caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Vinul potrivit la masa potrivita

de (4-4-2005)

In alegerea vinului potrivit, valabil este in primul rand bunul tau simt. Urmeaza-ti instinctul si atat! Nu este nevoie sa te iei dupa miile de reguli care spun ca nu poti pregati o masa adevarata pana cand nu faci rost de vinul cel mai indicat. Pur si simplu alege vinul pe care doresti sa-l savurezi, recomanda Amalia Buiculescu, consultant in relatii publice pentru Murfatlar.

Celebrele reguli de genul „vinul alb pentru peste”, „cel rosu pentru carne de vita” erau perfect valabile in zilele in care vinurile albe erau toate usoare si aromate, iar cele rosii erau toate grele.
„Vinurile, ca si fiintele umane, pot fi intr-un spectru foarte larg, venind in toate dimensiunile, de la S la XXL”, explica Amalia Buiculescu.

Cand cina este una usoara, alege soiurile de vin alb Pinot Grigio, Dry Riesling, Sauvignon Blanc, White Bordeaux, iar cu cat masa se preconizeaza a fi incarcata de „gratare” si mititei, poti opta pentru White Burgundy, Pinot Gris, Chardonnay (invechit in butoaie de stejar, fireste). Pentru vinurile rosii lista ar fi cam asa: Beaujolais, Pinot Noir, Bordeaux, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Cateva reguli de „bon ton”, recomandate de Amalia Buiculescu ar fi ca, la mancarurile „grele” sa asortati vinuri „grele”. Mancarurile mai „usoare” iti dau o libertate mai mare. Vinurile mai usoare vor echilibra masa foarte bine, dar si acelea mai bogate iti vor arata tot ce au mai bun.

Cabernetul completeaza foate bine carnea de miel la gratar sau la tigaie. Pinot Noir-ul sau Burgundy se potrivesc perfect cu carnea de vita, consistenta fiind asemanatoare. Pentru a face propriile experimente, pleaca de la aceste directii traditionale dar apoi deviaza cate putin. In loc de un Dry Riesling, incearca un Pinot Grigio, de exemplu. Pe langa Cabernet, pentru carnea de miel, incearca si un Merlot.

Si pentru a nu sta sa te gandesti ce ai putea gati daca ai un vin alb in casa, specialistul hotelului Continental din Bucuresti, Fragiagomo Luigi, iti recomanda o reteta:

Plachie de Crap (pentru zece portii):

Ingrediente: crap fara cap – 1,400 Kg; ceapa – 1 kg; telina-codite – 0,150 kg; ardei gras – 0,500 kg; ulei – 0,150 kg; pasta tomate – 0,150 kg; boia de ardei dulce – 0,002 kg; vin alb – 0,100 l; usturoi – 0,030 kg; cimbru – 0,001 kg; piper – 0,002 kg; rosii proaspete – 0,500 kg; patrunjel verde – 0,050 kg; foi de dafin – 0,0025 kg; sare – 0,030 kg.

Mod de preparare: Ceapa, telina, ardeiul gras se inabusa in ulei cu 100 ml. apa. Se adauga pasta de tomate, boia, piper, cimbru, foi de dafin, usturoi, apa fiarta si sare. Se fierbe sosul 10 – 15 minute si se adauga bucatile de peste. Dupa ce s-au fiert, pe fiecare bucata de peste se aseaza o felie de rosie si se introduce tava la cuptor pentru circa 20 de minute, la temperatura moderata. Spre sfirsitul fierberii se adauga vin.

Preparatul se serveste cald sau rece, cu patrunjel verde deasupra.

Ecouri

  • Sebi Buhai: (4-4-2005 la 00:00)

    Apropos de vinuri si nu de vinuri in general, ci de cele romanesti de super calitate, o stire despre niste vinuri premiate foarte recent la un concurs international, preluata de pe RGNpress (ceea ce RGN-ul nu mentioneaza e ca rezultatele oficiale pot fi consultate pe site-ul http://www.concoursmondial.be):

    „Medalii de aur si argint pentru vinurile romanesti
    Ostend, Belgia/Romanian Global News

    11 April 2005

    Vinurile romanesti s-au intors de la Concursul Mondial Bruxelles 2005 cu opt medalii, doua de aur si cinci de argint.

    Medaliile de aur au fost adjudecate de vinurile Rai de Murfatlar, Grand Reserve 2001 si Lacrima lui Ovidiu, iar cele de argint au fost acordate vinurilor Chardonnay Ferma Noua 2003, Chardonnay 3 Hectare 2002, Sec de Murfatlar-Merlot 2004, Merlot Prince Matei – Gran Reserva, Cherry Tree Hill – Merlot 2000, se arata pe pagina de web a concursului. Cea de-a 12-a editie a competitiei a avut loc in perioada 31 martie-2 aprilie si s-a desfasurat in localitatea belgiana Ostend.”

    Observatiile mele: Mi se pare absolut normal ca Rai-ul de Murfatlar (mai ales cu seria de 2001) si Lacrima lui Ovidiu sa ia premiile de aur, sunt intre preferatele mele ca vinuri din Romania. Ar trebui sa fie promovate mai mult vinurile acestea romanesti pentru ca sincer mi se pare ca avem de castigat mai mult prestigiu din exportul acestora decat cel al spirtoaselor (iertat sa fiu de cei care ar da acum orice pentru un pahar de palinca de prune sanatoasa). Secul de Murfatlar-Merlot care a luat argint este iarasi ceva pe care il recomand tuturor celor care aprecieaza un vin extraordinar.

    Sebi Buhai, 11 aprilie ’05



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Comunicat de presa FAR

COMUNICAT DE PRESA Forumul Academic Roman (http://www.forum-academic.com) si-a manifestat permanent preocuparea fata de importanta unei evaluari corecte a rezultatelor stiintifice,...

Închide
3.135.208.100