Fidel Castro interzice folosirea dolarului in tranzactii comerciale in Cuba (dupa o stire recenta din The Economist)
Dupa deja faimosul episod al impiedicarii si caderii sale publice, cadere in urma careia si-a fracturat un genunchi si un brat (asta pe langa faptul ca s-a pornit si mai in voga impotriva Americii, care pune piedici si la propriu…), Fidel Castro a anuntat saptamana trecuta ca dolarul american nu va mai putea fi folosit legal pentru tranzactii comerciale in Cuba. Data limita pana la care dolarul mai poate fi schimbat pentru “pesos convertibili”, egali ca valoare cu dolarul, dar total neconvertibili in afara Cubei, este 8 noiembrie (adica inca 3-4 zile de acum). Dupa aceasta data convertirea se va face cu un comision de 10%.
Stirea a cazut ca o bomba asupra cubanezilor obisnuiti, care acum se grabesc sa scoata dolarii de sub saltea si sa fuga la banca sa ii schimbe pana in 8 Noiembrie. Dar dupa aceasta data s-ar putea ca aceasta masura sa nu ii afecteze extrem de mult, pentru ca rata de 10% comision se va aplica doar la convertirea dolarului, nu si pentru alte monede. Dolarul a fost introdus in Cuba in 1993 ca moneda legala in tranzactii comerciale, dupa caderea Uniunii Sovietice si a influentei acesteia. Insa acum Fidel Castro a folosit cu mare abilitate leitmotivul embargo-ului economic impus de SUA Cubei, deja o poveste de 4 decenii, pentru a declara dolarul ilegal in Cuba si pentru a impune noi restrictii cubanezilor. Totusi acest anunt a fost precedat de alte masuri asemanatoare: in Octombrie 2001 monedele americane au fost eliminate din circulatie (au ramas doar bancnotele) iar in 2003 companiile de stat au fost fortate sa foloseasca doar “pesos convertibili” in loc de dolari.
Multi analisti considera gestul justificat din punct de vedere pur economic pentru ca desigur nu este usor de loc sa sustii o politica monetara intr-un sistem dual de moneda atunci cand tara din care provine una din aceste monede face tot posibilul sa te impiedice sa primesti aceasta moneda. Fidel Castro a subliniat mai ales amenda de 100 milioane de dolari impusa in luna mai a acestui an bancii suedeze UBS pentru ca a transferat bancnote americane proaspat printate, in Cuba, fara a avea in prealabil acordul Trezoreriei americane, singura institutie care poate aproba utilizarea de dolari in tranzactii cu Cuba pe fondul embargo-ului. Astfel gestul lui Castro ar putea fi pana la urma acceptat mai usor si de catre cubanezi, care vor continua sa repete acelasi lucru pe care sunt nevoiti sa-l repete (unii il repeta insa de buna voie si convinsi de adevarul afirmatiei) de atata timp: „America e de vina!”.
Sebi Buhai, 4 noiembrie 2004, 12:30 GMT