caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Azi, despre limbile Globului

de (26-1-2005)

…Populatia Globului la începutul celui de al treilea mileniu, secolul XXI, era de 6 miliarde suflete, pe tot Globul vorbindu-se mai mult de 6800 limbi.

…Repartizarea limbilor în jurul Globului, este urmatoarea: Africa 2060, Asia 1900, Pacific 1310, America de Nord si Sud 1000, Orientul Apropiat si Mijlociu 300, Europa 2307.

…Un sfert din populatia Terrei este analfabeta, dintre care 2/3 reprezinta femeile, în proportie de o femeie din trei si un barbat din sase, nu stiu sa citeasca.

…Joseph H.GREENBERG (1915-2001) fost director al Departamentului de antropologie al Universitatii din Stanford si membru al Academiei de stiinte din Statele Unite, a reînnoit clasificarea genetica a limbilor, referindu-se la izolarea din familia lingvistica a limbilor indo-europene, el a demonstrat ca acestea sunt înrudite cu marea familie euroasiatica, care cuprinde familiile lingvistice uralo-altaica-coreeana-japoneza-kamciatkana-eskimosa. De asemenea el a aratat ca franceza, ca si limba romana, nascute din latina si din indo-europeana, se adauga la marea familie euroasiatica.

…Limba greaca este la originea limbilor occidentale. În vocabularul limbii engleze exista 65% cuvinte provenind din franceza si 50000 de cuvinte de origine greaca. Limba greaca este cea mai veche dintre limbile europene, alfabetul cuprinzând 24 litere, de la alfa – la omega.

…Limba latina. Înaintea cuceririi Galiei de catre romani, limba oficiala era celtica sau galica. Dupa caderea Imperiului roman în secolul VI, latina a devenit limba comuna tuturor crestinilor, alfabetul folosit în lumea occidentala inspirându-se din alfabetul latin. În timpul Romanilor, el numara 22 litere, la care s-au mai adaugat literele J U W Y din alfabetul grecesc, asa cum se folosesc în mod curent si cifrele romane de la I la XII.

…Limba chineza (dialectul mandarin) este predata în peste 2000 scoli aflate în 100 de state din lume, numarul participantilor fiind de aproximativ 100000 iar în urmatorii 5 ani numarul celor interesati se preconizeaza ca va depasi 100 milioane, relateaza o sursa oficiala din Beijing în 24 Decembrie 2004. Cauza este dezvoltarea economica rapida a Chinei si rolul ei din ce în ce mai important pe scena internationala, atragând multi oameni de afaceri, precum si Jocurile Olimpice din 2008. Dialectul mandarin, cel mai utilizat, este derivat din dialectul pekinez, în China existând cel putin 350 dialecte diferite. Populatia Chinei la 1.01.05 era de 1.300 miliarde locuitori.

…Limba japoneza este „silabica”, adica fiecare caracter este fie o vocala singura, fie un ansamblu de consoane+vocale. Scrierea se compune din 46 litere de baza, fiecare având o valoare fonetica, iar baza limbii japoneze se numeste hiragana.

…Istoria aparitiei scrisului consemneaza ca la originea lui ar fi pictura, lucru cert fiind ca pe peretii grotelor stramosilor nostri au fost gasite desene reprezentând animale, pasari, alte semne domestice, care aveau diferite semnificatii, asa cum de altfel foloseau si amerindienii, autohtonii din nordul Canadei. Pornind de la aceste desene preistorice, egiptenii au creat forme de scris, jumatate desen, jumatate semne, numite hieroglife (cuvânt grecesc, însemnând „sculptura sfânta”). Aceste scrieri picturale se mai gasesc pe morminte, papirus, fragmente de calcar, vase de pamânt.

…Datorita scrisului, a devenit posibila transmiterea cunostintelor mai multor persoane, el ramânând omniprezent în viata noastra. Totusi, o serie de observatori anunta disparitia apropiata a scrisului, demonstrând ca scrierea moderna în zilele noastre (scrierea binara în informatica) este descendenta directa a hieroglifelor egiptenilor si a primelor scrieri ale sumerienilor, chinezilor si mexicanilor.

Ecouri

  • Sebi Buhai: (26-1-2005 la 00:00)

    Stimata Doamna Dumitrescu-Staia,

    Multumim pentru aceste informatii, unii le cunoastem, altii nu, e foarte bine ca apar aici si asteptam si altele, dar ceea ce v-as ruga e sa indicati si sursa pentru ele, de fiecare data. Se stie ca deseori o sursa indica un lucru, alta sursa alt lucru (probabil nu e cazul aici, dar ganditi-va la teme viitoare, de exemplu, nu as vrea sa creem un precedent). Daca vrem sa fim absolut seriosi si sa informam lumea, eu as spune sa indicam intotdeauna sursa, chiar si la o rubrica de „Stiati ca”, unde, tipic pentru romani, se ignora de obicei prezentarea sursei citate. Nu in ultimul rand pentru ca cei interesati sa poata urma sursa respectiva pentru mai multe informatii. Prin sursa inteleg o colectie de date pe web cu link clar si functional, o enciclopedie, o carte, un articol, etc (daca precizati numele autorului, vreau sa stiu unde a publicat persoana respectiva aceste informatii, etc). Bineinteles in afara cazului cand persoana care posteaza informatia este si sursa (ie. a cercetat problema si a ajuns la niste concluzii), cand rog a se preciza ca atare.

    Cu multumiri,

    Sebi Buhai

  • Zob Gheorghe: (26-1-2005 la 00:00)

    Nedumeriri

    Cine presupune disparitia scrisului?
    Ce temei are sa faca aceasta afirmatie?
    Ceea ce imi pare mie posibil si rational sint urmatoarele evenimente legate de comunicarea prin cuvinte scrise si vorbite.
    Insuficienta vocabularului trebuie ameliorata prin inventarea de cuvinte pentru fiecare entitate imaginara, posibila sau reala care intra in practica umana.
    In ipoteza ca limba nu are o legatura necesara, naturala cu grupul care a creat-o se simte nevoia elaborarii unei limbi superioare care sa adune calitatile denotative, normative si conotative ale celor mai evoluate limbi.
    Referitor la mecanismul gramatical pot spune ca o limba superioara nu poate avea impreciziile limbii franceze sau sau grosolania conjugarii verbului englez.
    Nu cred in disparitia scrisului ci poate intr-o perfectionare a modului de codificare a informatiei prin cuvintul scris.
    Scapindu-ma in fantezie as admite oprirea evolutiei scrisului daca specia umana ar savirsi un salt biopsihic pentru a comunica direct cunostinta, vrerea sau trairea printr-o anume forma naturala de energie. Este deja prea mult pentru prezent.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un Gand

Un gand urmeaza unui gand si dupa fiecare gand, un gand se-arata. Un om urmeaza unui om, o pasare unei...

Închide
18.191.135.120