani se asteapta ca in viitorul apropiat sa apara tot mai multe oportunitati, fuziuni si consolidari care vor aduce mai multi bani in industria IT&C.

C.M., Catalin Mosoia

V.K., Victor Kapra, Editor IT&C la Ziarul Financiar, moderatorul seminarului din 29 iunie 2005 dedicat industriei IT&C inainte de socul integrarii europene.

Ecouri

  • Dumitru: (4-7-2005 la 00:00)

    In sfarsit constat cu satisfactie ca cineva se mai gandeste (dintr-un foarte critic unghi) la adevarata perspectiva fie ea si saraca (acum) din punctul de vedere al performantelor adaptarii la crunta realitate a conditiei minime in „supravietuirea” civila a Romaniei daca nu chiar si a Europei.
    NU pot sa spun decat, felicitari!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Editie de weekend

Rubrica: “Mr Hyde Park” Articol: “Un delator” Autor: Gabriel ANDRONACHE Manjescu Ion (M.I.) are aproape 70 de ani, o carja,...

Închide
3.145.85.74