In perioada 25-30 iunie a.c. va avea loc la Ann Arbor, Michigan, Conferinta Asociatiei de Lingvistica Computationala (ACL) cea mai prestigioasa asociatie profesionala in domeniul tehnologiei prelucrarii automate a limbajului natural.
Cu aceasta ocazie, a fost organizata o competitie tehnologica internationala, cu sisteme de rezolvare a uneia dintre cele mai grele probleme ale prelucrarii multilinguale a textelor, respectiv alinierea lexicala a doua texte ce reprezinta traduceri reciproce. Rezolvarea acestei probleme constituie unul din cei mai importanti pasi in realizarea unui sistem performant de traducere automata.
Competitia s-a organizat pentru trei perechi de limbi: engleza-hindi, engleza-inuktitut (limba eschimosilor) si engleza-romana si pe doua categorii de sisteme: sisteme cu resurse lingvistice nelimitate si sisteme cu resurse ligvistice restrictionate la cele furnizate de organizatori.
La aceasta competitie participa si un concurent din Romania, respectiv Institutul de Cercetari pentru Inteligenta Artificiala al Academiei Romane.
Rezultatele vor fi facute publice la sfarsitul conferintei, cu ocazia unui workshop dedicat acestei competitii.
Pana acum, majoritatea competitiilor tehnologice in domeniul multilingual (inclusiv traducere automata) s-au desfasurat pentru limbile „mari” (engleza-franceza, engleza-spaniola, engleza-germana) pentru care se considera ca modelarea limbilor respective e suficient de matura pentru ca cele mai noi tehnologii sa poata fi evaluate obiectiv.
O serie de experimente au dovedit, ca majoritatea sistemelor depindeau de perechile de limbi, in asa fel incat utilizarea lor pentru alte limbi insemna practic rescrierea codului. Deci s-a pus problema efectuarii de comparatii competitive intre limbi din ce in ce mai variate.
In plus, s-a considerat pe buna dreptate ca organizarea competitiilor de acest tip doar pentru limbile „mari” (o sintagma, care din pacate s-a impus!) conduce la avans cognitiv si tehnologic doar pentru aceste limbi. Drept pentru care, s-au initiat competitii si pentru alte perechi de limbi interesante (de regula, luate pereche cu limba engleza: Engleza-Portugheza, Engleza-Chineza, Engleza-Ceha, Engleza-Italiana, Engleza-Olandeza, Engleza-Estoniana, Engleza-Hindi si mai nou Engleza/Romana).
Este posibil ca interesul sa fie in principal legat de factorul economic corelat cu legistatia internationala tot mai stricta referitoare la documentarea in limba tarii de desfacere a oricarui produs comercial vandut pe o anumita piata. De asemenea, viitoarea aderare a Romaniei la UE a transformat limba romana intr-o limba „interesanta”.
Fara indoiala insa, au fost evident luate in considerare si potentialul de cercetare si realizarile privitoare la limbile considerate. Imi face o mare placere sa spun ca in domeniul tehnologiei limbajului natural, in SUA, dar si in Europa, sunt foarte multi cercetatori veniti din Romania care au reusit sa-si faca un nume important in lumea stiintifica. Ii cunosc pe marea majoritatea dintre ei (unii mi-au fost studenti, altii mi-au fost colegi, pe altii i-am cunoscut la diverse congrese intenationale). Faptul ca romanii sunt buni in domeniul acesta (ma refer si la cei din tara si la cei din strainatate) explica faptul ca de pilda nu s-au organizat astfel de competitii pentru ungara, pentru poloneza, pentru bulgara si multe alte limbi.
Adevarul este ca atunci cand am vazut lansata competitia, am crezut ca este de datoria mea si a colegilor mei, nu numai sa participam ci sa castigam. Asta in ciuda faptului ca in absolut toate echipele care au participat stiam ca vor fi romani foarte buni!
Vom reveni cu amanunte.
Ma bucur si astept noutati despre romanii care lucreza la egalitate cu americanii.
Am o intrebare jenanta: de ce nu fac europenii eforturi pentru a valorifica in Europa capacitatea de lucru a romanilor?
Eu am intrebari si mai jenante…
De ce nu fac romanii ceva ca Europa(!?) sa curteze Romania sa adere la marea-i Ograda Europeana?
Romanii au avut si au dat atatea lucruri de valoare de care Europa(!?) oricum si pana acum s-a folosit fara nici o jena si n-a catadicsit sa-i dea Romaniei mare onoare.
De ce ar trebui Romania sa astepte si sa accepte mila West-itelor familii europene?
Sunt lucruri care se fac si din mers.
De exemplu un american cand viziteaza ori se muta in Franta, el va urma legile franceze, nu-i asa?
Deci care-i problema ?
Cu sinceritate, Dumitru