Ca de obicei, citesc doar titlurile unor articole din principalele ziare:
PUR – ramas la guvernare – vrea posturi in serviciile descentralizate in schimbul prefecturilor ( Tot neica Zaharia, noi si-ai nostri. Care va sa zica “enteresul national”. Auzi la ei! Santaj, troc, tradare sa fie…)
Socialistii europeni catre PSD: Schimbati-va! (Cum? Intre ei? Poate ii sfatuiesc sa-si schimbe camasile murdare. Las’ c-o sa se murdareasca si alea noi. Asa un praf s-a adunat pe la ei, prin birouri!)
UDMR ar mai dori o prefectura (Numai atat? Cata modestie! Aceasta formatiune politica care cu toate guvernele, ca romanul impartial, cere doar o micuta prefectura in plus?)
Nastase il paraste pe Traian Basescu (Ce de necazuri mai aveam si eu cu paraciosii clasei! Nici nu stii cum sa procedezi: sa-i asculti, sa-i dai afara din clasa…)
Nemultumiri in PNL (Dar cine-o fi multumit pe lumea asta? Cand marea e linistita, oricine poate fi carmaci. Daca au vrut sa carmuiasca, apoi sa nu se mai boceasca!)
Paul Toderica, juristul escrocului Strungariu, a ajuns prefect de Vaslui (Nu-i nimic nou sub soare; totul e desertaciune. O mana spala pe alta, dar obrazul prea manjit, tot murdar ramane).
Guvernul ar putea majora accizele (Cum “ar putea?” Guvernul “poate”. D-aia e Guvern!)
O experienta trista ne arata ca e urgenta nevoie de un protocol de functionare a coalitiei guvernamentale (Iar se cearta, iar iesiri la rampa, interviuri, vremea trece. Caragiale a dat o solutie ingenioasa de impacare intre guvern si parlament, solutie aplicabila si acum: “Pentru a evita pe viitor orice conflicte etc., Guvernul nu va mai veni cu nici un proiect de lege in fata deputatilor, pana ce mai intai acestia nu vor fi votat acel proiect”).
Pretul motorinei pentru lucrarile agricole nu se va reduce (Cum sa se reduca? Ce, bugetul e de gumilastic? Tocmai s-a anuntat marirea salariilor demnitarilor cu 20%, ceea ce, cumulat cu suma rezultata din reducerea fiscalitatii, face taman 80% fata de vechiul salariu. De unde bani si pentru motorina?)
Moldova cere din nou curent electric (N-are decat! Cand a fost la vot, s-au imbulzit toate babele sa-l voteze pe Iliescu!)
Cosmin Gusa da un interviu (Gusa face si el valuri maruntele. Dupa razboi, hop si noi!)
Senatorul Lupoi, capitanul – revolutionar, il paraseste pe C.V.Tudor ( Vai de mama noastra! Capitanul Wenzel, din “Peripetiile bravului soldat Svejk”, l-a injurat, la o betie, pe chelnerul de la hotel, facandu-l ceh murdar. Ce necazuri a mai avut! Un ziarist s-a apucat sa filozofeze la o gazeta ca e de ajuns sa cuprinzi cu ochii natura, sa privesti norii acoperind orizontul, sa vezi muntii in zare, sa auzi zgomotul cascadelor si cantecul pasarelelor pentru a-ti da seama ce inseamna un capitan fata de maretia naturii…)
Ca sa nu intru la vreo idee rasfoind zilnic presa, ma tot intreb si eu: Ce e un capitan oarecare fata de maretia naturii?
Citez din articolul dumneavoastra: „Moldova cere din nou curent electric (N-are decat! Cand a fost la vot, s-au imbulzit toate babele sa-l voteze pe Iliescu!)”. Stimata doamna Corbea, tare ma tem ca nu este vorba de regiunea noastra istorica Moldova, ci de Republica Moldova. Nu stiu ce titlu ati citit dumneavoastra, dar cred ca e vorba de fratii de peste Prut, care au mai fost „imprumutati” cu energie electrica si in anii trecuti. Insa trecand peste aceasta regretabila eroare a dumneavoastra, ramand siderat de comentariul pe care l-ati facut in paranteza: „N-are decat! Cand a fost la vot, s-au imbulzit toate babele sa-l voteze pe Iliescu!”…Chiar presupunand prin absurd ca ar fi fost vorba despre Moldova dintre Carpati si Prut, ce legatura are curentul electric cu preferintele dumneavoastra electorale? Ce treaba are baba care l-a votat pe Iliescu cu furnizarea de energie electrica? Iliescu avea vreun heblu la Cotroceni sau ce? De ce asimilati Moldova cu „babele care l=au votat pe Iliescu”? Cititi articolul domnului Cazacu publicat in „secundele mele” si veti vedea cat este de incorect sa aplici o eticheta unei regiuni doar pe baza faptului ca un anumit segment din populatia acelei regiuni ar avea o anumita orientare politica. Da, Moldova e o regiune saraca a Romaniei, dar, va rog, nu o confundati cu un azil de batrani senili de ale caror voturi depinde prosperitatea sa. Respectati va rog si pe acele „babe” care l-au votat pe Iliescu. Daca nu in numele unui spirit democratic, cel putin pentru faptul ca nu au avut aceeasi sansa de informare si educatie pe care viata v-a oferit-o dv. Personal nu cred ca acele femei in varsta au vrut sa faca rau vreodata Romaniei sau ca ele sunt la radacina relelor de la noi…
Stimate domn, aveti perfecta dreptate, mi-am dat seama ca am gresit abia dupa ce am expediat „articolul”. Cred ca in ziarul acela, nu au scris clar: Republica Moldova, dar e, evident, vina mea, ca…citesc si scriu in graba. Nici gand sa cred, in sens propriu, ce am zis; am reluat,de fapt, o gluma f proasta care circula peste tot in legatura cu electoratul moldovenesc. Si eu sunt de pe acolo, ba chiar din nord, de langa hotarul… care ne-a despartit; nu pot sa fac decat glume amare, de multe ori regretabile, despre ai mei si ai nostri frati. Ma asteptam sa mi se atraga atentia, va multumesc si… imi prezint scuze.
Ceata
Sint suparat ca trebuie sa-mi fac o corectie.
Este inadmisibil sa ajungi sa-ti faci corectii atunci cind vrei si pretinzi sa faci lucruri bazale.
Altadata nu voiam sa iau in sarcina istoria fiindu-mi lehamite de succesiunea temporala a faptelor si visam sa intru in profunzimi prin teorie.
Astazi ma lovesc de o ciudatenie: nu pot face nici macar acesta operatie primordiala si simpla constind in redarea cronologica a faptelor sociale.
De ce?
Pentru ca munca istoricului este o munca ingrata astazi, de salahor intelectual.
Aceeasi traire disgratioasa o am si fata de munca cercetatorului penal, a jurnalistului de investigatii si a medicilor in general si chirurgilor in special.
Doamna Corbea si-a inchipuit ca va citi, se va informa si se va forma citind jurnalele romanesti?
Este in ceata!
Istoria se face altundeva. Apoi ea se va scrie altadata din supozitii pentru ca nici unul nu vrem sa dam singe pentru stiinta.
Eu insumi ma simt in inferioritate fata de prima si cea mai simpla dintre stiintele despre colectivitatile umane.