caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Universul Copilariei



 

Ce înseamnă probiotice?

de (16-11-2004)
Foto: Annika HaasFoto: Annika Haas

Cand vorbim despre prietenie/prieteni, putem sa nu includem aici doar oamenii…
Putem vorbi despre caini, cai, pisici etc.,etc….
Dar despre bacterii? Putem vorbi despre acestea ca despre niste prieteni ai omului?
Bacterii?!, veti spune: o întreagă industrie farmaceutică se luptă cu ele. Cum ar fi posibil să le agreăm?
Da, în continuare vom vorbi chiar despre bacterii. Despre bacteriile „bune”, “bacteriile – prieteni” care vieţuiesc în intestinul nostru şi care ne influenţează benefic viaţa de zi cu zi şi despre existenţa cărora, uneori, nici nu bănuim.
Bacteriile amintite se numesc probiotice sau eubiotice. Cele mai binecunoscute sunt: Lactobacillus Acidophilus şi Bifobacterium bifidium (lacto- şi bifidobacterii).
În mod obişnuit, ele încep să ne colonizeze tractul digestiv încă din primele clipe după naştere şi sunt absolut necesare pentru o digestie adecvată şi prevenirea proceselor de fermentaţie acidă în intestine.
Fiind prezente într-o cantitate suficientă, probioticele:
– stopează multiplicarea microbilor patogeni şi mentin echilibrul florei intestinale
– produc vitamina K, niacina, acid folic, biotina, vitamina B6, care au o influenţă benefică asupra activităţii sistemului nervos şi coagularea sîngelui
– produc lactază şi alţi fermenţi indispensabili pentru copiii şi adulţii care prezintă intoleranţă sau alergie la proteina laptelui de vacă
– au funcţie de detoxifiere în cazul suferinţei ficatului, rinichilor, plămînilor
– contribuie la scăderea indicilor colesterolului
– posedă propietăţi antialergenice şi adaptogene
Administrarea lor regulată stimulează imunitatea şi protejează organismul de infecţii, împiedică dezvoltarea candidozei intestinale şi vaginale.
Diareea sezonieră şi cea infecţioasă sau aşa-numitele „diarei ale turiştilor/călătorilor” sărăcesc intestinele în sensul adevărat al cuvantului de microrganismele cu care trăim în simbioză. În astfel de situaţii, probioticele prezintă condiţia necesară pentru restabilirea lor.
Aceste bacterii, de asemenea, sunt absolut indispensabile în stările post-tratament cu antibiotice.
Insuficienţa de probiotice poate produce disbacterioze însoţite de balonări şi formare în exces de gaze sau constipaţii, intoxicaţii intestinale, infecţii bacteriene, asimilare deficitară a alimentelor urmate de repercursiuni asupra dezvoltării fizice şi psihice (stagnarea creşterii în greutate, labilitatea sistemului nervos).
Pentru a evita astfel de momente este necesar să respectăm un regim alimentar sănătos şi echilibrat, să evităm consumul în cantităţi mari al dulciurilor, băuturilor cu adaosuri chimice, produselor alimentare uşor asimilabile (toate tipurile fast-food), etc.
Pe de altă parte, iaurturile, chefirul, biochefirul, biolactul, bifidocul şi alte produce lacto-acide prezintă sursa ideală de probiotice. Iar alimentele bogate în fibre vegetale (legumele, fructele şi verdeţurile) asigură un mediu favorabil şi benefic pentru multiplicarea şi vieţuirea lor în intestin.
Pentru tratarea stărilor de boli deja învechite, probioticele pot fi găsite în reţeaua farmaceutică sub formă de capsule, pulbere, pastile sau preparate lichide. Înainte de a le administra este bine să consultaţi medicul, deoarece acesta va putea indica corect dozele în funcţie de tipul bolii.
În linii generale, probioticele sunt necesare în următoarele stări şi boli:
– meteorizm, hiperaciditate gastrică, insuficienţă fermentativă, atonie intestinală
– boli cronice ale tractului gastro-intestinal: enterite, colite, hepatite, pancreatite, colecistite
– stări post-infecţii intestinale şi post-operatorii (intervenţii chirurgicale) pe organele cavităţii abdominale
– infecţii repetate ale căilor urinare şi genitale
– infecţii frecvente ale căilor respiratorii, boală bronhoectatică, sinusite rezistente la tratament cu antibiotice, bronşite
– boli alergice, eczeme, diateză, astm
– intoleranţa proteinei laptelui de vacă
– diabet zaharat
– acnee, erupţii cutanate
– stress psihoemoţional şi sindromul oboselii cronice
– schimbarea bruscă a zonei climaterice şi al fusului orar
– în deplasări şi călătorii (diareea turiştilor/călătorilor) ş.a.
Toată lumea, fără excepţii, a suportat candva sau cineva chiar în acest moment suferă de una din bolile/stările menţionate. Foarte puţini dintre noi, însă, recurg la ajutorul probioticelor pentru a înlătura problemele de sănătate.
E bine să ştim că ele constituie o parte indispensabilă a organismului nostru şi fără ele, dorim noi sau nu, lucrurile se împotmolesc. Aveţi grijă de aceşti mici convieţuitori ai noştri. Cu ajutorul lor avem şansele să recuperăm mai uşor şi mai fiziologic starea de bine, care ne lipseşte atat de des.
Dr. Cornelia Muset, colaborator www.iubire.md

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dintre toate sensurile

Dintre toate sensurile pe care le-am atribuit vietii mele Singurul care a supravietuit timpului este cel pe care l-am descoperit...

Închide
18.117.94.77