caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Comunicat de presa FAR

de (1-4-2005)

COMUNICAT DE PRESA

Forumul Academic Roman (http://www.forum-academic.com) si-a manifestat permanent preocuparea fata de importanta unei evaluari corecte a rezultatelor stiintifice, obtinute de catre cadrele didactice universitare si cercetatori, considerand ca singurul criteriu care sa decida pozitia academica si accesul la sursele publice de finantare trebuie sa fie valoarea autentica. Acest deziderat poate fi realizat prin abordarea unei deontologii universitare din care trebuiesc excluse cu desavarsire plagiatul, falsificarea datelor stiintifice, includerea in lista de coautori a unor persoane care nu au contribuit sub aspect stiintific la obtinerea rezultatelor publicate.

Conditiile specifice generate de izolarea informationala manifestata inainte de 1989, in paralel cu o limitare a activitatii de cercetare datorata subfinantarii, au stimulat orientarea cu precadere a efortului cadrelor didactice spre publicarea de carti si monografii, in detrimentul articolelor de specialitate care sa vizeze reviste internationale de larga circulatie. Exista in mod paradoxal autori a nenumarate carti, care nu au publicat un singur articol intr-o revista de specialitate, aflata in clasamentele efectuate de sistemul Thomson ISI. Acest aspect se reflecta intr-un mod incorect si in criteriile actuale de promovare, care solicita una sau doua carti publicate pentru a obtine gradul stiintific de conferentiar si respectiv profesor universitar. Directionate spre un domeniu restrans, ingustat si mai mult datorita impunerilor legale, cadrele didactice oneste trebuie sa faca un adevart slalom printre definitii, citari si sinonime pentru a scoate pe piata carti inatacabile din punct de vedere al unor eventuale acuzatii de plagiat. La cealalta extrema, se afla persoane care au tradus cu buna stiinta materilale aparute in strainatate, mizand pe improbabilitatea ca cineva sa descopere sursa.

Dat fiind acest context, grupul FAR considera impetuos necesara atat judecarea cu profesionalism a fiecarei acuzatii de plagiat in parte, cat si reorientarea politicii de evaluare, care sa fie axata pe publicatii stiintifice in reviste de specialitate de larga circulatie internationala. Lipsa unei astfel de abordari poate genera situatii complicate, in care, fie acuzatii nefondate de plagiat devin instrumente de presiune asupra unor persoane publice (cazul d-lui ministru Mircea Miclea), fie este favorizata confectionarea unui statut academic prin frauda voluntara.

Avand in vedere precizarile comisiei stiintifice, intrunite la initiativa Biroului de conducere al Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Învatamântul Superior si a Asociatiei Psihologilor din Romania, in scopul analizarii acuzatiilor de plagiat legate de persoana domnului profesor Mircea Miclea, grupul FAR isi manifesta satisfactia de a nu fi nevoit sa solicite revocarea din functie a acestuia, ci dimpotriva, sa sustina ferm pasii de reforma intiati pana in prezent de actualul Ministru al Educatiei si Cercetarii.

Colegiul Director al Forumului Academic Roman,

Hurduc Nicolae (Universitatea Tehnica Iasi)
Stamate Eugen (Nagoya University, Japonia)
Pop Ioan (Universitatea Babes-Bolyai Cluj)
Avrigeanu Vlad (Universitatea Bucuresti)
Branisteanu Dumitru (Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi)
Brailoiu Eugen (Temple University, USA)
Apetrei Cristian (Tulane University, New Orleans, USA)
Ion Mihai (Universitatea Bucuresti)
Popovici Cornel (Institut de Cancérologie et d’Immunologie de Marseille, Franta)
Pol Sergiu (Universitatea Transilvania Brasov)
Cabuz Alex (Université de Montpellier II, Franta)
Dragos Pieptu (Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi)

Ecouri

  • Nea Marin: (1-4-2005 la 00:00)

    Sunt cu FAR, aici, cu mentiunea ca cei care-au dat-o-n bara, recte ziaristii de la E. Z. trebuie pusi sa plateasca.

    Trebuie odata sa se invete minte ca daca li se pare ca se pricep la politica si la fotbal, apai asta nu-i suficient ca sa se priceapa si la stiinta.

    Nu ma-ndoiesc de faptul ca se vor aplica legile in acest caz, asa cum trebuie. Dar in alte cazuri, cazuri in care acuzat pe nedrept nu e cineva , mare goanga, de la putere?

    Vom trai si vom vedea…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Scrisoare deschisa continand analiza referitoare la „plagiatul” lui Mircea Miclea

In ultimul timp o gramada de neaveniti, jurnalisti incapabili din cotidiane centrale care se metamorfozeaza in tabloide pe zi ce...

Închide
18.118.184.91