caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Sesiunea de primavara a Adunarii Parlamentare NATO

de (30-5-2005)

Intermediere cu aprobarea dnei. Vitalia Pavlicenco, deputat din partea Aliantei „Moldova Noastra”, care a participat, pe 28 mai, la lucrarile Comisiei pentru Aparare si Securitate NATO.

Eugen Cojocaru
Stuttgart

Sesiunea de primavara a Adunarii Parlamentare NATO

La Ljubljana, Slovenia, se desfasoara, intre 27-31 mai, sesiunea de primavara a Adunarii Parlamentare a NATO. In primele doua zile au loc lucrari in cadrul Comisiilor de profil. In ultima zi va avea loc sedinta in plen a parlamentarilor din tarile membre si din tarile asociate la NATO. Principalele teme dezbatute in cadrul rapoartelor si expozeurilor sint prioritatile in politica de securitate regionala, NATO si securitatea in Europa de Sud-Est, cooperarea NATO-UE, reinventarea NATO.

Republica Moldova este reprezentata de Vitalia Pavlicenco, deputat din partea Aliantei „Moldova Noastra”, care a participat, pe 28 mai, la lucrarile Comisiei pentru Aparare si Securitate, iar pe 29 mai –
la lucrarile Comisiei Politice. In ca! drul dezbaterilor generale, care au avut loc in Comisia Politica, Vitalia Pavlicenco a avut urmatoarea interventie:

Domnule Presedinte,
Dragi colegi,

Reprezint Republica Moldova, care se gaseste, asa cum stiti, in Sud-Estul Europei, avind o pozitie geostrategica foarte importanta.
Domnul Presedinte al Comisiei Politice a Adunarii Parlamentare a NATO s-a referit la declaratiile conducerilor Ucrainei si Georgiei privind dorinta de aderare la Alianta Atlanticului de Nord.
Republica Moldova are in Constitutia sa o prevedere privind neutralitatea militara. Potrivit mai multor importante partide democratice aceasta prevedere trebuie anulata, lucru care se va produce intr-un viitor nu atit de indepartat. Republica Moldova are o foarte buna cooperare cu NATO.

Tin sa va amintesc despre faptul ca, in anul 1999, la Amsterdam, in cadrul sesiunii de toamna a Adunarii Parlamentare a NATO, a fost adoptata Rezolutia despre relatiile dintre NATO si Rusia, care prevedea retragerea imediata a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si Georgia, lucru ce nu s-a produs pina in prezent. Acest fapt impiedica in mod grav procesul de identificare a unei solutii, conforme cu standardele internationale, pentru conflictul transnistrean.

Se cunoaste ca, recent, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a lansat Conceptia de securitate in zona Marii Negre, conceptie aprijinita de administratia americana si de importanti factori europeni. Aceasta semnifica si posibilitatea rezolvarii conflictelor inghetate din spatiul ex-sovietic.

Pentru aceasta, consider ca implicarea NATO in aceasta strategie de securitate in zona Marii Negre trebuie sa fie un subiect important pe agenda preocuparilor politice si de securitate ale Adunarii Parlamentare a NATO. Acest fapt ne-ar putea ajuta sa gasim o solutie pentru conflictul transnistrean, in cooperare cu Uniunea Europeana, ceea ce ar schimba perceptia unora despre rolul si importanta NATO in eliminarea separatismului, ce genereaza traficul ilegal de fiinte umane, de arme si droguri – realitate ce pericliteaza securitatea regionala, in conditiile cind Republica Moldova devine vecinul spatiului NATO si UE.

Dumneavoastra cunoasteti ca toate fortele politice din Republica Moldova au aceeasi pozitie fata de conflictul transnistrean, datorat in mare parte sprijinului din partea Rusiei, condamnata pentru aceasta prin decizia Inaltei Curti Europene a Drepturilor Omului, decizie nerespectata integral pina astazi de catre statul rus.

Cred ca implicarea ferma a NATO in securitatea zonei Marii Negre si, implicit, a Moldovei, ca element al acestei securitati, ar fi una dintre prioritati in dezbaterile desfasurate in cadrul Adunarii Parlamentare a NATO. Va multumesc.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Serpentine bizare

avea un fel anume de a certa păpuşile zîmbea regula de trei simplă o caligrafia elegant pe toţi pereţii se...

Închide
52.14.27.122