caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Theo van Gogh – la doua zile de la asasinare

de (3-11-2004)

La nici doua zile de la uciderea cu sange rece a regizorului si editorialistului Theo van Gogh, intreaga Olanda freamata nemultumita, indignata, razbunatoare. Consecintele acestui act iresponsabil vor fi din cele mai grave, vor evada granitele unui fenomen individual, izolat, si vor fi resimtite in toata gravitatea lor in urmatoarele zile/saptamani/luni. Chiar ieri seara deja, nu mai putin de 20,000 de oameni au participat la un mars ad-hoc in centrul Amsterdamului, solidarizandu-se cu Theo van Gogh si denuntand ca un act demential si inutil asasinarea acestuia, protestand impotriva fanatismului, impotriva incercarilor de cenzurare si intimidare a libertatii de expresie, impotriva insecuritatii de care se simt amenintati din ce in ce mai mult. In Olanda mediatizarea alegerilor din SUA a trecut pe planul doi chiar in momentul decisiv, au fost aproape ignorate de mass-media, primele pagini din toate ziarele si emisiuni ad-hoc pe toate posturile de televiziune olandeze fiind dedicate in intregime vietii si mortii lui Theo van Gogh. Pana la ora aceasta s-au facut 8 arestari care au legatura cu crima (toti cei arestati au intre 19 si 27 de ani si toti sunt imigranti in Olanda), intre cei arestati fiind si ucigasul lui van Gogh, dar cazul este departe de a fi incheiat. Numerosi lideri politici, personalitati ale mediului cultural si alte VIP-uri, atat olandezi cat si din Europa si din intreaga lume, si-au declarat deja deplina consternare asupra acestui act care pana la urma este un atac direct asupra libertatii individuale de expresie intr-una din cele mai tolerante si progresiste tari din intreaga lume. In continuare cateva date, foarte pe scurt, despre cine a fost Theo van Gogh, despre firul evenimentelor care a dus la uciderea sa si despre consecinte pe care unii le vad ca inevitabile aici in Olanda.

Persoana. Theo van Gogh este un cunoscut regizor si producator de film, poate cel mai important regizor olandez al ultimilor ani. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt “Luger” (1981), “No Potatoes” (1989), “False Light” (1993), “06” (1994), “Blind Date” (1996), “De Pijnbank” (1998). La ora aceasta in cinema ruleaza filmul sau “Cool!” (2004) iar ultimul sau film despre asasinarea lui Pim Fortuyn (“0605-De Film”) urmeaza sa apara in luna decembrie. Pe langa activitatea sa in domeniul filmului, Theo van Gogh scria foarte frecvent editoriale pentru cele mai importante cotidiane olandeze. Fara a fi vreodata rasist, xenofob sau nationalist, atat prin filmele sale cat mai ales prin editoriale Theo van Gogh obisnuia sa ridice niste intrebari pe care multi le-ar considera incomode, obisnuia sa critice direct unele lucruri pe care multi nu ar avea curajul sa le critice, obisnuia sa foloseasca la maxim dreptul pe care el il vedea apartinand speciei umane in general: libertatea de expresie. Inter alia, Theo van Gogh a criticat repetat pozitia femeii in societatea islamica ( de exemplu recentul sau scurt-metraj “Submission”, in care a jucat o membra a Parlamentului olandez, Hirsi Ali, fosta refugiata somaleza in Olanda, a facut multe valuri si multi fundamentalisti islamici l-au atacat) si fanatismul islamic in general. Van Gogh a avut o pozitie critica si fata de comunitatile de imigranti care refuza orice integrare in mediul olandez si traiesc izolat, acceptand si promovand ei insisi o segregare socio-economica, fara a se implica deloc in comunitate, dar profitand de ajutorul social extrem de generos din Olanda. In sfarsit, Van Gogh a avertizat in repetate randuri asupra diminuarii securitatii cetateanului in Olanda, mai ales pe fondul unor incidente violente din ultima vreme, in marea lor majoritatea provocate de catre imigranti de origine marocana, turca sau est-europeana. Theo van Gogh era constient de controversele pe care articolele sale le pot provoca, dar era deschis oricarei critici si nu isi imagina ca cineva l-ar fi urat intr-atat incat sa il ucida, desi ca trasatura caracteristica a sa, isi accepta destinul; revelant in acest sens este un fragment dintr-un interviu acordat de regizor cu ceva timp in urma, in care el spunea: “mi se pare imposibil sa imi imaginez ca cineva sa vrea sa ma impuste vreodata, dar daca se intampla, se intampla”.

Firul evenimentelor. Ieri dimineata, 2 noiembrie, in jurul orei 9 AM, Theo van Gogh a fost injunghiat si apoi impuscat de mai multe ori, cu o cruzime inimaginabila, in apropierea locuintei sale din Amsterdam; o scrisoare al carei continut inca nu a fost dat publicitatii a fost lasata langa cadavru (martori afirma ca ar fi vorba despre texte islamice fundamentaliste). Ucigasul a fost deja arestat, dupa ce incercase sa scape tragand focuri de arma asupra fortelor de politie olandeze. Este vorba de un individ de 26 de ani, cu cetatenie dubla marocana si olandeza, sustinator al miscarilor islamice fundamentaliste, cunoscut ca avand antecedente penale si aparent colaborator cu celule teroriste de origine islamista din Uniunea Europeana. Pe langa ucigas au fost arestate alte 7 persoane suspecte ca fiind implicate in crima, 5 dintre ei imigranti marocani, unul algerian si unul de origine spaniola-marocana; toti se pare ca sunt militanti fundamentalisti.

Context socio-politic si consecinte. Pe langa faptul ca este o crima odioasa si trebuie condamnata ca atare, aceasta omucidere poate fi interpretata si ca extrem de inoportuna in contextul socio-politic actual al Olandei. Crima aceasta vine la doi ani dupa asasinarea liderului populist Pim Fortuyn (indiferent de faptul ca majoritatea olandezilor l-au considerat pe Pim Fortuyn un nationalist si un extremist, uciderea sa l-a facut un erou si intr-un top recent al celor mai importanti olandezi ai tuturor timpurilor Pim Fortuyn este pe primul loc absolut) si este discutata tot in contextul pozitiei fanatice ale unor grupuri de imigranti impotriva cetatenilor autohtoni care isi vad amenintata din ce in ce mai mult securitatea personala de zi cu zi. Dreapta extrema olandeza va castiga si mai multi adepti, iar uciderea lui Theo van Gogh va fi asociata tot mai mult cu asasinarea lui Pim Fortuyn. Multi analisti olandezi prevad o crestere amenintatoare a intolerantei olandeze fata de imigranti, care inevitabil va fi asociata cu o presiune asupra guvernului de a inaspri legile privind primirea si integrarea imigrantilor in Olanda. Asta in cazul fericit, pentru ca sunt semnale de alarma care atrag atentia asupra izbucnirii unor violente de strada impotriva comunitatilor de imigranti, etc. Pe langa aceasta multi vad aceasta crima ca o incercare de intimidare a celor care au curaj sa-si exprime public ideile, oricare ar fi aceste idei, ca o incercare de cenzurare a libertatii de expresie si fac un lobby extrem pentru garantarea acestei libertati si incriminarea oricarei incercari de intimidare.

Sebi Buhai, 3 noiembrie 2004, 21:15 GMT

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (3-11-2004 la 00:00)

    Au inceput sa scoata coltii.I-au primit ca oameni si ei raspund ca animalele.Trebuie sa va treziti idealistilor.Cred ca orice le-am oferi ei vor folosi impotriva binefacatorilor lor caci ei vor sa fie (si sa fie inaintea noastra).



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Alegerile in SUA

In mai putin de o ora urnele pentru alegerile prezidentiale din SUA se vor inchide. Exit-poll-urile il arata castigator pe...

Închide
3.139.87.234